Recepty na pudinky, krémy a domácí zmrzlinu
Do kategorie krémů, zmrzlin a pudinků se vyplatí nahlédnout hlavně v létě anebo kdykoli, když hledáte snadnou sladkou tečku. Ukrývají se zde často velmi jednoduché recepty na krémy, pěny, pudinky, zmrzliny či nanuky, kterými potěšíte všechny okolo stolu. Chocolate mousse neboli čokoládovou nebo dokonalým trifle nepohrdne nikdo.
...
Patří sem velká část nepečených dezertů, které se z pravidla podávají chlazené. Najdete tu dezerty, svačinky, poháry, misky či skleničky. K jejich přípravě obvykle nepotřebujete troubu. můžete podávat jako zákusek i svačinu pro děti. Speciálně pak nanuky vykouzlí vašim ratolestem určitě úsměv na tváři.
Krémy a pěny do skla
U nás se pak můžete inspirovat, jak připravit a kombinovat například krémy z tvarohu či mascarpone, ovoce, rozvary, korpusy, sušenky spolu s ořechy tak, abyste vytvořili dokonalý pohár. Připravovat dezert do skla se vyplatí hned z několika důvodů.
Nemusíte se trápit tím, jestli krém či pěna dokonale zatuhne, protože odpadá problém s porcováním. Skleničky, misky či poháry jsou skladnější než dortové formy, tudíž nezaberou tolik místa v lednici. A konečně, připravíte si tolik porcí, kolik potřebujete. V případě, že máte hostů hodně, třeba na svatební hostině, klidně použijte malé zavařovačky.
- Opravdovou klasikou je variace na jeden z nejoblíbenějších dortů – krtkův pohár.
- Upřednostňujete-li něco ostřejšího,vyzkoušejte pohár koňaková špička.
- Naopak pro děti zkuste mrknout na pohár s krupicovou kaší a meruňkami.
- Nejoblíbenějším dezertem ve formě pěny je asi ta čokoládová. Báječně se kombinuje jak s oříšky, tak s ovocem. Vyzkoušejte naši čokoládovou pěnu se solí a malinami, pěnu z mléčné čokolády s lískovými oříšky nebo kořeněný čokoládový krém se sherry sirupem.
- Čokoláda není vaše gusto? Nevadí, zkuste třeba panna cottu z mléčné kávy s espresso sirupem.
- Britský dovoz v podobě trifle nenechá nikoho na pochybách, že existuje dokonalost v jednoduchosti.
Smetanové zmrzliny, nanuky a sorbety
Zmrzlina nikdy nemůže nic pokazit. Častokrát dokonce potěší i zatvrzelé odpůrce všeho sladkého. I dietáři nepohrdnou dobrým domácím sorbetem. A děti? Ty vás budou doslova zbožňovat, když budou mít vždycky dostatek nanuků v mrazáku.
- Vyzkoušejte třeba kiwi sorbet.
- Nebo se pusťte do malinových nanuků v bílé čokoládě.
- Zmrzliny se díky nám nemusíte vzdát ani na Vánoce. Připravte vedle cukroví i vánoční zmrzlinové sendviče nebo vánoční semifreddo.
- Naopak v létě se vám bude hodit náš recept na tropickou zmrzlinovou bombu.
- Chcete-li pak zazářit před náročnými strávníky, připravte jim perníkovou zmrzlinu se švestkovou omáčkou a makovou drobenkou nebo čokoládovou zmrzlinu s černým pepřem.
Pudinky známé i nevšední
Pudink nemusí nutně být jen označení krému připraveného z prášku.
- Hladký krém připravíte i bez škrobu, vyzkoušejte například lemon curd (citronový krém) nebo custard (žloutkový krém) - obojí zahušťují žloutky.
- Recept na rýžový pudink s karamelovými jablky nebo na normandský rýžový pudink Teurqoule využívá zahušťovací schopnosti škrobu přirozeně obsaženém v rýži.
- Další možností jak rozšířit svůj pudinkový repertoár je použitím taopioky. Jistě si je oblíbíte i vy třeba v našem tropickém tapiokovém pudinku nebo v tapiokovém pudinku s karamelizovaným ananasem.
- Doslova za pár minut připravíte pudink s chia semínky, které dovedou tekutinu dokonale zahustit a zajistit pudinku skvělou konzistenci.
Celý popis