Bezinkový koláč s limetkou

Bezinkový koláč s limetkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5120 kcal
Bílkoviny 84 g
Cukr 256 g
Tuky 414 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Na Apetit pikniku nám stačila jediná lžička tohoto osvěžujícího letního koláče a museli jsme od Olgy Vančurové (Tartaletka) vyprosit recept. Získá si i vás!

Suroviny

sušenky 300 g
kakaové
máslo 150 g
rozpuštěné, navíc na vymazání formy
limeta 1 ks
nastrouhaná kůra, na ozdobení
Na krém
sýr 500 g
krémový, smetanový (nejlépe Lučina)
smetana ke šlehání 400 ml
33%
moučkový cukr 50 g
8 PL
sirup z květů černého bezu
limeta 1 ks
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva
1 ks
želatinový ztužovač

1 Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 23cm a celou ji vymažte tenkou vrstvou másla. Z pečicího papíru si vystřihněte čtverec cca 30 x 30 cm – ten použijte na dno formy – a dlouhý pruh papíru o délce rovnající se obvodu formy a výšce odpovídající výšce formy. Z dortové formy vymazané máslem sejměte boční část. Na dno položte čtverec pečicího papíru a uhlaďte. Ke dnu formy znovu přidělejte boční část (což znamená, že čtverec pečicího papíru bude přesahovat přes dno formy – koláč pak půjde z formy snáze vyndat), na kterou umístěte připravený pruh pečicího papíru.

2 Sušenky na korpus rozdrťte v mixéru, zalijte rozpuštěným máslem a důkladně rukama promíchejte. Směs pak natlačte na dno formy, prsty udusejte a hezky zarovnejte okraje, aby byl korpus po stranách co nejrovnější. Formu s korpusem dejte chladit do ledničky.

3 Metličkou v míse rozmíchejte krémový sýr a po částech přilévejte smetanu. Do směsi prosejte moučkový cukr a zamíchejte. Přidejte bezinkový sirup, nastrouhanou limetkovou kůru a vymačkanou šťávu, kterou do směsi nalijte přes jemné sítko, aby v těstě nebyly hrudky.

4 Želatinový ztužovač připravte podle návodu na obalu – prášek nasypte do misky a přilijte 100ml vlažné vody. Ihned (!) energicky rozmíchejte metličkou. K takto připravenému ztužovači přilijte část sýrové směsi, opět rozmíchejte a následně celý obsah misky vlijte do zbylé sýrové směsi. Krém pak nalijte na sušenkový základ a povrch uhlaďte stěrkou.

5 Dejte do lednice, nejlépe přes noc.

6 Z formy sejměte boční část a opatrně odstraňte dlouhý pruh pečicího papíru z boků koláče. Před podáváním ozdobte koláč nastrouhanou limetkovou kůrou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit