Recept na svůj originální sirup nám po 6. Apetit pikniku prozradil Miloš Semenyšin z Gurmánského krámku. Je skvělý, ten zkrátka musíte zkusit!
Suroviny
1 Převařte 1/2 litru vody, vsypte lapacho a nechte 5 minut lehce povařit a pak 15 minut louhovat.
2 Řepu oloupejte a odšťavněte, z tohoto množství byste měli dostat cca 1/2 litru čisté šťávy (záleží na řepě i na odšťavňovači). Ze šťávy odstraňte pěnu.
3 Nálev z lapacha přeceďte, smíchejte s řepnou šťávou a přes jemné plátýnko v cedníku ještě přefiltrujte.
4 Měli byste získat cca 1 litr nálevu, ten šetrně zahřívejte a vmíchejte do něj cukr (podle pravidla kolik kilo cukru, tolik litrů nálevu získáte).
5 Po důkladném rozmíchání začněte přilévat citronovou šťávu a ochutnávejte (kyselejší sirup bude osvěžující). Potom dolijte převařenou vodou do celkového množství 1,5 litru.
6 Plňte do čistých, v troubě zahřátých lahví, dobře zavíčkujte, a pokud vám to lahve dovolí, nechte je vychladnout dnem vzhůru. Po otevření uchovávejte v lednici.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Červená řepa: 41 receptů s královnou studené kuchyně(41 receptů)