Sirup z červené řepy s lapachem

Sirup z červené řepy s lapachem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do 10 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4608 kcal
Bílkoviny 24 g
Cukr 1135 g
Tuky 0 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Recept na svůj originální sirup nám po 6. Apetit pikniku prozradil Miloš Semenyšin z Gurmánského krámku. Je skvělý, ten zkrátka musíte zkusit!

Suroviny

2 PL
lapacho (jihoamerický léčivý čaj)
červená řepa 1.2 kg
krupicový cukr 1 kg
citronová štáva 250 ml
nejlépe čerstvá, pokud použijeme z koncetrátu,tak jedině 100%, bez kyseliny citronové

1 Převařte 1/2 litru vody, vsypte lapacho a nechte 5 minut lehce povařit a pak 15 minut louhovat.

2 Řepu oloupejte a odšťavněte, z tohoto množství byste měli dostat cca 1/2 litru čisté šťávy (záleží na řepě i na odšťavňovači). Ze šťávy odstraňte pěnu.

3 Nálev z lapacha přeceďte, smíchejte s řepnou šťávou a přes jemné plátýnko v cedníku ještě přefiltrujte.

4 Měli byste získat cca 1 litr nálevu, ten šetrně zahřívejte a vmíchejte do něj cukr (podle pravidla kolik kilo cukru, tolik litrů nálevu získáte).

5 Po důkladném rozmíchání začněte přilévat citronovou šťávu a ochutnávejte (kyselejší sirup bude osvěžující). Potom dolijte převařenou vodou do celkového množství 1,5 litru.

6 Plňte do čistých, v troubě zahřátých lahví, dobře zavíčkujte, a pokud vám to lahve dovolí, nechte je vychladnout dnem vzhůru. Po otevření uchovávejte v lednici. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit