0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krystaly tibi: Jak připravit vodní kefír, který dodá tělu potřebná probiotika

Fermentovaná limonáda z tibi
ZDROJ: Unsplash/Ashley Winkler
sdílet:

Svěže nakyslý, aromatický a nádherně šumivý – vodní kefír (známý jako tibi krystaly nebo tibicos) je přirozeně fermentovaný nápoj, který přímo překypuje prospěšnými probiotickými bakteriemi. Díky své jemné chuti a přirozené šumivosti dokonale nahradí limonády a nealkoholické nápoje. Připravte si spolu s námi domácí limonádu, která chutná pokaždé jinak a je plná bublinek a zdraví prospěšných probiotik. 

  • Jak fermentace probíhá? Kultury se živí cukry, produkují kyselinu mléčnou, octovou, oxid uhličitý a zanedbatelné množství alkoholu.
  • Pusťte se spolu s námi do tohoto dobrodružství v kuchyni. Potřebujete jen pár surovin a několik minut času. Pozor jen na jednu věc: tibi krystaly nesnáší cokoliv kovového.

Vodní kefír krok za krokem 

  1. V první řadě potřebujete tibi krystaly (krystalky vodního kefíru z polysacharidového gelu, který produkuje bakterie lactobacillus hilgardii), které vypadají jako drobné shluky želatinových kuliček. V běžných obchodech jsme je zatím neobjevili, ale když zapátráte na Facebooku, najdete spoustu milovníků vodního kefíru, kteří nabízejí přebytky „tibíků“ za menší úplatek nebo zcela zdarma. Koukněte také na stránku fermentarum.cz
  2. Pak už stačí jen nějaká forma cukru kromě toho bílého rafinovaného, který není k fermentaci vhodný. Použít můžete třtinový nebo hnědý cukr, panelu, med, javorový sirup. 
  3. Nakonec přichází na řadu filtrovaná voda na dolití a trocha sušeného, nesířeného ovoce. 
  4. Do litrové skleněné nádoby dejte 3 lžíce krystalů vodního kefíru, přisypte 3 lžíce cukru, přihoďte hrstičku nesířených rozinek a vše dolijte 1 litrem vody. Promíchejte nekovovou vařečkou nebo lžící a nechte stát při pokojové teplotě, dokud nápoj nezačne perlit a neztratí sladkost, která se změní v navinulou nakyslost. Podle ročního období a teploty v místnosti to trvá 12–48 hodin. 
  5. Hotový nápoj ochutnejte, pokud je pro vás dostatečně perlivý a prokvašený, slijte ho (přes nekovové sítko) a nechte tekutinu v uzavřené lahvi ještě tři dny odstát. Obsah sklenice pravidelně kontrolujte a otáčejte víčkem, abyste bublinky trochu upustili.
  6. To, že je nápoj hotový, poznáte podle toho, že uslyšíte šumění a uvidíte bublinky, které stoupají nahoru.  

 

Co s použitými krystaly?

Slitá zrna můžete znovu použít a rovnou začít pracovat na dalším fermentovaném nápoji nebo je zatím odložíte do nálevu filtrované vody a cukru v poměru 1:4. Takto uchované krystaly skladujte v uzavřené sklenici v chladu. Vydrží až šest týdnů. Po odpočinku jim ale může chvilku trvat, než začnou být zase plně aktivní a budou nápoj dostatečně prokvašovat.   

 

Limonádové variace 

Scezením kefírové vody jste získali perfektní základ pro míchání osvěžujících limonád. Perlivou tekutinu plnou probiotik použijte všude tam, kde byste nápoj dolili sodou. Kefírová voda ladí s prakticky jakýmkoliv limonádovým základem, a tak se vám nabízí bezpočet variant, s čím si osvěžující nápoj namíchat. Vybírejte suroviny podle sezony a kombinujte své oblíbené chutě. Tady je malá inspirace: 

  • jablečný džus, máta
  • bezinkový sirup, citron 
  • malinový sirup, maliny, limeta 
  • limeta, panela, jalapeňo 
  • med, citron, zázvor 
  • tymián, grepový džus, třtinový cukr 

Přímé kvašení džusů s tibi krystaly 

Tibi krystaly můžete také použít pro přímé kvašení sladkých šťáv. Zkuste je přidat do nepasterovaného jablečného moštu (4 lžíce granulí vodního kefíru na 1 l tekutiny) a vznikne vám nápoj podobný cideru.

Nebo si vyrobte nealkoholickou variaci na zázvorové pivo. Britskou klasiku připravíte snadno tak, že do 1 litru vody dáte 4 lžíce tibi krystalů, 100 g třtinového cukru, šťávu z jednoho citronu a pořádný kus nakrájeného zázvoru. Pro extra silnou zázvorovou porci můžete část zázvoru nastrouhat a šťávu vymačkat do tekutiny ke krystalům. Nechte prokvasit a pak už si jen užívejte návykovou kombinací pálivých, nakyslých a sladkých chutí.

Zdroj info: Apetit

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč