0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 34
Více než hodinu Pro zkušené Pro 10-12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8801 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 589 g
Tuky 654 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na sváteční stůl patří kromě cukrová a ovoce také překrásný domácí dort. Ten náš je navíc jako stvořený pro zimní dny, pod vrstvou čokolády skrývá spoustu lahodné ořechovo-karamelové náplně.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
+ trocha na vál a váleček
krupicový cukr 30 g
sůl ½ ČL
máslo 170 g
na kousky + na vymazání formy
marcipán 150 g
moučkový cukr
na rozválení marcipánu
cukrové a čokoládové zdobení
kuličky
smetana ke šlehání
neslazená, k podávání
Na náplň
vlašské ořechy 400 g
podrcené válečkem nebo nadrcené, lze nahradit pekanovými ořechy
krupicový cukr 130 g
smetana ke šlehání 300 ml
máslo 15 g
na kousky
Na polevu
tmavá čokoláda 170 g
máslo 60 g

Postup

1

Nejprve připravte náplň. Ve středně velké pánvi nebo rendlíku míchejte cukr a 4 lžíce vody a přiveďte k varu.

2

Jakmile směs začne vřít, přestaňte míchat a stáhněte plamen na polovinu a vařte 10 minut, aby sirup získal medově zlatou barvu.

3

Pánev sejměte z plamene a pomalu a velmi opatrně do ní po částech vlévejte smetanu.

4

Až vlijete všechnu, vraťte nádobu na oheň a za občasného míchání povařte dohladka. Zvyšte plamen, míchejte a vařte – náplň by měla začít houstnout.

5

Pak odstavte z ohně a do karamelu vmíchejte ořechy a máslo. Odložte a nechte vychladnout.

6

Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.

7

V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a prsty zapracujte máslo, aby se začala tvořit drobenka.

8

Pak přidejte po lžících studenou vodu; pokaždé směs promíchejte vidličkou.

9

Až začne držet pohromadě (mělo by to být po 4–6 lžících vody), vypracujte rukama kouli.

10

Otvírací dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem.

11

Z těsta oddělte třetinu a odložte, zbylé těsto na pomoučeném válu vyválejte na kruh o průměru 26 cm a vložte ho do vymazané formy tak, aby těsto rovnoměrně přesahovalo na její stěny.

12

Náplň naneste stejnoměrně na těsto ve formě.

13

Zbylé těsto rozválejte na plát o něco menší než forma a položte na náplň.

14

Přečnívající okraje přehněte směrem do středu formy a zlehka přitlačte, aby se po celém obvodu spojily s pokličkou z těsta.

15

Pečte zhruba 40 minut, aby těsto mělo světle hnědou barvu. Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout na mřížce.

16

Pak dort vyklopte, zabalte do fólie a nechte alespoň den odležet nebo rovnou potřete polevou.

17

Čokoládu a máslo rozpusťte v ohnivzdorné misce na rendlíku s vroucí vodou a promíchejte dohladka.

18

Pak misku s polevou sejměte a nechte polevu mírně zchladnout. Když dort před potíráním otočíte dnem vzhůru, ukáže úhlednější tvář.

19

Marcipán rozválejte na ploše posypané moučkovým cukrem a vykrojte z něj vánoční tvary (třeba hvězdičky), do nich můžete vmáčknout ještě barevné cukrové kuličky.

20

Až poleva zatuhne, ozdobte dort marcipánem. Řezy můžete podávat s kopečkem šlehačky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč