Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 37
Více než hodinu Pro zkušené Pro 10-12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8801 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 589 g
Tuky 654 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na sváteční stůl patří kromě cukrová a ovoce také překrásný domácí dort. Ten náš je navíc jako stvořený pro zimní dny, pod vrstvou čokolády skrývá spoustu lahodné ořechovo-karamelové náplně.

Suroviny

+ trocha na vál a váleček
sůl ½ ČL
máslo 170 g
na kousky + na vymazání formy
na rozválení marcipánu
cukrové a čokoládové zdobení
kuličky
neslazená, k podávání
Na náplň
podrcené válečkem nebo nadrcené, lze nahradit pekanovými ořechy
na kousky
Na polevu
tmavá čokoláda 170 g

Postup

1

Nejprve připravte náplň. Ve středně velké pánvi nebo rendlíku míchejte cukr a 4 lžíce vody a přiveďte k varu.

2

Jakmile směs začne vřít, přestaňte míchat a stáhněte plamen na polovinu a vařte 10 minut, aby sirup získal medově zlatou barvu.

3

Pánev sejměte z plamene a pomalu a velmi opatrně do ní po částech vlévejte smetanu.

4

Až vlijete všechnu, vraťte nádobu na oheň a za občasného míchání povařte dohladka. Zvyšte plamen, míchejte a vařte – náplň by měla začít houstnout.

5

Pak odstavte z ohně a do karamelu vmíchejte ořechy a máslo. Odložte a nechte vychladnout.

6

Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

7

V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a prsty zapracujte máslo, aby se začala tvořit drobenka.

8

Pak přidejte po lžících studenou vodu; pokaždé směs promíchejte vidličkou.

9

Až začne držet pohromadě (mělo by to být po 4–6 lžících vody), vypracujte rukama kouli.

10

Otvírací dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem.

11

Z těsta oddělte třetinu a odložte, zbylé těsto na pomoučeném válu vyválejte na kruh o průměru 26 cm a vložte ho do vymazané formy tak, aby těsto rovnoměrně přesahovalo na její stěny.

12

Náplň naneste stejnoměrně na těsto ve formě.

13

Zbylé těsto rozválejte na plát o něco menší než forma a položte na náplň.

14

Přečnívající okraje přehněte směrem do středu formy a zlehka přitlačte, aby se po celém obvodu spojily s pokličkou z těsta.

15

Pečte zhruba 40 minut, aby těsto mělo světle hnědou barvu. Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout na mřížce.

16

Pak dort vyklopte, zabalte do fólie a nechte alespoň den odležet nebo rovnou potřete polevou.

17

Čokoládu a máslo rozpusťte v ohnivzdorné misce na rendlíku s vroucí vodou a promíchejte dohladka.

18

Pak misku s polevou sejměte a nechte polevu mírně zchladnout. Když dort před potíráním otočíte dnem vzhůru, ukáže úhlednější tvář.

19

Marcipán rozválejte na ploše posypané moučkovým cukrem a vykrojte z něj vánoční tvary (třeba hvězdičky), do nich můžete vmáčknout ještě barevné cukrové kuličky.

20

Až poleva zatuhne, ozdobte dort marcipánem. Řezy můžete podávat s kopečkem šlehačky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...