Dýňový dort s kořeněným sýrovým krémem a karamelem

Dýňový dort s kořeněným sýrovým krémem a karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Suroviny na korpus

250 g másla

5 vajec střední velikosti

400 g mouky (pro zdravější verzi nahraďte třetinu špaldovou či pšeničnou celozrnnou)

260 g cukru (pro zdravější verzi použijte o pár gramů více třtinového)

1 máslová dýně – do korpusu přijde 390 g pyré

1 bio pomeranč

1 prášek do pečiva

1 lžička jedlé sody

2 lžičky mleté skořice

½ lžičky mleté vanilky (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)

¾ lžičky mletého zázvoru

¾ lžičky mletého kardamomu

1 lžička jiného mletého koření: muškátový oříšek, nové koření, perníkové koření, hřebíček (podle toho, jaké máte rádi)

velká špetka soli

Suroviny na karamelový krém

250 g cukru

70 ml vody

100 g másla

170 ml smetany

Suroviny na sýrovou náplň

250 g mascarpone

250 g krémového sýra

100 g másla

60 g moučkového cukru

1 lžička skořice

Postup na korpus:

Dýni oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce. Zalijeme trochou vody a necháme dýni vařit, než bude měkká. Vodu slijeme a dýni rozmixujeme na hladké pyré. Necháme zcela vychladnout.

Máslo s cukrem vyšleháme do světlé pěny.

Do pěny postupně po jednom zašleháme všechna vejce.

Když je směs propojená, nastrouháme do ní kůru z celého pomeranče a přidáme lžíci pomerančové šťávy.

Lehce promícháme a přidáme dýňové pyré. Prošleháme na malou rychlost, aby se těsto spojilo se vláčnou jednotnou směs.

Mouku prosejeme do mísy, aby se provzdušnila. Vmícháme do ní sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu a koření.

Postupně mouku zašleháváme do mokré směsi. Můžeme i ruční metlou, abychom směs nepřešlehali.

Připravíme si dvě formy na dort o průměru 18 cm. Dno i boky forem vyložíme pečícím papírem a rovnoměrně do nich těsto rozdělíme. Pokud máte jen jednu, upečte korpusy postupně, ničemu to nevadí.

Korpusy pečeme na 175 °C cca 45–50 minut. Ke konci pečení raději zkontrolujte prostředek korpusu zapíchnutím špejle. Korpusy vyndáme, necháme pět minut chladnout, pak je vyjmeme z forem a přetočíme, aby se vyboulená horní strana vyrovnala (případně ji můžeme po vychladnutí seříznout).

Korpusy necháme zcela vychladnout a ideálně několik hodin či přes noc odležet. Po odležení se lépe krájí a nedrobí.

  1. Postup na karamelový krém

    Cukr s vodou v silnostěnném širokém hrnci utavíme na karamel. V mezičase prohřejeme smetanu, ale nevaříme. Když cukr s vodou chytí světle hnědou barvu, odstavíme a postupně vmícháme máslo. Když je rozpuštěné, přilijeme pomalu ještě horkou smetanu a mícháme, dokud se směs nespojí a není hladká.  Karamel musíme nechat zcela vychladnout na pokojovou teplotu.

  2. Postup na krém

    Máslo vyšleháme v míse doběla. Poté přidáme cukr a skořici a šlehačem opět spojíme. Přidáme mascarpone a krémový sýr a šleháme jen krátce, než se sýr spojí s máslovou směsí.

    Skládání dortu

    Korpusy seřízněte tak, aby byly rovné. Poté rozřízněte na dvě části. První díl korpusu pomažte tenkou vrstvou vychladlého karamelového krému (nebo tento krok vynechejte, pokud nechcete dort tolik sladký). Při okrajích korpusu buďte opatrní, aby se vám nezačaly drobit. Na karamelovou vrstvu naneste první vrstvu krému. Uhlaďte a přikryjte dalším korpusem. Opět naneste karamel, krém, korpus a takto pokračujte, dokud nesestavíte celý dort. Vršek dortu rovněž potřete karamelem a krémem. Boky dortu potřete zbylým krémem a cukrářskou stěrkou krém uhlaďte tak, aby korpus zpod krému vykukoval.

    Dort nechte vychladit, aby se zpevnil a poté jej přelijte zbývajícím karamelem. Nechte ztuhnout do druhého dne. Ozdobte dle libosti.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...
  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Obchod Apetit