Malinový ombré dort

Malinový ombré dort

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Suroviny

                Korpus

                               1 a ½ hrnku mléka o pokojové teplotě

                               9 bílků o pokojové teplotě

                               2 čajové lžičky vanilkového extraktu

                               3 a ½ hrnku hladké mouky

                               2 a ¼ hrnku cukru krupice

                               6 čajových lžiček prášku do pečiva

                               1 a ½ lžičky soli

                               18 lžic změklého másla

                               růžové potravinářské barvivo

                Mascarpone náplň

                               500 g mascarpone

                               250 ml smetany ke šlehání (40 %)

                               malinová marmeláda

                               moučkový cukr (dle chuti)

                Máslový krém

                               60 g bílků

                               100 g cukru moučka

                               180 g másla o pokojové teplotě

                               špetka soli

Dortový korpus

  1. Připravte si 3 stejně velké dortové formy. Vymažte je máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180°C
  2. V míse smíchejte mléko, bílky a vanilkový extrakt.
  3. V jiné míse (doporučuji mísu od robota) smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl. Po promíchání do této směsi postupně přimíchejte máslo, až se směs zcela spojí.
  4. Přidejte 2 hrnky mléčné směsi a míchejte asi jeden a půl minuty. Poté přidejte zbytek mléčné směsi a míchejte, dokud se nevytvoří konzistentní směs. Míchejte ještě asi minutu (stírejte těsto ze stran mísy dle potřeby).
  5. Těsto rozdělte do misek na tři stejné části. Každou směs obarvěte potravinářským barvivem tak, abyste získali tři různé odstíny růžové (od nejsvětlejšího po nejsytější). Jednotlivé směsi dobře promíchejte, aby se barvivo hezky rozmíchalo.
  6. Každou směs nalijte do připravené formy a několikrát s ní klepněte o podložku, aby se uvolnily případné vzduchové bubliny a srovnal se povrch dortu.
  7. Formy vložte do trouby a pečte asi 20 – 25 minut (záleží na velikosti dortové formy). Před vyndáním dortu z trouby vyzkoušejte, zda je korpus upečený pomocí špejle.
  8. Po 5 minutách vyklopte korpus z dortové formy a nechte vychladnout na mřížce cca 2 hodiny.

 

Mascarpone náplň

  1. Na náplň vyšlehejte mascarpone spolu se smetanou cca 2 minuty, až získáte našlehaný krém.
  2. Do krému přidejte 2-3 polévkové lžíce malinové marmelády a opět zašlehejte.
  3. Podle chuti můžete přidat moučkový cukr a opět zašlehat.
  4. Jestliže se vám náplň zdá příliš světlá můžete přidat trochu potravinářského barviva (případně si můžete krém rozdělit na dvě části a každou obarvit do odstínu korpusu na který budete náplň nanášet).
  5.  

Máslový krém

  1. Bílky společně s cukrem a špetkou soli dejte do mísy a za občasného míchání zahřejte v páře. Až bílky dosáhnou teploty 71°C  sejměte je z páry a šlehejte při nejvyšších otáčkách cca 7 minut.
  2. Poté snižte rychlost a postupně přidávejte máslo. Podle potřeby setřete krém z boků mísy. Nakonec opět zvyšte výkon a krém prošlehejte dokud není lehký a nadýchaný.
  3. Krém rozdělte na 3 části a do každé části přidejte potravinářské barvivo. Opět se snažte dodržet barevnost shodnou s barvou korpusu.
  4.  

Kompletace dortu

  1. Na podložku položte nejtmavší korpus a potřete ho polovinou mascarpone náplní.
  2. Na natřený korpus položte druhý, středně růžový korpus a potřete ho druhou polovinou mascarpone náplní.
  3. Nakonec položte nejsvětlejší korpus.
  4. Vezměte si nejsvětlejší máslový krém. Tímto krémem potřete vršek dortu a první nejsvětlejší korpus. Druhým, středně růžovým krémem, potřete střední část dortu. Posledním nejtmavším krémem potřete spodní třetinu dortu. U tohoto dortu nevadí, když se vám barevné vrstvy krému trošku promíchají (naopak vznikne hezký přechod).
  5. Nakonec dort ozdobte čerstvými malinami, sněhovými pusinkami, makronkami v různých odstínech růžové a případně i zbylým máslovým krémem.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Obchod Apetit