Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Slavnostní čokoládový dort

Popis receptu: 

Dokonalá kombinace vláčného čokoládového korpusu, lehkého krému z mascarpone a kyselého ovoce. Jakmile ho ochutnáte, už nebudete chtít jiný.

Autor: Zuzana Vojáčková
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 16
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    NA ČOKOLÁDOVÝ KORPUS:

    300 g hladké mouky

    300 g třtinového cukru

    70 g kakaa

    2 lžičky kypřícího prášku

    1 lžička jedlé sody

    3 vajíčka

    270 g másla

    250 g zakysané smetany

    100 g nasekané čokolády

     

    NA MASCARPONE KRÉM:

    500 g mascarpone

    250 g měkkého tvarohu

    120 g moučkového cukru

    1 lžička vanilkové pasty

     

    NA MÁSLOVÝ KRÉM:

    250 ml mléka

    50 g krupicového cukru

    1 vanilkový pudink

    100 g bílé čokolády

    250 g másla

    gelová potravinářská barva

     

    NA DOKONČENÍ:

    250 g malin

    250 g borůvek

    hořká čokoláda a ovoce na zdobení

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 180°C. Dvě formy o průměru 18 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Máslo šlehejte s cukrem do pěny, postupně po jednom přidávejte vejce. Mezi tím ve vedlejší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kakaem. K vaječné směsi nejdříve přidejte zakysanou smetanu, pak sypkou směs s moukou a nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu. Těsto rozdělte do připravených forem a pečte 45 minut až hodinu (záleží na velikosti formy). Špejle zapíchnutá doprostřed korpusu musí zůstat suchá.

 

Na máslový krém si nejprve připravte pudinkový základ. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Ještě do teplého přidejte nalámanou bílou čokoládu a nechte rozpustit. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout. Pudink musí být úplně studený, jinak se krém později srazí.

 

Na mascarpone krém lehce vyšlehejte mascarpone s tvarohem, moučkovým cukrem a vanilkovou pastou.

 

Vychladlé korpusy seřízněte do roviny a každý ještě vodorovně rozkrojte. Vzniknou tak 4 pláty. První část korpusu potřete třetinou krému z mascarpone, poklaďte třetinou malin a borůvek a přiklopte další částí korpusu. Opakujte vrstvení. Navrch si nechte obrácený spodní díl jednoho z korpusů.  Dort dejte do lednice ztuhnout.

 

Mezi tím dokončete máslový krém. Povolené máslo vyšlehejte do pěny a postupně zašlehávejte pudink. Podle libosti obarvěte potravinářskou barvou.

 

Dort potřete částí máslového krému, uhlaďte a dejte na chvilku chladit. To opakujte, dokud pod krémem neprosvítá korpus nebo dokud není dort dokonale hladký. Nakonec dort ozdobte malinami, borůvkami a čokoládou. Pro luxusní efekt můžete ještě potřít zlatou barvou.

Přidat komentář