Suroviny
Suroviny na korpus
250 g másla
5 vajec střední velikosti
400 g mouky (pro zdravější verzi nahraďte třetinu špaldovou či pšeničnou celozrnnou)
260 g cukru (pro zdravější verzi použijte o pár gramů více třtinového)
1 máslová dýně – do korpusu přijde 390 g pyré
1 bio pomeranč
1 prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
2 lžičky mleté skořice
½ lžičky mleté vanilky (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
¾ lžičky mletého zázvoru
¾ lžičky mletého kardamomu
1 lžička jiného mletého koření: muškátový oříšek, nové koření, perníkové koření, hřebíček (podle toho, jaké máte rádi)
velká špetka soli
Suroviny na karamelový krém
250 g cukru
70 ml vody
100 g másla
170 ml smetany
Suroviny na sýrovou náplň
250 g mascarpone
250 g krémového sýra
100 g másla
60 g moučkového cukru
1 lžička skořice
Postup na korpus:
Dýni oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce. Zalijeme trochou vody a necháme dýni vařit, než bude měkká. Vodu slijeme a dýni rozmixujeme na hladké pyré. Necháme zcela vychladnout.
Máslo s cukrem vyšleháme do světlé pěny.
Do pěny postupně po jednom zašleháme všechna vejce.
Když je směs propojená, nastrouháme do ní kůru z celého pomeranče a přidáme lžíci pomerančové šťávy.
Lehce promícháme a přidáme dýňové pyré. Prošleháme na malou rychlost, aby se těsto spojilo se vláčnou jednotnou směs.
Mouku prosejeme do mísy, aby se provzdušnila. Vmícháme do ní sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu a koření.
Postupně mouku zašleháváme do mokré směsi. Můžeme i ruční metlou, abychom směs nepřešlehali.
Připravíme si dvě formy na dort o průměru 18 cm. Dno i boky forem vyložíme pečícím papírem a rovnoměrně do nich těsto rozdělíme. Pokud máte jen jednu, upečte korpusy postupně, ničemu to nevadí.
Korpusy pečeme na 175 °C cca 45–50 minut. Ke konci pečení raději zkontrolujte prostředek korpusu zapíchnutím špejle. Korpusy vyndáme, necháme pět minut chladnout, pak je vyjmeme z forem a přetočíme, aby se vyboulená horní strana vyrovnala (případně ji můžeme po vychladnutí seříznout).
Korpusy necháme zcela vychladnout a ideálně několik hodin či přes noc odležet. Po odležení se lépe krájí a nedrobí.
Postup na karamelový krém
Cukr s vodou v silnostěnném širokém hrnci utavíme na karamel. V mezičase prohřejeme smetanu, ale nevaříme. Když cukr s vodou chytí světle hnědou barvu, odstavíme a postupně vmícháme máslo. Když je rozpuštěné, přilijeme pomalu ještě horkou smetanu a mícháme, dokud se směs nespojí a není hladká. Karamel musíme nechat zcela vychladnout na pokojovou teplotu.
Postup na krém
Máslo vyšleháme v míse doběla. Poté přidáme cukr a skořici a šlehačem opět spojíme. Přidáme mascarpone a krémový sýr a šleháme jen krátce, než se sýr spojí s máslovou směsí.
Skládání dortu
Korpusy seřízněte tak, aby byly rovné. Poté rozřízněte na dvě části. První díl korpusu pomažte tenkou vrstvou vychladlého karamelového krému (nebo tento krok vynechejte, pokud nechcete dort tolik sladký). Při okrajích korpusu buďte opatrní, aby se vám nezačaly drobit. Na karamelovou vrstvu naneste první vrstvu krému. Uhlaďte a přikryjte dalším korpusem. Opět naneste karamel, krém, korpus a takto pokračujte, dokud nesestavíte celý dort. Vršek dortu rovněž potřete karamelem a krémem. Boky dortu potřete zbylým krémem a cukrářskou stěrkou krém uhlaďte tak, aby korpus zpod krému vykukoval.
Dort nechte vychladit, aby se zpevnil a poté jej přelijte zbývajícím karamelem. Nechte ztuhnout do druhého dne. Ozdobte dle libosti.