Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Narozeninový Red Velvet

Popis receptu: 

Krásný a dobrý, to je Red Velvet. Nejen že strávníky okouzlíte atraktivním vzhledem, ale zaručeně bude všem i chutnat. Vláčný korpus, jemný krém a šťavnaté ovoce s čokoládovými lanýži. K narozeninám se přeje od srdce, a ještě umocňuje barevný odstín tohoto dortu.

Autor: Katerina Turková
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    500g hladké mouky

    lžička soli

    4vejce

    3lžíce kakaa

    250g změklého másla

    270g třtinového cukru

    l,5 žičky vanilkového extraktu

    500ml podmáslí

    2lžičky octa

    2lžičky jedlé sody

    1lžíce červeného barviva

     

    Krém:

    250g mascarpone

    400g smetanového sýry

    100g másla

    4lžíce cukru moučka

    1lžička vanilkového extraktu

     

    Čokoládové lanýže:

    50g hořké čokolády 75%

    18g smetany ke šlehání 33%

    15g třtinového cukru

    25g másla

    lžíce kakaa

     

    Zdobení:

    vaflový kornout širší

    čerstvé ovoce - maliny, jahody, borůvky

    lanýže

     

Příprava jídla

Jako první si připravíme hmotu na čokoládové lanýže, nejlépe den předem.

V kastrulku si zahřejeme smetanu, cukr a máslo, zahříváme na středním plameni, dokud se nerozpustí všechen cukr. Poté stahneme z ohně a přidáme nalámanou čokoládu a mícháme dokud se úplně nerozpustí.

Směs přendáme do misky a překryjeme potravinovou fólií, kterou přitiskneme přímo na povrch směsi, zabráníme tím oschnutí. Necháme v lednici do druhého dne.

Druhý den vyndáme z lednice a necháme lehce povolit. Pomocí dvou lžíček tvarujeme lanýže, které obalujeme v kakau.

 

Rozhřejeme si troubu na 170°C

Nyní si připravíme korpus. V jedné míse smíchamé mouku, sůl a kakao, v druhé míse pak vyšleháme cukr se změklým máslem do pěny a postupně do této směsi zapracujeme vajíčka.

Do mokré směsi postupně zapracujeme suchou směs. Těsto bude v tuto chvíli dost tuhé.

Nyní si v hrnku rozmícháme podmáslí s barvivem a vanilkovým extraktem a zapracujeme do těsta.

Jako poslední si v octu rozmícháme jedlou sodu a zapracujeme do těsta.

Těsto přendáme do dvou forem o velikosti 18cm a pečeme při 170°C cca 45minut, podle trouby. Propečení zkusíme špejlí.

Po vychladnutí korpusy rozřízneme na půl.

 

Nyní je na řadě krém. Nejdříve si promícháme mascarpone se smetanovým sýrem a cukrem. Poté přidáme změklé máslo a vanilkový extrakt a vyšleháme pevější a jemný krém. Dáme jej vychladit do lednice.

 

Nyní už nás čeká pouze zdobení. Krém si dáme do cukrářského sáčku se širokou špičkou.

Na spodní korpus děláme vedle sebe větší bobky po okraji korpusu, poté pokryjeme krémem i prostředek korpusu - poklademe borvůkama. Stejně postupujeme i v druhém patře, ale nyní použijeme maliny.

Poslední patro zatím necháme bez krému. Nejdříve na něj naaranžujeme kornout, lanýže a ovoce. Na zbylé volné místo opět pomocí sáčku tvoříme bobky. Ovoce a lanže dále aranžujeme i na bok dortu a vytvoříme efekt vysypaného kornoutu.

Dort ještě necháme vychladit v lednici a můžeme podávat.

 

Přidat komentář