
recept
o dort na obálku
Slavnostní čokoládový dort
Dokonalá kombinace vláčného čokoládového korpusu, lehkého krému z mascarpone a kyselého ovoce. Jakmile ho ochutnáte, už nebudete chtít jiný.
Ingredience
NA ČOKOLÁDOVÝ KORPUS:
300 g hladké mouky
300 g třtinového cukru
70 g kakaa
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
3 vajíčka
270 g másla
250 g zakysané smetany
100 g nasekané čokolády
NA MASCARPONE KRÉM:
500 g mascarpone
250 g měkkého tvarohu
120 g moučkového cukru
1 lžička vanilkové pasty
NA MÁSLOVÝ KRÉM:
250 ml mléka
50 g krupicového cukru
1 vanilkový pudink
100 g bílé čokolády
250 g másla
gelová potravinářská barva
NA DOKONČENÍ:
250 g malin
250 g borůvek
hořká čokoláda a ovoce na zdobení
Příprava jídla
Troubu předehřejte na 180°C. Dvě formy o průměru 18 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Máslo šlehejte s cukrem do pěny, postupně po jednom přidávejte vejce. Mezi tím ve vedlejší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kakaem. K vaječné směsi nejdříve přidejte zakysanou smetanu, pak sypkou směs s moukou a nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu. Těsto rozdělte do připravených forem a pečte 45 minut až hodinu (záleží na velikosti formy). Špejle zapíchnutá doprostřed korpusu musí zůstat suchá.
Na máslový krém si nejprve připravte pudinkový základ. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Ještě do teplého přidejte nalámanou bílou čokoládu a nechte rozpustit. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout. Pudink musí být úplně studený, jinak se krém později srazí.
Na mascarpone krém lehce vyšlehejte mascarpone s tvarohem, moučkovým cukrem a vanilkovou pastou.
Vychladlé korpusy seřízněte do roviny a každý ještě vodorovně rozkrojte. Vzniknou tak 4 pláty. První část korpusu potřete třetinou krému z mascarpone, poklaďte třetinou malin a borůvek a přiklopte další částí korpusu. Opakujte vrstvení. Navrch si nechte obrácený spodní díl jednoho z korpusů. Dort dejte do lednice ztuhnout.
Mezi tím dokončete máslový krém. Povolené máslo vyšlehejte do pěny a postupně zašlehávejte pudink. Podle libosti obarvěte potravinářskou barvou.
Dort potřete částí máslového krému, uhlaďte a dejte na chvilku chladit. To opakujte, dokud pod krémem neprosvítá korpus nebo dokud není dort dokonale hladký. Nakonec dort ozdobte malinami, borůvkami a čokoládou. Pro luxusní efekt můžete ještě potřít zlatou barvou.
Přidat komentář