Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Limonáda s tibi krystaly z Esky

Limonáda s tibi krystaly z Esky

4.2/5 Počet hodnocení: 9
Do 10 minut Velmi snadné Na 1 litr limonády

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 305 kcal
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 75 g
Tuky 0 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle limonády nabízejí hostům v karlínské restauraci Eska. Díky tibi krystalům si však můžete udělat limonádu s bublinkami (CO2) skoro s jakoukoli příchutí i doma. K ochucení se hodí i odřezky ovoce a zeleniny. 

Suroviny

voda 1 l
sušené fíky 15 g
nebo 20 g jiného sušeného ovoce
50 g
tibi krystaly

Postup

1

Všechny přísady smíchejte ve skleněné nebo plastové nádobě a nechte 48 hodin odstát při pokojové teplotě. Nepoužívejte nic kovového ani při odměřování a míchání, krystaly se s kovem nesnášejí.

2

Za 2 dny získáte tibi vodu, sceďte přes plastový cedník a můžete ji ochutit – slupkami od jablek a kořením, kávovými zrny, červenou řepou, jiným ovocem (bez pecek a stopek) a zeleninou (pozor na rajčata, ta kvasí až moc). Nechte pár hodin louhovat.

3

Uchovávejte v uzavřené plastové či skleněné lahvi v chladničce, spotřebujte do 24 hodin (pak už se vám může limonáda rozjet příliš a ucítíte z ní alkohol).

NĚCO NAVÍC
Tibi krystaly (zvané také tibicos) v první řadě nejsou krystaly, ale zrna proměnlivé bakteriální kultury, podobné kefírové. Živí se cukrem ve všech podobách. Po přecezení se dají používat opakovaně a množí se. Nesnášejí ale styk s kovem! David Marek, generální manažer restaurace Eska (tam si můžete pro ,krystaly‘ zdarma zajít), který se s námi podělil nejen o tibi, ale i o cenné rady, proto nedoporučuje k zacházení s nimi ani nerezové náčiní a nádobí. Zato radí ochucující přísady nechat rozvonět na pánvičce. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/3