Na Apetit pikniku nám stačila jediná lžička tohoto osvěžujícího letního koláče a museli jsme od Olgy Vančurové (Tartaletka) vyprosit recept. Získá si i vás!
Suroviny
Postup
Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 23cm a celou ji vymažte tenkou vrstvou másla. Z pečicího papíru si vystřihněte čtverec cca 30 x 30 cm – ten použijte na dno formy – a dlouhý pruh papíru o délce rovnající se obvodu formy a výšce odpovídající výšce formy. Z dortové formy vymazané máslem sejměte boční část. Na dno položte čtverec pečicího papíru a uhlaďte. Ke dnu formy znovu přidělejte boční část (což znamená, že čtverec pečicího papíru bude přesahovat přes dno formy – koláč pak půjde z formy snáze vyndat), na kterou umístěte připravený pruh pečicího papíru.
Sušenky na korpus rozdrťte v mixéru, zalijte rozpuštěným máslem a důkladně rukama promíchejte. Směs pak natlačte na dno formy, prsty udusejte a hezky zarovnejte okraje, aby byl korpus po stranách co nejrovnější. Formu s korpusem dejte chladit do ledničky.
Metličkou v míse rozmíchejte krémový sýr a po částech přilévejte smetanu. Do směsi prosejte moučkový cukr a zamíchejte. Přidejte bezinkový sirup, nastrouhanou limetkovou kůru a vymačkanou šťávu, kterou do směsi nalijte přes jemné sítko, aby v těstě nebyly hrudky.
Želatinový ztužovač připravte podle návodu na obalu – prášek nasypte do misky a přilijte 100ml vlažné vody. Ihned (!) energicky rozmíchejte metličkou. K takto připravenému ztužovači přilijte část sýrové směsi, opět rozmíchejte a následně celý obsah misky vlijte do zbylé sýrové směsi. Krém pak nalijte na sušenkový základ a povrch uhlaďte stěrkou.
Dejte do lednice, nejlépe přes noc.
Z formy sejměte boční část a opatrně odstraňte dlouhý pruh pečicího papíru z boků koláče. Před podáváním ozdobte koláč nastrouhanou limetkovou kůrou.