Tento džem byl na 6. Apetit pikniku nejprodávanějším produktem na stánku Josefíny Růžičkové (Džemy a marmelády Rose Garden). Až ochutnáte, pochopíte proč! Je totiž opravdu nezapomenutelný!
Suroviny
Postup
Broskve umyjte a spařte vroucí vodou. Po cca 5 minutách je přesuňte do studené vody a pak oloupejte. Oloupané broskve rozpulte, zbavte pecky a nakrájejte na kostičky.
Vložte do kastrolu, přidejte citronovou šťávu a umyté květy levandule. Levanduli je lepší natrhat i se stonky a svázat do kytice (jedním ze stonků), aby se vám pak květy lépe vyndávaly.
Ovoce za občasného míchání rozvařte na středním ohni. Potom květy levandule vyjměte.
Za stálého a intenzivního míchání (nejlépe kovovou metlou) přidejte citrusový pektin smíchaný se 2 lžícemi cukru. Vařte 1 minutu. Potom přidejte zbylý cukr a vařte 7 minut nebo případně i déle, pokud chcete mít džem hustší.
Ještě horký džem nalijte do skleniček.
NĚCO NAVÍC
Použijete-li skleničky WECK, dejte umyté sklenice i s víčky a gumičkami před dokončením džemu na 10 minut do trouby rozehřáté na 90-100°C. Po naplnění horkých skleniček horkým džemem se vám víčka krásně chytnou. WECK skleničky neotáčejte víkem dolů.