0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Veganský dort s nutellou k 15. narozeninám Apetit

Veganský dort s nutellou k 15. narozeninám Apetit

Hodnocení receptu
4.8/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

  • 150g datlové pasty (nebo datlí namočených alespoň 2 hodiny)
  • 150g lískových oříšků
  • Kokosový olej

Krém:

  • 2 středně velké banány
  • 1 střední cuketa (oloupaná a zbavená vnitřní vodnaté části)
  • 100g kešu oříšků
  • 50g kakaového másla
  • 100g kokosového oleje
  • Javorový sirup podle chuti

Nutella

  • 200g nesolených arašídů
  • 200g lískových oříšků
  • 2 PL kokosového oleje
  • 100g hořké čokolády (pozor, aby byla bez mléka)

Reeses košíčky

  • 100g nesolených arašídů
  • Hořká čokoláda

Rafaello kuličky

  • 2 hrnky kokosových chipsů
  • 1 mandlí
  • 3 PL kokosového oleje (popřípadě víc)
  • Javorový sirup
  • Mandle a kokos na dokončení

Ostatní

  • Tuhá část kokosového mléka, oříšky na ozdobu
  • Dortová forma o průměru cca 20cm
  • Výkonnější mixér – většina oříšků lze koupit ve formě másel
  • Silikonové košíčky

 

  1. Je celkem důležité kešu oříšky namočit. Já je máčím den předem, ale i dvě hodiny v horké vodě tento krok hravě splní.
  2. Loupané lískové oříšky dáme do trouby na 140 stupňů na 15 – 20 minut, krásně se nám rozvoní. Necháme vychladnout.
  3. Na vodní lázni si rozpustíme dostatečné množství kokosového oleje, kakaové máslo a hořkou čokoládu.
  4. Nejprve vytvoříme kuličky. V mixéru rozmixujeme kokosové chipsy (pro výrobu krému se mni osvědčily mnohem víc než strouhaný kokos) a mandle v pastu. Pokud se vám zdá konzistence tuhá, přidávejte postupně kokosový olej. Pokud víte, že krém zpracujete během týdne, klidně můžete použít i kokosové mléko (tuhou část). Podle vašich chuťových preferencí doslaďte javorovým sirupem a nechte krém v lednici.
  5.  Do mixéru nasypeme všechny arašídy a opět mixujeme do konzistence krému. Do silikonových košíčků nalijeme hořkou čokoládu, aby pokryla dno i stěny a do každého košíčku přidáme lžičku vzniklého arašídového másla. Polijeme čokoládou a dáme ztuhnout do lednice.
  6. K rozmixovaným arašídům přisypeme vychladlé lískové oříšky (kromě těch 150g, které použijeme na korpus), rozpuštěnou hořkou čokoládu a kokosový olej. Mixujeme do vzniku krémové konzistence. Opět sladíme dle chuti a přelijeme do čisté a suché nádoby, pokud nám krém zbyde, můžeme ho využít třeba na palačinky.
  7. Na krém umixujeme banány (lepší zralejší), cuketu, namočené a propláchnuté kešu oříšky, čokoládu, kokosový olej a kakaové máslo. Pokud jsou banány dost zralé, není potřeba sladit. Jinak opět možno dosladit javorovým sirupem.
  8. Na korpus rozmixujeme ořechy a datlovu pastu a trochu kokosového oleje v hutné lepivé těsto. To vmačkáme do formy. Tohle je nejsladší část celého dortu, tak na to při slazení krémů pamatujte.
  9. Na korpus lijeme krém z banánů a kešu oříšků a necháme asi 30 minut v mrazáku. Ve vzniklém čase tvarujeme kuličky s kokosovo-mandlového krému, doprostřed dáme jednu mandli a obalujeme v kokosu. Tuhou číst kokosového mléka vyšleháme a kokosovým olejem (slouží místo ztužovače) a ve zdobícím pytlíku necháme v lednici. Já mám ráda čistou chuť kokosového mléka a dál už nesladím. Po přidání sladidla hlídejte konzistenci a přidejte kokosový olej.
  10. Poslední krok na dokončení dortu je nalít na ztuhlý krém naši domácí nutellu a vrátit aspoň na 2 hodiny do mrazáku. Dort pak dozdobíme a ideálně přes noc necháme v lednici.
  11.  

Poznámka: Mějte víc rozpuštěného kokosového oleje, pokud jsou oříšky starší, je někdy potřeba přidat o lžíci oleje navíc. Pokud vám bude přebývat oříšková pasta, jistě pro ni najdete další využití.Co se týče slazení javorovým sirupem, já osobně jen lehce dosladila kuličky, protože datle v korpusu jsou sladké hodně. Ale vše závidí na chuťových preferencích, které máte Vy a vaši hosté. S krémy a oříšky se dá krásně hrát a vymýšlet alternativy a nové variace.

Autor: Lenka.S

Apetit magazín

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka
  • Lidé a jídlo

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka

Na tom, jak pěkného beránka nebo bábovku postavíme na slavnostní stůl, má zásadní vliv forma. Ta dobrá vykouzlí milé rysy, skvěle vede teplo a upečené dílo z ní hladce vyklouzne. A taky neco vydrží. My jsme ideální formu našli ve smaltovně...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč