Sorbet je lehounká zmrzlina připravená bez mléčných výrobků, tedy bez smetany a mléka. Jejím základem bývá ovoce – to čerstvé, ale i povařené nebo pečené. Sorbet je ideální sladkou tečkou za svěžím letním obědem.
Postup
Meruňky dejte do mixéru, přidejte limetku (ano, opravdu do sorbetu patří polovina limety – tedy kůra i dužina), vlijte bezinkový sirup a rozmixujte najemno. Ochutnejte a případně ještě doslaďte sirupem (mráz snižuje sladkost, nebojte se tedy směs na sorbet lehce přesladit).
Poté vlijte do zmrzlinovače a nechte umíchat zmrzlinu. Pokud zmrzlinovač nemáte, vlijte směs do mrazuodolné mísy a dejte do mrazáku. Každou půlhodinu vidličkou promíchejte (takto připravená směs bude o něco hrubší než ze zmrzlinovače, viz Něco navíc).
NĚCO NAVÍC
Pokud zmrzlinovač nemáte, promíchávejte sorbet co nejčastěji vidličkou, můžete ho ale také přemístit z mísy do robotu, rozsekat a zase dát zpátky do mrazáku. Cílem je, aby se ve zmrzlině co nejméně oddělovala voda a vznikaly ledové krystalky.