Jogurt má jemnou přirozenou chuť po okurkách a bazalce. Chcete-li, aby byl výraznější, můžete ho dosladit krupicovým cukrem či podávat naslano s čerstvě mletým pepřem, vločkovou mořskou solí a balzamikovým krémem.
Suroviny
Postup
Kusy okurek, jogurt, bazalku a med rozmixujte dohladka. Směs nalijte do uzavíratelného plastového sáčku (nebo více sáčků, je-li třeba), vyžeňte co nejvíc vzduchu, uzavřete a pak naplocho položte na vhodný tácek či pečicí plech a dejte do mrazáku. Mrazte 3–4 hodiny, aby směs zmrzla.
Vyjměte z mrazáku a pak ztuhlou hmotu rozlámejte na kousky. Rozmixujte skoro dohladka (opatrně seškrabujte ze stěn nádoby), trvá to cca 2–3 minuty. Nalijte do vhodné 1,5litrové nádoby a mrazte 2 hodiny, aby směs ztuhla. Podávejte s plátky okurky a bazalkovými lístky.
ZKUSTE TAKÉ: Okurkové nanukyPŘÍPRAVA 20 MINUT ■ MRAZENÍ 4 HODINY ■ NA 8–12 KOUSKŮ
■ VELMI SNADNÉ
Rozpulte 1 velkou okurku hadovku, půlku nakrájejte nahrubo, rozmixujte a přeceďte přes jemné sítko, abyste získali cca 60ml tekutiny. Ve džbánku ji smíchejte se 60ml agávového sirupu, 80ml limetové šťávy, 1 lžící nadrobno nakrájené čerstvé máty a 625ml vody. Směsí naplňte 8–12 formiček o objemu alespoň 80ml. Přidejte plátky z druhé půlky okurky podle potřeby zbavené semen a nakrájené na dlouhé tenké plátky. Mrazte 1 hodinu. Vložte tyčky na držení a mrazte další 2–3 hodiny, aby nanuky zmrzly a ztuhly.