Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Meruňky se v kuchyni rozhodně neztratí – připravte z nich koláč, ovocné knedlíky nebo je zavařte. V zimě jako když najdete

Meruňky se v kuchyni rozhodně neztratí – připravte z nich koláč, ovocné knedlíky nebo je zavařte. V zimě jako když najdete
ZDROJ: Apetit

Meruňky mejí v našich zeměpisných šířkách jen poměrně krátkou sezónu. Proto je většinou potřeba využít a zpracovat je v rychle na maximum. Pokud nevíte co z meruněk, z našich receptů si jistě vyberete. Upečte báječné letní ovocné koláče, uvařte sladké knedlíky nebo nachystejte vynikající kompot či zavařeninu. S nimi si pak i v zimě připomenete slunné letní dny.

Meruňky jsou u nás velmi oblíbeným a vyhledávaným ovocem. Mají krásnou oranžovočervenou barvu, sladkou, lehce nakyslou chuť a jsou šťavnaté. V kuchyni mají všestranné využití, a to od sladkých jídel, až po ta slaná.

Meruňkový koláč na nespočet způsobů

Meruňky jsou naprosto fantastické ovoce na pečení. Především proto, že kromě snadného odpeckovávání s nimi není žádná další práce. Dále perfektně drží svůj tvar i po tepelné úpravě a mají lehce nakyslou chuť. Ta skvěle podtrhne sladkost většiny dezertů. Právě díky tomu existuje nespočet receptů na meruňkový koláč – ať už z kynutého, křehkého nebo třeba listového těsta.

Ovocné knedlíky

Sladké knedlíky jsou česká klasika, bez které si léto umí představit jen málokdo. Lze je připravovat prakticky od prvních jahod, přes švestky až po jablka a hrušky, které na podzim uzavírají ovocnou sezónu.

Stejně tak si můžete připravit meruňkové ovocné knedlíky, a to bez ohledu na to, jestli máte rádi klasické kynuté knedlíky, ovocné knedlíky z bramborového těsta, odpalovaného meruňkové knedlíky či zdravější verzi meruňkových knedlíků z pohankové mouky.

  • Do ovocných knedlíků použijte zralé, avšak stále pevné kusy. Při balení se s nimi lépe manipuluje a po uvaření stále drží svůj tvar a nejsou příliš rozbředlé.
  • Pokud se nechcete držet klasického servírování – tvrdý tvaroh, cukr a máslo, vyzkoušejte i jiné přísady.
  • Velmi dobře funguje kopeček zakysané smetany, ušlehaná šlehačka nebo oslazený měkký tvaroh ve vaničce.
  • Na posyp lze použít opražené oříšky, mletý mák, strouhaný perník nebo jen moučkový cukr se skořicí.

Džem a zavařeniny

Uchovejte si tento zářivě oranžový poklad také na zimu, meruňky jsou totiž jako stvořené pro zavařování. Z pevných kusů nachystejte meruňkový kompot, který můžete servírovat jako rychlý dezert po hlavním jídle, nebo sterilované meruňky dále upotřebit do ovocného koláče. Zbylou šťávou oslaďte ledový čaj nebo nalijte do bowle.

Tímto výčtem ovšem využití meruněk rozhodně nekončí, dají se z nich nachystat ovocné nanuky nejen pro děti, osvěžující sangria s červeným vínem a ciderem, meruňkový trhanec a mnoho dalšího. 

Proč jíst meruňky?

Kromě své chuti mají také velmi pozitivní vliv na naše zdraví, protože obsahují řadu vitamínů, především beta-karotenu, který se v lidském těle dokáže přeměnit na vitamin A, jež působí jako výborný antioxidant.

  • Dále též obsahují vitamin C, některé ze skupiny vitaminů B a kyselinu listovou.
  • Z minerálních látek jmenujme železo, draslík, hořčík a vápník.
  • V lidovém léčitelství se meruňky používají jako účinný pomocník proti zácpě, a to jak čerstvé, tak i zavařené či v sušeném stavu.

Zdroje: Apetit, nzip.cz

Skryt pre seznam
Autor: kojzarova.m