0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slavnostní čokoládový dort

Slavnostní čokoládový dort

Hodnocení receptu
4.6/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

NA ČOKOLÁDOVÝ KORPUS:

300 g hladké mouky

300 g třtinového cukru

70 g kakaa

2 lžičky kypřícího prášku

1 lžička jedlé sody

3 vajíčka

270 g másla

250 g zakysané smetany

100 g nasekané čokolády

 

NA MASCARPONE KRÉM:

500 g mascarpone

250 g měkkého tvarohu

120 g moučkového cukru

1 lžička vanilkové pasty

 

NA MÁSLOVÝ KRÉM:

250 ml mléka

50 g krupicového cukru

1 vanilkový pudink

100 g bílé čokolády

250 g másla

gelová potravinářská barva

 

NA DOKONČENÍ:

250 g malin

250 g borůvek

hořká čokoláda a ovoce na zdobení

Troubu předehřejte na 180°C. Dvě formy o průměru 18 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Máslo šlehejte s cukrem do pěny, postupně po jednom přidávejte vejce. Mezi tím ve vedlejší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kakaem. K vaječné směsi nejdříve přidejte zakysanou smetanu, pak sypkou směs s moukou a nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu. Těsto rozdělte do připravených forem a pečte 45 minut až hodinu (záleží na velikosti formy). Špejle zapíchnutá doprostřed korpusu musí zůstat suchá.

 

Na máslový krém si nejprve připravte pudinkový základ. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Ještě do teplého přidejte nalámanou bílou čokoládu a nechte rozpustit. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout. Pudink musí být úplně studený, jinak se krém později srazí.

 

Na mascarpone krém lehce vyšlehejte mascarpone s tvarohem, moučkovým cukrem a vanilkovou pastou.

 

Vychladlé korpusy seřízněte do roviny a každý ještě vodorovně rozkrojte. Vzniknou tak 4 pláty. První část korpusu potřete třetinou krému z mascarpone, poklaďte třetinou malin a borůvek a přiklopte další částí korpusu. Opakujte vrstvení. Navrch si nechte obrácený spodní díl jednoho z korpusů.  Dort dejte do lednice ztuhnout.

 

Mezi tím dokončete máslový krém. Povolené máslo vyšlehejte do pěny a postupně zašlehávejte pudink. Podle libosti obarvěte potravinářskou barvou.

 

Dort potřete částí máslového krému, uhlaďte a dejte na chvilku chladit. To opakujte, dokud pod krémem neprosvítá korpus nebo dokud není dort dokonale hladký. Nakonec dort ozdobte malinami, borůvkami a čokoládou. Pro luxusní efekt můžete ještě potřít zlatou barvou.

Autor: luckyzuzu

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč