Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Veganský dort s nutellou k 15. narozeninám Apetit

Popis receptu: 

Určitě to znáte taky. Zvete přátele k sobě domů a jeden je alergický na lepek, druhému vadí mléko. Třetí se začal stravovat vegansky a čtvrtý se snaží vyhýbat bílému cukru. Tenhle dortík vyřeší všechny problémy najednou. Je veganský, bezlepkový a pouze s přírodními cukry, které obsahují datle a banán. A ingredienci v krému nikdo neuhodne! Pozor, chuť domácí nutelly je návyková a bude chutnat i dětem a zarputilým odpůrcům zdravé stravy.

Autor: Lenka Sedláková
Hodnocení:
10 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8-10 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    • 150g datlové pasty (nebo datlí namočených alespoň 2 hodiny)
    • 150g lískových oříšků
    • Kokosový olej

    Krém:

    • 2 středně velké banány
    • 1 střední cuketa (oloupaná a zbavená vnitřní vodnaté části)
    • 100g kešu oříšků
    • 50g kakaového másla
    • 100g kokosového oleje
    • Javorový sirup podle chuti

    Nutella

    • 200g nesolených arašídů
    • 200g lískových oříšků
    • 2 PL kokosového oleje
    • 100g hořké čokolády (pozor, aby byla bez mléka)

    Reeses košíčky

    • 100g nesolených arašídů
    • Hořká čokoláda

    Rafaello kuličky

    • 2 hrnky kokosových chipsů
    • 1 mandlí
    • 3 PL kokosového oleje (popřípadě víc)
    • Javorový sirup
    • Mandle a kokos na dokončení

    Ostatní

    • Tuhá část kokosového mléka, oříšky na ozdobu
    • Dortová forma o průměru cca 20cm
    • Výkonnější mixér – většina oříšků lze koupit ve formě másel
    • Silikonové košíčky

     

Příprava jídla

  1. Je celkem důležité kešu oříšky namočit. Já je máčím den předem, ale i dvě hodiny v horké vodě tento krok hravě splní.
  2. Loupané lískové oříšky dáme do trouby na 140 stupňů na 15 – 20 minut, krásně se nám rozvoní. Necháme vychladnout.
  3. Na vodní lázni si rozpustíme dostatečné množství kokosového oleje, kakaové máslo a hořkou čokoládu.
  4. Nejprve vytvoříme kuličky. V mixéru rozmixujeme kokosové chipsy (pro výrobu krému se mni osvědčily mnohem víc než strouhaný kokos) a mandle v pastu. Pokud se vám zdá konzistence tuhá, přidávejte postupně kokosový olej. Pokud víte, že krém zpracujete během týdne, klidně můžete použít i kokosové mléko (tuhou část). Podle vašich chuťových preferencí doslaďte javorovým sirupem a nechte krém v lednici.
  5.  Do mixéru nasypeme všechny arašídy a opět mixujeme do konzistence krému. Do silikonových košíčků nalijeme hořkou čokoládu, aby pokryla dno i stěny a do každého košíčku přidáme lžičku vzniklého arašídového másla. Polijeme čokoládou a dáme ztuhnout do lednice.
  6. K rozmixovaným arašídům přisypeme vychladlé lískové oříšky (kromě těch 150g, které použijeme na korpus), rozpuštěnou hořkou čokoládu a kokosový olej. Mixujeme do vzniku krémové konzistence. Opět sladíme dle chuti a přelijeme do čisté a suché nádoby, pokud nám krém zbyde, můžeme ho využít třeba na palačinky.
  7. Na krém umixujeme banány (lepší zralejší), cuketu, namočené a propláchnuté kešu oříšky, čokoládu, kokosový olej a kakaové máslo. Pokud jsou banány dost zralé, není potřeba sladit. Jinak opět možno dosladit javorovým sirupem.
  8. Na korpus rozmixujeme ořechy a datlovu pastu a trochu kokosového oleje v hutné lepivé těsto. To vmačkáme do formy. Tohle je nejsladší část celého dortu, tak na to při slazení krémů pamatujte.
  9. Na korpus lijeme krém z banánů a kešu oříšků a necháme asi 30 minut v mrazáku. Ve vzniklém čase tvarujeme kuličky s kokosovo-mandlového krému, doprostřed dáme jednu mandli a obalujeme v kokosu. Tuhou číst kokosového mléka vyšleháme a kokosovým olejem (slouží místo ztužovače) a ve zdobícím pytlíku necháme v lednici. Já mám ráda čistou chuť kokosového mléka a dál už nesladím. Po přidání sladidla hlídejte konzistenci a přidejte kokosový olej.
  10. Poslední krok na dokončení dortu je nalít na ztuhlý krém naši domácí nutellu a vrátit aspoň na 2 hodiny do mrazáku. Dort pak dozdobíme a ideálně přes noc necháme v lednici.
  11.  

Poznámka: Mějte víc rozpuštěného kokosového oleje, pokud jsou oříšky starší, je někdy potřeba přidat o lžíci oleje navíc. Pokud vám bude přebývat oříšková pasta, jistě pro ni najdete další využití.Co se týče slazení javorovým sirupem, já osobně jen lehce dosladila kuličky, protože datle v korpusu jsou sladké hodně. Ale vše závidí na chuťových preferencích, které máte Vy a vaši hosté. S krémy a oříšky se dá krásně hrát a vymýšlet alternativy a nové variace.

Přidat komentář