Vánoční roláda (poleno)
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu Pro zkušené 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11972 kcal
Bílkoviny 295 g
Sacharidy 974 g
Tuky 771 g
Vláknina 71 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přiložte polínko do ohně vánočního nadšení a upečte si stylový dezert podle staré keltské tradice. Nejenže vypadá efektně, ale hlavně je to jedna z nejúžasnějších sladkostí, které jsme kdy v redakční kuchyni ochutnali. Vážně!

Suroviny

vejce 6 ks
velká, žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr 200 g
kakao holandského typu 25 g
ne instatní nápoj
mouka pšeničná hladká 40 g
kokos strouhaný 100 g
nemusí být
rum 2 PL
na potření těsta
Na krém
želatina 1.5 ČL
prášková
voda 50 ml
studená
bílá čokoláda 200 g
nasekaná
smetana ke šlehání 270 ml
kokos strouhaný 4 PL
Na polevu
moučkový cukr 100 g
+ 1 lžíce navíc
voda 80 ml
kukuřičný sirup 1 PL
nebo med
bílek 3 ks
z velkých vajec
vanilka 1 špetka
mletá
Na pěnové žampiony
bílek 4 ks
z velkých vajec
moučkový cukr 120 g
ztužovač 1 špetka
ztužovač šlehačky
vanilkový extrakt 0.5 ČL
mléčná čokoláda 50 g
nebo čokoládová tyčinka Ledové kaštany, nasekaná
bílá čokoláda 70 g
nasekaná
Na čokoládové lanýže
mléčná čokoláda 500 g
nasekaná
smetana ke šlehání 250 ml
mandle plátky 200 g
nebo drobně sekaných loupaných mandlí či oříšků
moučkový cukr
na posypání
Na ozdobu
kokosové lupínky
rozmarýn
jehlíčky, poprášený moučkovým cukrem

Plán:

TÝDEN AŽ DEN PŘEDEM:
Začněte žampiony a lanýži. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici bez újmy i týden.

DEN D:
Upečte plát těsta, vyšlehejte krém, roládu naplňte a dejte ji chladit.

HODINA H:
Čtvrt hodiny před tím, než roládu vyjmete z ledničky, svařte přísady na polevu a vyšlehejte ji. Seřízněte roládu, vytvořte ,suk‘ a poleno okamžitě potřete polevou. Pak už ho jenom ozdobte a ještě uložte na chvíli do chladu, aby poleva zpevněla.

1 Ze sněhových pusinek vzniknou kloboučky a nožky žampionů

2 Pomůcky na výtvarnou výchovu: štětce a dvě čokoládové barvy

3 Jemné zdobení sladkých hub

4 Utěrka usnadní balení plátu těsta

5 Před chladnutím pevně zabalte

6 Napadla spousta sněhové polevy

Pěnové žampiony:

1 Do misky dejte bílky, cukr, ztužovač i vanilkový extrakt a postavte ji nad hrnec s mírně vroucí vodou. Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí; trvá to asi tři minuty. Bílky by měly být na dotek teplé – otestujte to promnutím mezi prsty.

2 Sejměte z kastrolu a šlehejte dál (zhruba deset minut), až sníh vychladne a bude vytvářet tuhé, lesklé špičky.

3 Troubu předehřejte na 100, horkovzdušnou na 80 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Sníh dejte do cukrářského sáčku a vytvářejte budoucí hlavičky hub – měly by mít průměr tři až pět centimetrů. Ke každé vytvarujte i nožku houby. Pečte nebo spíš sušte v troubě asi hodinu (může to ale trvat i déle, záleží na výkonu trouby i na vlhkosti vzduchu); teplotu můžete ještě snížit. Houby by měly být na dotek úplně suché.

4 Rozpusťte oba druhy čokolády, každý zvlášť. Plochým nožem nebo stěrkou naneste na spodek kloboučků tu tmavou a nechte ji při pokojové teplotě ztuhnout. Pak houby přetřete bílou čokoládou a párátkem vytvořte na spodu kloboučku ,lupeny‘, tedy čárky vedené od středu ke krajům. Čokoládou připevněte i nožky ke kloboučkům.

Lanýže:

1 Čokoládu vložte do misky. Smetanu přiveďte v kastrůlku k varu a přelijte jí čokoládu. Po deseti minutách promíchejte, aby se vše spojilo. Směs by pak měla asi dvacet minut chladnout.

2 Vmíchejte mandle a dejte je do chladničky ztuhnout. Poté vykrajujte tvořítkem nebo lžičkou kuličky a trochu je v dlaních rozválejte, aby získaly nepravidelný kulovitý tvar jako lanýže. Položte je na voskovaný papír ve vzduchotěsné nádobě; před použitím lanýže pocukrujte.

Roláda:

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Pekáček nebo plech o rozměrech zhruba 30 × 42 cm vyložte pečicím papírem. Žloutky šlehejte elektrickou metlou asi čtyři až pět minut, až zbělají a zpění.

2 Bílky vyšlehejte v jiné misce do polotuha; stačí minuta nebo dvě. Pak postupně přisypávejte cukr a vyšlehávejte lesklý a pevný sníh.

3Stěrkou vetřete k ušlehaným bílkům žloutky. Navrch prosijte kakao a mouku (případně kokos) a jemně je vetřete do sněhu.

4 Vlijte směs do pekáče a pečte devět až deset minut. Jakmile je těsto na dotek pružné, vyjměte ho z trouby a překlopte na mřížku pokrytou pečicím papírem. Sloupněte ten, který byl vespod, a nechte roládu úplně vychladnout.

5 Teď je na řadě krém: V misce změkčete želatinu ve vodě a dejte ji na pět minut stranou. Bílou čokoládu rozmixujte na drobné kousky. V kastrůlku zahřejte 200 ml smetany a přilijte k ní želatinu; asi za půl minuty by se měla rozpustit. Směs přidejte do mixéru k čokoládě a prošlehejte na krém. Nádobu s krémem přetáhněte fólií a uložte na dvacet minut do ledničky. Zbylou smetanu ušlehejte do tuha a vetřete k vychlazenému krému.

6 Těsto položte na čistou utěrku na pracovní ploše a potřete nejprve rumem a pak krémem, případně ještě posypte kokosem. Roládu z kratší strany opatrně srolujte, pevně zabalte do utěrky, upevněte kolíčky a dejte aspoň na dvě hodiny do chladničky, nejlépe na plechu.

Poleva:

1 V malé silnostěnné pánvi nebo kastrůlku rozehřejte na středním ohni cukr, vodu a sirup tak, aby se cukr rozpustil; neustále promíchávejte. Potom zvyšte teplotu a prudce směs svařte. Krystalky na stěnách kastrůlku stírejte štětcem namočeným ve vodě. Vařte pět minut.

2 Ušlehejte bílky do polotuha; trvá to zhruba dvě minuty. Pomalu vsypte zbylou lžíci cukru a zašlehejte ji. Šlehač nechte běžet na střední rychlost a – opatrně, po stěnách nádoby – k bílkům přilijte cukrový sirup. Zvyšte rychlost, přidejte vanilku a šlehejte asi sedm minut; výsledkem by měl být velmi lesklý a hladký sníh.

Sladké finále:
Roládu vyjměte z chladničky a vybalte. Zoubkovaným nožem šikmo seřízněte oba konce. Ten hezčí pak naaranžujte na roládu, aby vypadala jako silná větev se sukem. Na servírovacím talíři dezert pokryjte polevou a ozdobte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/12

Komentáře

Anonym

Chystám se ho dělat poprvé v životě a doufám, že se povede...potřebuju ho na školní francouzskou besídku, recept je totiž od Keltů převzat Francouzi...

Anonym

piekla som ho včera, dnes som naň dávala polevu a naaranžovala som ho tak, že vyzerá ako ozajstné poleno :-D Ja som sa rozhodla pre svetlé cesto a tmavý krém a výsledok bol vzhľadom na moje pekárske zručnosti fantastický! Vrele odporúčam!!

Obchod Apetit