0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Narozeninový Red Velvet

Narozeninový Red Velvet

Hodnocení receptu
4.4 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

500g hladké mouky

lžička soli

4vejce

3lžíce kakaa

250g změklého másla

270g třtinového cukru

l,5 žičky vanilkového extraktu

500ml podmáslí

2lžičky octa

2lžičky jedlé sody

1lžíce červeného barviva

 

Krém:

250g mascarpone

400g smetanového sýry

100g másla

4lžíce cukru moučka

1lžička vanilkového extraktu

 

Čokoládové lanýže:

50g hořké čokolády 75%

18g smetany ke šlehání 33%

15g třtinového cukru

25g másla

lžíce kakaa

 

Zdobení:

vaflový kornout širší

čerstvé ovoce - maliny, jahody, borůvky

lanýže

 

Jako první si připravíme hmotu na čokoládové lanýže, nejlépe den předem.

V kastrulku si zahřejeme smetanu, cukr a máslo, zahříváme na středním plameni, dokud se nerozpustí všechen cukr. Poté stahneme z ohně a přidáme nalámanou čokoládu a mícháme dokud se úplně nerozpustí.

Směs přendáme do misky a překryjeme potravinovou fólií, kterou přitiskneme přímo na povrch směsi, zabráníme tím oschnutí. Necháme v lednici do druhého dne.

Druhý den vyndáme z lednice a necháme lehce povolit. Pomocí dvou lžíček tvarujeme lanýže, které obalujeme v kakau.

 

Rozhřejeme si troubu na 170°C

Nyní si připravíme korpus. V jedné míse smíchamé mouku, sůl a kakao, v druhé míse pak vyšleháme cukr se změklým máslem do pěny a postupně do této směsi zapracujeme vajíčka.

Do mokré směsi postupně zapracujeme suchou směs. Těsto bude v tuto chvíli dost tuhé.

Nyní si v hrnku rozmícháme podmáslí s barvivem a vanilkovým extraktem a zapracujeme do těsta.

Jako poslední si v octu rozmícháme jedlou sodu a zapracujeme do těsta.

Těsto přendáme do dvou forem o velikosti 18cm a pečeme při 170°C cca 45minut, podle trouby. Propečení zkusíme špejlí.

Po vychladnutí korpusy rozřízneme na půl.

 

Nyní je na řadě krém. Nejdříve si promícháme mascarpone se smetanovým sýrem a cukrem. Poté přidáme změklé máslo a vanilkový extrakt a vyšleháme pevější a jemný krém. Dáme jej vychladit do lednice.

 

Nyní už nás čeká pouze zdobení. Krém si dáme do cukrářského sáčku se širokou špičkou.

Na spodní korpus děláme vedle sebe větší bobky po okraji korpusu, poté pokryjeme krémem i prostředek korpusu - poklademe borvůkama. Stejně postupujeme i v druhém patře, ale nyní použijeme maliny.

Poslední patro zatím necháme bez krému. Nejdříve na něj naaranžujeme kornout, lanýže a ovoce. Na zbylé volné místo opět pomocí sáčku tvoříme bobky. Ovoce a lanže dále aranžujeme i na bok dortu a vytvoříme efekt vysypaného kornoutu.

Dort ještě necháme vychladit v lednici a můžeme podávat.

 

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit