Čokoládový hruškovo-pomerančový dort pro Apetit

Čokoládový hruškovo-pomerančový dort pro Apetit

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Suroviny

TMAVÝ KORPUS

150g polohrubé mouky
180g krystalového cukru
125g másla
90g vody
90g čokolády s příchutí pomerančů, já vybrala lindt
1 lžíce kakaa
2 vejce
3 lžíce oleje
60 ml podmáslí
1/4 prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
 

SVĚTLÝ KORPUS

Suroviny jsou stejné. Ale místo kakaa a pomerančové čokolády, dáme:

90g bílé čokolády

půlku rozmačkaného banánu

 

KRÉM
500g mascarponé
250 ml šlehačky
vanilkový cukr dle chuti
3-4 ks vetší oloupané hruškZ
Trochu rumu smíchaného s půlkou vymačkaného pomeranče
 
DOHOTOVENÍ
Kvalitní čokoláda a trochu smetany
Několik plátků pomeranče, které budou na půl usušené
Malá hruška
Zbytek krému
PŘÍPRAVA TĚSTA
Troubu předehřejeme na 160°C. Připravíme si formu o průměru 20 cm, kterou vyložíme pečícím papírem.
Do misky na vodní lázeň dáme máslo, přilijeme vodu a necháme rozpustit. Přidáme nalámanou čokoládu a pak vymícháme do pěkné směsi. Sundáme z plotýnky a necháme lehce zchladnout. Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a kakao. Přidáme cukr a promícháme. Pak přilijeme do mísy čokoládovou směs, opět promícháme a přidáme olej. Zapracujeme a po jednom vyklepneme vejce a každé do těsta vmícháme. Nakonec zamícháme podmáslí. Těsto nalijeme do formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme cca 45 min. nebo dokud nebude špejle zapíchnutá doprostřed bez drobečků. Poté necháme vychladit a můžeme připravovat stejným způsobem světlý korpus. Rozmačkaný banán se přidá tehdy, až sypké věci jsou spojené s čokoládovou směsí. Toto těsto se peče o 10 minut déle.
 
PŘÍPRAVA KRÉMU
V míse ušleháme do tuha šlehačku. Přidáme mascarpone a zašleháme spolu. Dle chuti dosladíme. Krém by se měl rozdělit na čtvrtiny.

SKLÁDÁNÍ DORTU
Oba dorty rozřízneme na půlku. Každý plát korpusu pokapeme tak 3-4 lžícemi rumové šťávy s pomerančem. Naneseme část krému a nakrájíme několik slabších plátků hrušek. Přiložíme další korpus pokapaný rumem se šťávou a takhle pokračujeme až do posledního. Střídáme světlý a tmavý korpus. Celý dort obmažeme. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, kterou zředíme ohřátou smetanou. Kolem okraje dortu uděláme nepravidelné cákance, které necháme stéci dolů. Zbylý krém nastříkáme na dort a libovolně dozdobíme plátky pomerančů a hrušky. Můžeme to i ozdobit čerstvou mátou. Dvě tři hodinky necháme odležet a můžeme podávat.
 

Dobrou chuť :)

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit