Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Čokoládový hruškovo-pomerančový dort pro Apetit

Popis receptu: 

Osvěžující pomerančová chuť, která dodává dortu, mírně nakyslou chuť. Spolu se sladkým krémem, čokoládovým korpusem a hruškou, chutná skvěle. 

 
Autor: Martina Jurková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    TMAVÝ KORPUS

    150g polohrubé mouky
    180g krystalového cukru
    125g másla
    90g vody
    90g čokolády s příchutí pomerančů, já vybrala lindt
    1 lžíce kakaa
    2 vejce
    3 lžíce oleje
    60 ml podmáslí
    1/4 prášku do pečiva
    1/4 lžičky jedlé sody
     

    SVĚTLÝ KORPUS

    Suroviny jsou stejné. Ale místo kakaa a pomerančové čokolády, dáme:

    90g bílé čokolády

    půlku rozmačkaného banánu

     

    KRÉM
    500g mascarponé
    250 ml šlehačky
    vanilkový cukr dle chuti
    3-4 ks vetší oloupané hruškZ
    Trochu rumu smíchaného s půlkou vymačkaného pomeranče
     
    DOHOTOVENÍ
    Kvalitní čokoláda a trochu smetany
    Několik plátků pomeranče, které budou na půl usušené
    Malá hruška
    Zbytek krému

Příprava jídla

PŘÍPRAVA TĚSTA
Troubu předehřejeme na 160°C. Připravíme si formu o průměru 20 cm, kterou vyložíme pečícím papírem.
Do misky na vodní lázeň dáme máslo, přilijeme vodu a necháme rozpustit. Přidáme nalámanou čokoládu a pak vymícháme do pěkné směsi. Sundáme z plotýnky a necháme lehce zchladnout. Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a kakao. Přidáme cukr a promícháme. Pak přilijeme do mísy čokoládovou směs, opět promícháme a přidáme olej. Zapracujeme a po jednom vyklepneme vejce a každé do těsta vmícháme. Nakonec zamícháme podmáslí. Těsto nalijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme cca 45 min. nebo dokud nebude špejle zapíchnutá doprostřed bez drobečků. Poté necháme vychladit a můžeme připravovat stejným způsobem světlý korpus. Rozmačkaný banán se přidá tehdy, až sypké věci jsou spojené s čokoládovou směsí. Toto těsto se peče o 10 minut déle.
 
PŘÍPRAVA KRÉMU
V míse ušleháme do tuha šlehačku. Přidáme mascarpone a zašleháme spolu. Dle chuti dosladíme. Krém by se měl rozdělit na čtvrtiny.

SKLÁDÁNÍ DORTU
Oba dorty rozřízneme na půlku. Každý plát korpusu pokapeme tak 3-4 lžícemi rumové šťávy s pomerančem. Naneseme část krému a nakrájíme několik slabších plátků hrušek. Přiložíme další korpus pokapaný rumem se šťávou a takhle pokračujeme až do posledního. Střídáme světlý a tmavý korpus. Celý dort obmažeme. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, kterou zředíme ohřátou smetanou. Kolem okraje dortu uděláme nepravidelné cákance, které necháme stéci dolů. Zbylý krém nastříkáme na dort a libovolně dozdobíme plátky pomerančů a hrušky. Můžeme to i ozdobit čerstvou mátou. Dvě tři hodinky necháme odležet a můžeme podávat.
 

Dobrou chuť :)

Přidat komentář