Slavnostní dort s meruňkovým džemem

Slavnostní dort s meruňkovým džemem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Korpus

forma o průměru 26 cm, pečicí papír

3 vejce, žloutky a bílky zvlášť

120 g cukru

75 ml oleje

150 g hladké (špaldové) mouky

vrchovatější lžička kypřicího prášku

máslo na vymazání formy, mouka na vysypání, špetka soli

Krém

dvě misky – jedna větší, do které se vejde uvedený objem surovin

250 ml smetany ke šlehání 33%

400 g mascarpone

180 g zakysané smetany 30%

20 g cukru

Mandlové bezé

střední miska, pečicí plech s pečicím papírem

3 bílky

100 g cukru

vrchovatější lžička bramborového škrobu

50 g mandlové moučky, trochu mandlových plátků

špetka soli

Dokončení dortu

nerezový hrnec nebo pánev se silnějším dnem, pečicí plech s pečicím papírem

meruňkový džem

cukr

250 ml smetany ke šlehání 33%

100 g mascarpone

100 g (opečených) mandlových plátků

bílá čokoláda

Postup

Na pečicí papír obkreslíme kružnici podle zavřené dortové formy o průměru 26 cm.

Korpus

Dno dortové formy o průměru 26 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu zapneme na 150° C s ventilátorem. Ručním mixérem vyšleháme bílky se špetkou soli na hustou pěnu. Po částech zašleháme cukr, až se rozpustí a směs je lesklá, hladká a metličkou se dají vytvořit krásné špičky. Po jednom zašleháme žloutky, a poté pomalým přiléváním také olej. Mouku smícháme s kypřicím práškem a oba společně prosejeme a stěrkou opatrně vmícháme do tekutého základu. Pozor, aby nikde nezůstaly suché hrudky. Těsto pokud možno rovnoměrně rozetřeme do připravené dortové formy a urovnáme povrch. Pečeme ve vyhřáté troubě s ventilátorem asi 30 minut, ale doporučuji 5 minut předem již otestovat propečení špejlí. Korpus necháme vychladnout ve formě.

Krém

V menší misce pošleháme mascarpone krátce s tučnou zakysanou smetanou. V druhé, větší misce ušleháme šlehačku s cukrem. Mascarpone po částech stěrkou vmícháme do šlehačky. V závislosti na značce mascarpone může být vzniklá směs trochu řidší (některé pustí poměrně dost tekutiny), toho se není třeba bát, pokud dort připravujeme předem – korpus vlhkost pojme a zvláční, a krém ztuhne. Rozhodně by ale neměla téct. Krém zatím uložíme do ledničky.

Skládání dortu – část první (ideálně den předem)

První část skládání dortu provedeme ideálně den předem. Pokud se korpus upekl nerovnoměrně, můžeme ho otočit spodkem vzhůru, uležením se vyrovná. Pomažeme ho silnější vrstvou meruňkového džemu – nešetříme! Dort znovu uzavřeme do boků dortové formy (pokud máme, použijeme cukrářskou nastavitelnou formu) a poklademe rovnoměrně připraveným vychlazeným krémem. Urovnáme povrch a uložíme do ledničky.

Mandlové bezé

Troubu předehřejeme na 140° C s ventilátorem. Bílky vyšleháme se špetkou soli a cukrem jako v případě korpusu. Zašleháme bramborový škrob. Stěrkou do sněhu jemně vmícháme mandlovou moučku (já jsem ručním struhadlem umlela část mandlových lupínků z původního 200g balení). Nyní přichází na řadu předem připravený pečicí papír s kružnicí – hmotu na něj po částech naneseme a rozetřeme do podoby plátu tak, aby kružnici nepřesahovala. Posypeme mandlovými plátky a pečeme v rozehřáté troubě přibližně jednu hodinu, poté vyndáme a položíme stranou vychladnout. Můžeme využít rozehřáté trouby a dát do ní opéct mandlové plátky. S ventilátorem to trvá jen několik minut a nepřipálí se tak snadno jako na pánvi.

Dokončení dortu (po odležení korpusu např. přes noc)

Připravíme si plech vyložený pečicím papírem. V nerezovém hrnci nebo pánvi se silnějším dnem roztavíme cukr. Až se začne tavit, nakláníme a kroužíme pánví, aby se rozpouštěl rovnoměrně. Jakmile je cukr roztaven, odstavíme pánev plotny (lépe dříve než později - lehce se připálí!) a opatrně jej naléváme na plech s pečicím papírem – tvoříme libovolné obrazce, které necháme zcela vychladnout. Můžeme je roztáhnout dotenka lžící, ale cukru se určitě nedotýkáme rukou.

Krátce pošleháme zbylých 100 g mascarpone. Vyšleháme šlehačku a mascarpone do ní opatrně vmísíme.

Nyní vyjmeme z lednice předem připravenou část dortu. Boky dortové formy můžeme ještě ponechat, ale náplň by už měla být dostatečně ztuhlá. Položíme na ni bezé plát a pokryjeme vyšlehanou šlehačkou s mascarpone. Dort shora podél obvodu posypeme opečenými plátky mandlí a nastrouhanou bílou čokoládou. Na závěr nalámeme ozdoby z roztaveného cukru na menší kousky (pěkně vypadají i kapičky) a zapícháme je do šlehačky podle své fantazie.

Odstraníme boky dortové formy. Ráda ještě ořezávám boky dortu, aby vynikla zlatavá barva korpusu.

Dort si nejlíp vychutnáme spolu s rodinou a přáteli.

 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit