Vánoční roláda (poleno)

Vánoční roláda (poleno)

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6312 kcal
Bílkoviny 193 g
Sacharidy 582 g
Tuky 338 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přiložte polínko do ohně vánočního nadšení a upečte si stylový dezert podle staré keltské tradice. Nejenže vypadá efektně, ale hlavně je to jedna z nejúžasnějších sladkostí, které jsme kdy v redakční kuchyni ochutnali. Vážně!

Suroviny

vejce 6 ks
velká
krupicový cukr 200 g
25 g
kakap holandského typu (ne instatní)
mouka pšeničná hladká 30 g
kokos 100 g
strouhaný, nemusí být
rum 2 PL
na potření těsta
Na krém
želatina 1.25 ČL
prášková
voda 50 ml
studená
bílá čokoláda 200 g
nasekaná
smetana ke šlehání 270 ml
kokos 4 PL
strouhaný
Na polevu
moučkový cukr 100 g
a 1 lžíce navíc
voda 80 ml
škrob 1 PL
nebo medu
bílek 3 ks
z velkých vajec
vanilka špetka
mletá
Na pěnové žampiony
bílek 4 ks
z velkých vajec
moučkový cukr 120 g
špetka
ztužovač šlehačky
vanilkový extrakt špetka
Plán:
TÝDEN AŽ DEN PŘEDEM:
Začněte žampiony a lanýži.
Ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici bez újmy i týden.

DEN D:
Upečte plát těsta, vyšlehejte krém, roládu naplňte a dejte ji chladit.

HODINA H:
Čtvrt hodiny před tím, než roládu vyjmete z ledničky, svařte přísady na polevu a vyšlehejte ji. Seřízněte roládu, vytvořte ,suk‘ a poleno okamžitě potřete polevou. Pak už ho jenom ozdobte a ještě uložte na chvíli do chladu, aby poleva zpevněla.
 

1. Ze sněhových pusinek vzniknou kloboučky a nožky žampionů
2. Pomůcky na výtvarnou výchovu: štětce a dvě čokoládové barvy
3. Jemné zdobení sladkých hub
 

4. Utěrka usnadní balení plátu těsta
5. Před chladnutím pevně zabalte
6. Napadla spousta sněhové polevy

Pěnové žampiony:
1. Do misky dejte bílky, cukr, ztužovač i vanilkový extrakt a postavte ji nad hrnec s mírně vroucí vodou. Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí; trvá to asi tři minuty. Bílky by měly být na dotek teplé – otestujte to promnutím mezi prsty.

2. Sejměte z kastrolu a šlehejte dál (zhruba deset minut), až sníh vychladne a bude vytvářet tuhé, lesklé špičky.

3. Troubu předehřejte na 100, horkovzdušnou na 80 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Sníh dejte do cukrářského sáčku a vytvářejte budoucí hlavičky hub – měly by mít průměr tři až pět centimetrů. Ke každé vytvarujte i nožku houby. Pečte nebo spíš sušte v troubě asi hodinu (může to ale trvat i déle, záleží na výkonu trouby i na vlhkosti vzduchu); teplotu můžete ještě snížit. Houby by měly být na dotek úplně suché.

4. Rozpusťte oba druhy čokolády, každý zvlášť. Plochým nožem nebo stěrkou naneste na spodek kloboučků tu tmavou a nechte ji při pokojové teplotě ztuhnout. Pak houby přetřete bílou čokoládou a párátkem vytvořte na spodu kloboučku ,lupeny‘, tedy čárky vedené od středu ke krajům. Čokoládou připevněte i nožky ke kloboučkům.

Lanýže:
1. Čokoládu vložte do misky. Smetanu přiveďte v kastrůlku k varu a přelijte jí čokoládu. Po deseti minutách promíchejte, aby se vše spojilo. Směs by pak měla asi dvacet minut chladnout.

2. Vmíchejte mandle a dejte je do chladničky ztuhnout. Poté vykrajujte tvořítkem nebo lžičkou kuličky a trochu je v dlaních rozválejte, aby získaly nepravidelný kulovitý tvar jako lanýže. Položte je na voskovaný papír ve vzduchotěsné nádobě; před použitím lanýže pocukrujte.

Roláda:
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Pekáček nebo plech o rozměrech zhruba 30 × 42 cm vyložte pečicím papírem. Žloutky šlehejte elektrickou metlou asi čtyři až pět minut, až zbělají a zpění.

2. Bílky vyšlehejte v jiné misce do polotuha; stačí minuta nebo dvě. Pak postupně přisypávejte cukr a vyšlehávejte lesklý a pevný sníh.

3. Stěrkou vetřete k ušlehaným bílkům žloutky. Navrch prosijte kakao a mouku (případně kokos) a jemně je vetřete do sněhu.

4. Vlijte směs do pekáče a pečte devět až deset minut. Jakmile je těsto na dotek pružné, vyjměte ho z trouby a překlopte na mřížku pokrytou pečicím papírem. Sloupněte ten, který byl vespod, a nechte roládu úplně vychladnout.

5. Teď je na řadě krém: V misce změkčete želatinu ve vodě a dejte ji na pět minut stranou. Bílou čokoládu rozmixujte na drobné kousky. V kastrůlku zahřejte 200 ml smetany a přilijte k ní želatinu; asi za půl minuty by se měla rozpustit. Směs přidejte do mixéru k čokoládě a prošlehejte na krém. Nádobu s krémem přetáhněte fólií a uložte na dvacet minut do ledničky. Zbylou smetanu ušlehejte do tuha a vetřete k vychlazenému krému.

6. Těsto položte na čistou utěrku na pracovní ploše a potřete nejprve rumem a pak krémem, případně ještě posypte kokosem. Roládu z kratší strany opatrně srolujte, pevně zabalte do utěrky, upevněte kolíčky a dejte aspoň na dvě hodiny do chladničky, nejlépe na plechu.

Poleva:
1. V malé silnostěnné pánvi nebo kastrůlku rozehřejte na středním ohni cukr, vodu a sirup tak, aby se cukr rozpustil; neustále promíchávejte. Potom zvyšte teplotu a prudce směs svařte. Krystalky na stěnách kastrůlku stírejte štětcem namočeným ve vodě. Vařte pět minut.

2. Ušlehejte bílky do polotuha; trvá to zhruba dvě minuty. Pomalu vsypte zbylou lžíci cukru a zašlehejte ji. Šlehač nechte běžet na střední rychlost a – opatrně, po stěnách nádoby – k bílkům přilijte cukrový sirup. Zvyšte rychlost, přidejte vanilku a šlehejte asi sedm minut; výsledkem by měl být velmi lesklý a hladký sníh.

Sladké finále:
Roládu vyjměte z chladničky a vybalte. Zoubkovaným nožem šikmo seřízněte oba konce. Ten hezčí pak naaranžujte na roládu, aby vypadala jako silná větev se sukem. Na servírovacím talíři dezert pokryjte polevou a ozdobte. 

Komentáře

Anonym

Chystám se ho dělat poprvé v životě a doufám, že se povede...potřebuju ho na školní francouzskou besídku, recept je totiž od Keltů převzat Francouzi...

Anonym

piekla som ho včera, dnes som naň dávala polevu a naaranžovala som ho tak, že vyzerá ako ozajstné poleno :-D Ja som sa rozhodla pre svetlé cesto a tmavý krém a výsledok bol vzhľadom na moje pekárske zručnosti fantastický! Vrele odporúčam!!

Obchod Apetit