Základní recepty
Základní recepty popisují suroviny a postupy, s jejichž znalostí se počítá při tvorbě složitějších pokrmů. Základní recept je jednoduchý a v zásadě neměnný. Patří sem například recept na křehké těsto, těsto na pizzu, rajčatovou omáčku, palačinky, vývar nebo pusinky. Jak se říká, trénink dělá mistra, a toto rčení perfektně vystihuje podstatu základních receptů.
...
Muffiny, palačinky, těsta i omáčky
Znalost základních receptů otvírá dveře k vlastnímu kulinářskému tvoření. Zároveň ctí zásady a vlastnosti potravin, díky kterým vás recept nezradí. Abyste se mohli s nadšením pustit do složitějších dobrot, máme pro vás celou řadu základních receptů, které poslouží jako odrazový můstek. Pomohou vám zdokonalit si své kuchařské dovednosti.
- Ať už se rozhodnete pro kynuté, plundrové či bramborové těsto, sladké muffiny, bramborové gnocchi, čokoládový dort, pusinky, čokoládovou pěnu nebo hledáte recept na cheesecake, u nás najdete spoustu inspirace.
- Nechybí ani recepty na omáčky: Ať už jde základní bílou omáčku, kterou můžete libovolně chuťově přizpůsobit podávanému pokrmu, nebo omáčku z červeného vína vhodnou ke grilovaným masům a steakům či rajčatovou omáčku, která nabízí všestranné využití k těstovinám, rýži nebo vařenému masu.
- Můžete se spolehnout, že u nás najdete, jak dostat do žil základy gastronomie, například drůběží vývar, kapří vývar, bramborové těsto, těsto na slaný páj, ochucené máslo nebo kvásek.
Proč vyhledávat základní recepty?
Žádný učený z nebe nespadl.I při nabývání zkušeností ve vaření je potřeba brát jedno po druhém.
- V základních receptech najdete podrobný postup včetně popisu různých nástrah, na které si dát při vaření či pečení pozor.
- Pokud se pouštíte do nějakého receptu poprvé, určitě hledejte základní variantu, ze které můžete později vycházet při tvorbě složitějších pochoutek.
Základní recepty pro každou domácnost
Vývar
- U nás najdete postup, jak z masa, kostí a zeleniny připravit drůbeží, hovězí, zeleninový nebo rybí vývar a dostat ze surovin co nejvíce chuti a prospěšných látek.
Ragú
- Mleté maso, zelenina a rajčatové pyré spolu v jednom hrnci vytvářejí lahodný pokrm, který chutná dospělým a hodí se i pro nejmenší děti. Základní ragú skvěle doplní k těstoviny nebo k němu můžete přikusovat čerstvé pečivo.
- Snadno jej zamrazíte, proto můžete najednou připravit větší dávku.
Bramborová kaše
- Naučte se dětmi i dospělými milovanou, našlehanou bramborovou kaši podle základního receptu. Není to nic složitého. Pak si kaši můžete upravovat podle svých představ. Můžete do ní přidat sýr, smetanu nebo bylinky.
Bramborové knedlíky
- Hodí se k většině pečených mas, navíc je můžete tvarovat pokaždé jinak - ať už jako špalíčky či noky nebo jako dlouhé šišky určené k nakrájení. Děti je milují!
Kynuté těsto
- Když budete mít v malíku základní kynuté těsto, můžete pak vytvářet buchty, záviny, koláče nebo třeba skořicové šneky tvořit levou zadní!
Pizza
- Znát těsto na pizzu se vždycky hodí. Suroviny bývají totiž pořád po ruce, je jich zapotřebí jen pár a příprava je snadná. Když není doma nic k večeři, pizzu vykouzlíte skoro vždycky.
Sušenky
- Jakmile upečete domácí sušenky, už nebudete toužit po kupovaných. Díky našemu základnímu receptu je připravíte snadno a rychle. Hravě se pak můžete pustit do desítek dalších sušenkových variací.
Palačinky
- Palačinky představují skvělý způsob, jak rychle vytvořit teplé jídlo nebo skvělý dezert. Proto u nás najdete nejen základní recept, ale i tipy na palačinky na slano i na sladko. Nechybí ani bezlepková varianta.
Celý popis