Veganský dort s nutellou k 15. narozeninám Apetit

Veganský dort s nutellou k 15. narozeninám Apetit

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

  • 150g datlové pasty (nebo datlí namočených alespoň 2 hodiny)
  • 150g lískových oříšků
  • Kokosový olej

Krém:

  • 2 středně velké banány
  • 1 střední cuketa (oloupaná a zbavená vnitřní vodnaté části)
  • 100g kešu oříšků
  • 50g kakaového másla
  • 100g kokosového oleje
  • Javorový sirup podle chuti

Nutella

  • 200g nesolených arašídů
  • 200g lískových oříšků
  • 2 PL kokosového oleje
  • 100g hořké čokolády (pozor, aby byla bez mléka)

Reeses košíčky

  • 100g nesolených arašídů
  • Hořká čokoláda

Rafaello kuličky

  • 2 hrnky kokosových chipsů
  • 1 mandlí
  • 3 PL kokosového oleje (popřípadě víc)
  • Javorový sirup
  • Mandle a kokos na dokončení

Ostatní

  • Tuhá část kokosového mléka, oříšky na ozdobu
  • Dortová forma o průměru cca 20cm
  • Výkonnější mixér – většina oříšků lze koupit ve formě másel
  • Silikonové košíčky

 

  1. Je celkem důležité kešu oříšky namočit. Já je máčím den předem, ale i dvě hodiny v horké vodě tento krok hravě splní.
  2. Loupané lískové oříšky dáme do trouby na 140 stupňů na 15 – 20 minut, krásně se nám rozvoní. Necháme vychladnout.
  3. Na vodní lázni si rozpustíme dostatečné množství kokosového oleje, kakaové máslo a hořkou čokoládu.
  4. Nejprve vytvoříme kuličky. V mixéru rozmixujeme kokosové chipsy (pro výrobu krému se mni osvědčily mnohem víc než strouhaný kokos) a mandle v pastu. Pokud se vám zdá konzistence tuhá, přidávejte postupně kokosový olej. Pokud víte, že krém zpracujete během týdne, klidně můžete použít i kokosové mléko (tuhou část). Podle vašich chuťových preferencí doslaďte javorovým sirupem a nechte krém v lednici.
  5.  Do mixéru nasypeme všechny arašídy a opět mixujeme do konzistence krému. Do silikonových košíčků nalijeme hořkou čokoládu, aby pokryla dno i stěny a do každého košíčku přidáme lžičku vzniklého arašídového másla. Polijeme čokoládou a dáme ztuhnout do lednice.
  6. K rozmixovaným arašídům přisypeme vychladlé lískové oříšky (kromě těch 150g, které použijeme na korpus), rozpuštěnou hořkou čokoládu a kokosový olej. Mixujeme do vzniku krémové konzistence. Opět sladíme dle chuti a přelijeme do čisté a suché nádoby, pokud nám krém zbyde, můžeme ho využít třeba na palačinky.
  7. Na krém umixujeme banány (lepší zralejší), cuketu, namočené a propláchnuté kešu oříšky, čokoládu, kokosový olej a kakaové máslo. Pokud jsou banány dost zralé, není potřeba sladit. Jinak opět možno dosladit javorovým sirupem.
  8. Na korpus rozmixujeme ořechy a datlovu pastu a trochu kokosového oleje v hutné lepivé těsto. To vmačkáme do formy. Tohle je nejsladší část celého dortu, tak na to při slazení krémů pamatujte.
  9. Na korpus lijeme krém z banánů a kešu oříšků a necháme asi 30 minut v mrazáku. Ve vzniklém čase tvarujeme kuličky s kokosovo-mandlového krému, doprostřed dáme jednu mandli a obalujeme v kokosu. Tuhou číst kokosového mléka vyšleháme a kokosovým olejem (slouží místo ztužovače) a ve zdobícím pytlíku necháme v lednici. Já mám ráda čistou chuť kokosového mléka a dál už nesladím. Po přidání sladidla hlídejte konzistenci a přidejte kokosový olej.
  10. Poslední krok na dokončení dortu je nalít na ztuhlý krém naši domácí nutellu a vrátit aspoň na 2 hodiny do mrazáku. Dort pak dozdobíme a ideálně přes noc necháme v lednici.
  11.  

Poznámka: Mějte víc rozpuštěného kokosového oleje, pokud jsou oříšky starší, je někdy potřeba přidat o lžíci oleje navíc. Pokud vám bude přebývat oříšková pasta, jistě pro ni najdete další využití.Co se týče slazení javorovým sirupem, já osobně jen lehce dosladila kuličky, protože datle v korpusu jsou sladké hodně. Ale vše závidí na chuťových preferencích, které máte Vy a vaši hosté. S krémy a oříšky se dá krásně hrát a vymýšlet alternativy a nové variace.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit