Slavnostní čokoládový dort

Slavnostní čokoládový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (4)
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

NA ČOKOLÁDOVÝ KORPUS:

300 g hladké mouky

300 g třtinového cukru

70 g kakaa

2 lžičky kypřícího prášku

1 lžička jedlé sody

3 vajíčka

270 g másla

250 g zakysané smetany

100 g nasekané čokolády

 

NA MASCARPONE KRÉM:

500 g mascarpone

250 g měkkého tvarohu

120 g moučkového cukru

1 lžička vanilkové pasty

 

NA MÁSLOVÝ KRÉM:

250 ml mléka

50 g krupicového cukru

1 vanilkový pudink

100 g bílé čokolády

250 g másla

gelová potravinářská barva

 

NA DOKONČENÍ:

250 g malin

250 g borůvek

hořká čokoláda a ovoce na zdobení

Troubu předehřejte na 180°C. Dvě formy o průměru 18 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Máslo šlehejte s cukrem do pěny, postupně po jednom přidávejte vejce. Mezi tím ve vedlejší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kakaem. K vaječné směsi nejdříve přidejte zakysanou smetanu, pak sypkou směs s moukou a nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu. Těsto rozdělte do připravených forem a pečte 45 minut až hodinu (záleží na velikosti formy). Špejle zapíchnutá doprostřed korpusu musí zůstat suchá.

 

Na máslový krém si nejprve připravte pudinkový základ. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Ještě do teplého přidejte nalámanou bílou čokoládu a nechte rozpustit. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout. Pudink musí být úplně studený, jinak se krém později srazí.

 

Na mascarpone krém lehce vyšlehejte mascarpone s tvarohem, moučkovým cukrem a vanilkovou pastou.

 

Vychladlé korpusy seřízněte do roviny a každý ještě vodorovně rozkrojte. Vzniknou tak 4 pláty. První část korpusu potřete třetinou krému z mascarpone, poklaďte třetinou malin a borůvek a přiklopte další částí korpusu. Opakujte vrstvení. Navrch si nechte obrácený spodní díl jednoho z korpusů.  Dort dejte do lednice ztuhnout.

 

Mezi tím dokončete máslový krém. Povolené máslo vyšlehejte do pěny a postupně zašlehávejte pudink. Podle libosti obarvěte potravinářskou barvou.

 

Dort potřete částí máslového krému, uhlaďte a dejte na chvilku chladit. To opakujte, dokud pod krémem neprosvítá korpus nebo dokud není dort dokonale hladký. Nakonec dort ozdobte malinami, borůvkami a čokoládou. Pro luxusní efekt můžete ještě potřít zlatou barvou.

Autor: luckyzuzu

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit