0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční roláda (poleno)
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Pro zkušené 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11972 kcal
Bílkoviny 295 g
Sacharidy 974 g
Tuky 771 g
Vláknina 71 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přiložte polínko do ohně vánočního nadšení a upečte si stylový dezert podle staré keltské tradice. Nejenže vypadá efektně, ale hlavně je to jedna z nejúžasnějších sladkostí, které jsme kdy v redakční kuchyni ochutnali. Vážně!

Suroviny

vejce 6 ks
velká, žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr 200 g
kakao holandského typu 25 g
ne instatní nápoj
mouka pšeničná hladká 40 g
kokos strouhaný 100 g
nemusí být
rum 2 PL
na potření těsta
Na krém
želatina 1,5 ČL
prášková
voda 50 ml
studená
bílá čokoláda 200 g
nasekaná
smetana ke šlehání 270 ml
kokos strouhaný 4 PL
Na polevu
moučkový cukr 100 g
+ 1 lžíce navíc
voda 80 ml
kukuřičný sirup 1 PL
nebo med
bílek 3 ks
z velkých vajec
vanilka 1 špetka
mletá
Na pěnové žampiony
bílek 4 ks
z velkých vajec
moučkový cukr 120 g
ztužovač 1 špetka
ztužovač šlehačky
vanilkový extrakt ½ ČL
mléčná čokoláda 50 g
nebo čokoládová tyčinka Ledové kaštany, nasekaná
bílá čokoláda 70 g
nasekaná
Na čokoládové lanýže
mléčná čokoláda 500 g
nasekaná
smetana ke šlehání 250 ml
mandle plátky 200 g
nebo drobně sekaných loupaných mandlí či oříšků
moučkový cukr
na posypání
Na ozdobu
kokos plátky
rozmarýn
jehlíčky, poprášený moučkovým cukrem

Postup

1

TÝDEN AŽ DEN PŘEDEM:
Začněte žampiony a lanýži. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici bez újmy i týden.

2

DEN D:
Upečte plát těsta, vyšlehejte krém, roládu naplňte a dejte ji chladit.

3

HODINA H:
Čtvrt hodiny před tím, než roládu vyjmete z ledničky, svařte přísady na polevu a vyšlehejte ji. Seřízněte roládu, vytvořte ,suk‘ a poleno okamžitě potřete polevou. Pak už ho jenom ozdobte a ještě uložte na chvíli do chladu, aby poleva zpevněla.

  • Ze sněhových pusinek vzniknou kloboučky a nožky žampionů
  • Pomůcky na výtvarnou výchovu: štětce a dvě čokoládové barvy
  • Jemné zdobení sladkých hub

příprava ozdob na vánoční roládu

4
  • Utěrka usnadní balení plátu těsta
  • Před chladnutím pevně zabalte
  • Napadla spousta sněhové polevy

balení rolády

5

Pěnové žampiony:

  • Do misky dejte bílky, cukr, ztužovač i vanilkový extrakt a postavte ji nad hrnec s mírně vroucí vodou. Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí; trvá to asi tři minuty. Bílky by měly být na dotek teplé – otestujte to promnutím mezi prsty.
  • Sejměte z kastrolu a šlehejte dál (zhruba deset minut), až sníh vychladne a bude vytvářet tuhé, lesklé špičky.
  • Troubu předehřejte na 100, horkovzdušnou na 80 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Sníh dejte do cukrářského sáčku a vytvářejte budoucí hlavičky hub – měly by mít průměr tři až pět centimetrů. Ke každé vytvarujte i nožku houby. Pečte nebo spíš sušte v troubě asi hodinu (může to ale trvat i déle, záleží na výkonu trouby i na vlhkosti vzduchu); teplotu můžete ještě snížit. Houby by měly být na dotek úplně suché.
  • Rozpusťte oba druhy čokolády, každý zvlášť. Plochým nožem nebo stěrkou naneste na spodek kloboučků tu tmavou a nechte ji při pokojové teplotě ztuhnout. Pak houby přetřete bílou čokoládou a párátkem vytvořte na spodu kloboučku ,lupeny‘, tedy čárky vedené od středu ke krajům. Čokoládou připevněte i nožky ke kloboučkům.
6

Lanýže:

  • Čokoládu vložte do misky. Smetanu přiveďte v kastrůlku k varu a přelijte jí čokoládu. Po deseti minutách promíchejte, aby se vše spojilo. Směs by pak měla asi dvacet minut chladnout.
  • Vmíchejte mandle a dejte je do chladničky ztuhnout. Poté vykrajujte tvořítkem nebo lžičkou kuličky a trochu je v dlaních rozválejte, aby získaly nepravidelný kulovitý tvar jako lanýže. Položte je na voskovaný papír ve vzduchotěsné nádobě; před použitím lanýže pocukrujte.
7

Roláda:

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Pekáček nebo plech o rozměrech zhruba 30 × 42 cm vyložte pečicím papírem. Žloutky šlehejte elektrickou metlou asi čtyři až pět minut, až zbělají a zpění.

8

Bílky vyšlehejte v jiné misce do polotuha; stačí minuta nebo dvě. Pak postupně přisypávejte cukr a vyšlehávejte lesklý a pevný sníh.

9

Stěrkou vetřete k ušlehaným bílkům žloutky. Navrch prosijte kakao a mouku (případně kokos) a jemně je vetřete do sněhu.

10

Vlijte směs do pekáče a pečte devět až deset minut. Jakmile je těsto na dotek pružné, vyjměte ho z trouby a překlopte na mřížku pokrytou pečicím papírem. Sloupněte ten, který byl vespod, a nechte roládu úplně vychladnout.

11

Teď je na řadě krém: V misce změkčete želatinu ve vodě a dejte ji na pět minut stranou. Bílou čokoládu rozmixujte na drobné kousky. V kastrůlku zahřejte 200 ml smetany a přilijte k ní želatinu; asi za půl minuty by se měla rozpustit. Směs přidejte do mixéru k čokoládě a prošlehejte na krém. Nádobu s krémem přetáhněte fólií a uložte na dvacet minut do ledničky. Zbylou smetanu ušlehejte do tuha a vetřete k vychlazenému krému.

12

Těsto položte na čistou utěrku na pracovní ploše a potřete nejprve rumem a pak krémem, případně ještě posypte kokosem. Roládu z kratší strany opatrně srolujte, pevně zabalte do utěrky, upevněte kolíčky a dejte aspoň na dvě hodiny do chladničky, nejlépe na plechu.

13

Poleva:

  • V malé silnostěnné pánvi nebo kastrůlku rozehřejte na středním ohni cukr, vodu a sirup tak, aby se cukr rozpustil; neustále promíchávejte. Potom zvyšte teplotu a prudce směs svařte. Krystalky na stěnách kastrůlku stírejte štětcem namočeným ve vodě. Vařte pět minut.
  • Ušlehejte bílky do polotuha; trvá to zhruba dvě minuty. Pomalu vsypte zbylou lžíci cukru a zašlehejte ji. Šlehač nechte běžet na střední rychlost a – opatrně, po stěnách nádoby – k bílkům přilijte cukrový sirup. Zvyšte rychlost, přidejte vanilku a šlehejte asi sedm minut; výsledkem by měl být velmi lesklý a hladký sníh.
14

Sladké finále:
Roládu vyjměte z chladničky a vybalte. Zoubkovaným nožem šikmo seřízněte oba konce. Ten hezčí pak naaranžujte na roládu, aby vypadala jako silná větev se sukem. Na servírovacím talíři dezert pokryjte polevou a ozdobte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/12

Komentáře

Anonym

Chystám se ho dělat poprvé v životě a doufám, že se povede...potřebuju ho na školní francouzskou besídku, recept je totiž od Keltů převzat Francouzi...

Anonym

piekla som ho včera, dnes som naň dávala polevu a naaranžovala som ho tak, že vyzerá ako ozajstné poleno :-D Ja som sa rozhodla pre svetlé cesto a tmavý krém a výsledok bol vzhľadom na moje pekárske zručnosti fantastický! Vrele odporúčam!!

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč