Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší občerstvení pro koledníky. Skvělá pomazánka na chlebíčky, sušenky i nádivka a další čtyřicítka receptů

15. 4. 2022
Fajnový vajíčkový salát
Apetit

Oslavte Velikonoce, jak si velkolepé svátky jara zaslouží – skvělým jídlem a ve společnosti svých blízkých. Připravte se s předstihem. Až otevřete dveře nedočkavým koledníkům, nic vás nepřekvapí.

Málokteré oslavy se tolik pojí s tradicemi a jídlem jako Velikonoce. I když si to neuvědomujeme, mnohé pokrmy soudobých oslav jara mají za sebou dlouhou historii. Čím uctili své návštěvy naši předkové o pár století zpátky a co si odnášeli koledníci domů?

  • Klasické velikonoční jídlo chudých lidí představovala pučálka. Naklíčený hrách se osmažil na sádle a pocukroval nebo osladil medem, popřípadě upravil naslano se solí a pepřem.
  • Spolu s pučálkou se často jedlo také pražmo, naklíčené obilí upravené podobným způsobem jako hrách.
  • Podávala se také velikonoční polévka šmigrustovka a kroupovo-fazolový šumajstr.

Zatímco tyto pokrmy už na svátečním stole najdeme jen málokde, jiné patří dodnes k nejoblíbenějším jídlům svátků jara. Tradičně se, především ve městech a bohatších rodinách, peklo mladé maso (kuřecí, jehněčí či kůzlečí). A kde nebylo maso, stál na stole alespoň pocukrovaný beránek z piškotového těsta.

Snídaně jako malý obřad

Typickým pečivem, které se dochovalo do dnešních Velikonoc, jsou jidášky nebo jidáše. Stočené válečky kynutého těsta, které připomínají Jidášovu zradu a provaz, na kterém se ze zoufalství oběsil.

Dalším tradičním pokrmem Velikonoc našich předků jsou mazance. Jejich pečení platí za starý slovanský zvyk. Mazance hrály důležitou roli pečiva pro slavnostní obřady během svátků jara.

Nádivka s divokým býlím

A to nejlepší na konec: velikonoční nádivka nebo také hlavička či hlavnička, která se připravovala z několika druhů mas a ochucovala divokými bylinami.

  • Na jaře se do nádivky tradičně přidávaly nejen kopřivy, ale také popenec, kontryhel či mladé listy pampelišek.
  • Jedla se teplá, za studena sloužila jako výslužka pro koledníky.

Soudobí koledníci mají zhýčkanější jazýčky a pečeným zrním s cukrem byste je asi nenadchli. Vyberte si z bohaté nadílky velikonočního občerstvení, díky kterému se na sváteční návštěvy můžete připravit s předstihem.

Až otevřete dveře nedočkavým hostům s pomlázkami, nic vás nepřekvapí. Vybrali jsme pro vás ta nejlepší jídla, která chutnají i studená. Mnohá z nich patří k velikonočním tradicím, ale malou úpravou získaly modernější ráz. Díky jednoduchým obměnám se ani tradiční jídla nemusí omrzet.

Klasiku obměníte snadno:

  • kopřivovou nádivku upečte ve formě na muffiny
  • místo jedné velké sekané udělejte spoustu malých bochánku s křupavou sýrovou krustou 
  • vaječnou tlačenku nechte zchladnout ve formičkách na malé bábovky
  • vaječný salát navrstvěte do skleniček
  • místo obložených plátků veky nabídněte slaný chlebíček

Zdroje informací: ČRo Brno, časopis Apetit

Recepty

Chlebíčky s velikonoční hrudkou
Chlebíčky s velikonoční hrudkou
< 10 min
Miniquiche s pórkem
Miniquiche s pórkem
< 45 min
Chlebíčky se sardelkovým máslem
< 10 min
Velikonoční sušenky
Velikonoční sušenky
< 60 min
Focaccia na špízu
< 20 min
Velikonoční nádivkové muffiny
Velikonoční nádivkové muffiny
< 50 min
Kopřivová velikonoční nádivka
Kopřivová velikonoční nádivka
< 90 min
Jarní klíčková pomazánka
Jarní klíčková pomazánka
< 10 min
Velikonoční nádivka s mandlemi
< 10 min
Zelenina s pažitkovým dipem
< 10 min
Citronáda s rozmarýnem
< 10 min
Crostini s prosciuttem a hráškovým pestem
< 30 min
Velikonoční máslové sušenky s vanilkou
Velikonoční máslové sušenky s vanilkou
> 60 min
Rozmarýnové martini
< 10 min
Šunkový aspik
< 60 min
Obložené chlebíčky
Obložené chlebíčky
< 20 min
Šunkové hrnečky
Šunkové hrnečky
< 30 min
Česnekové chlebíčky
Česnekové chlebíčky a dokonalé jednohubky
< 10 min
Slaný chlebíček
Slaný chlebíček
> 60 min
Hančin slaný chlebíček s kari pastou a kuřetem
< 30 min
Čedarovo-oříškové sušenky s cibulovým dipem
< 60 min
Velikonoční koláč
Velikonoční koláč
> 60 min
Velikonoční koláčky
Velikonoční koláčky
> 60 min
Klobásníky
Klobásníky
> 60 min
Plněný brioškový věnec
Plněný brioškový věnec
> 60 min
Zelená polévka
Škvarkové bochánky
< 60 min
Mleté bochánky s parmazánovou krustou
> 60 min
Terina z hovězí oháňky
Terina z hovězí oháňky
> 60 min
Domácí drůbeží paštika
Domácí drůbeží paštika
< 45 min
Pestrá pomazánka z tvarohu
Pestrá pomazánka z tvarohu
< 30 min
Vrstvené vaječné skleničky
Vrstvené vaječné skleničky
< 20 min
Fajnový vajíčkový salát
Fajnový vajíčkový salát
< 20 min
Sulc
Sulc
> 120 min
Vajíčkový salát s ředkvičkami
Vajíčkový salát s ředkvičkami
< 20 min
Mámina sekaná
Mámina sekaná
< 90 min
Limonáda s tibi krystaly z Esky
< 10 min
Kávová limonáda s citronem
Kávová limonáda s citronem
< 20 min
Pizza v mini
Pizza v mini
< 10 min
Minifrittata
< 20 min
Minisendviče
< 20 min
Miniburgery s rostbífem
Miniburgery s rostbífem
< 30 min
Horácká drštička se salátem z kysaného zelí a červené řepy
Horácká drštička se salátem z kysaného zelí a červené řepy
> 60 min
Slavnostní tuňáková pomazánka
Slavnostní tuňáková pomazánka
< 10 min
Fermentovaný tvaroh
Fermentovaný tvaroh
< 10 min
Domácí slané tyčky
Domácí slané tyčky
< 90 min
Sýrové tyčinky se slaninou
Sýrové tyčinky se slaninou
< 45 min
Ibiškový ledový čaj s jahodami
Ibiškový ledový čaj s jahodami
< 10 min

Sdílet kolekci receptů

Velikonoce Sezona Sladké pečení Tradiční jídla Vejce a pokrmy z nich Recepty našich babiček

Podobné kolekce receptů

Související články

Černý kořen

Černý kořen: Zapomenutá zelenina našich babiček se vrací do kuchyní. Je skvělý do polévek, pyré, salátů, gratinovaných pokrmů i dezertů

Vypadá nenápadně, ale chuťově překvapí. Černý kořen, známý také jako hadí mord španělský, se postupně vrací na české talíře. Jeho jemná chuť s lehkým oříškovým nádechem se perfektně hodí například do polévek, jako příloha a také do gratinovaných pokrmů. V kuchyni s ním ale opatrně vyžaduje správné zacházení, abyste z něj dostali to nejlepší.