Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Svatomartinské s praktickou zátkou

Svatomartinské s praktickou zátkou

Kdysi byla zátka a celkové balení známkou jeho kvality. Tento týden se ale na trhu poprvé objeví svatomartinská vína se šroubovacími uzávěry. Pokud na takové narazíte, rozhodně jím jen kvůli zátce neopovrhujte. V tomto případě podoba a materiál zátky nemají na kvalitu vína žádný vliv. "Lidé u nás jsou příliš konzervativní, obtížně si na nové materiály zvykají," přiznává hlavní sommeliér Salonu vín Marek Babisz.
9. 11. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Skleněné lahve i s kvalitními víny budou zřejmě stále častěji chránit šroubovací uzávěry, nejčastěji kovové, ale také z plastu. Podle vinařů, kteří se už rozhodli je používat, je to zvláště pro bílá vína dobré řešení. "Zaručuje 39krát větší těsnost než průměrná korková zátka, vyšší stabilitu barvy, vůně a chuti vína," tvrdí například vinaři z Nového vinařství, které patří k průkopníkům nových metod zavírání lahví.

"Způsob uzavření lahve je hodně psychologická záležitost. U nás lidi stále dávají přednost korku, popřípadě zátkám z umělého korku a mají za to, že lahve se šroubovacím uzávěrem musí nutně obsahovat méně kvalitní víno. V Německu, Rakousku se přitom běžně v takto uzavřených lahvích prodává víno v ceně dvaceti třiceti eur," podotkl vinař a organizátor nezávislé soutěže vín TOP 77 Dan Mádr.

Náhradu jinými materiály navíc vítají i ekologové, protože nedochází ke zbytečné likvidaci korkových dubů. Přesto korková zátka zůstává nenahraditelná u vín, která musejí zrát a jsou určena do archivu.

REKLAMA

Přidat komentář