Slavnostní čokoládový dort

Slavnostní čokoládový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (4)
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

NA ČOKOLÁDOVÝ KORPUS:

300 g hladké mouky

300 g třtinového cukru

70 g kakaa

2 lžičky kypřícího prášku

1 lžička jedlé sody

3 vajíčka

270 g másla

250 g zakysané smetany

100 g nasekané čokolády

 

NA MASCARPONE KRÉM:

500 g mascarpone

250 g měkkého tvarohu

120 g moučkového cukru

1 lžička vanilkové pasty

 

NA MÁSLOVÝ KRÉM:

250 ml mléka

50 g krupicového cukru

1 vanilkový pudink

100 g bílé čokolády

250 g másla

gelová potravinářská barva

 

NA DOKONČENÍ:

250 g malin

250 g borůvek

hořká čokoláda a ovoce na zdobení

Troubu předehřejte na 180°C. Dvě formy o průměru 18 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Máslo šlehejte s cukrem do pěny, postupně po jednom přidávejte vejce. Mezi tím ve vedlejší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kakaem. K vaječné směsi nejdříve přidejte zakysanou smetanu, pak sypkou směs s moukou a nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu. Těsto rozdělte do připravených forem a pečte 45 minut až hodinu (záleží na velikosti formy). Špejle zapíchnutá doprostřed korpusu musí zůstat suchá.

 

Na máslový krém si nejprve připravte pudinkový základ. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Ještě do teplého přidejte nalámanou bílou čokoládu a nechte rozpustit. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout. Pudink musí být úplně studený, jinak se krém později srazí.

 

Na mascarpone krém lehce vyšlehejte mascarpone s tvarohem, moučkovým cukrem a vanilkovou pastou.

 

Vychladlé korpusy seřízněte do roviny a každý ještě vodorovně rozkrojte. Vzniknou tak 4 pláty. První část korpusu potřete třetinou krému z mascarpone, poklaďte třetinou malin a borůvek a přiklopte další částí korpusu. Opakujte vrstvení. Navrch si nechte obrácený spodní díl jednoho z korpusů.  Dort dejte do lednice ztuhnout.

 

Mezi tím dokončete máslový krém. Povolené máslo vyšlehejte do pěny a postupně zašlehávejte pudink. Podle libosti obarvěte potravinářskou barvou.

 

Dort potřete částí máslového krému, uhlaďte a dejte na chvilku chladit. To opakujte, dokud pod krémem neprosvítá korpus nebo dokud není dort dokonale hladký. Nakonec dort ozdobte malinami, borůvkami a čokoládou. Pro luxusní efekt můžete ještě potřít zlatou barvou.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...
  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Obchod Apetit