Krémová okurková polévka s krevetami

Krémová okurková polévka s krevetami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 624 kcal
Bílkoviny 53 g
Cukr 33 g
Tuky 25 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ideální osvěžující pokrm pro horké letní dny. Navíc ho snadno přizpůsobíte potřebám vegetariánů.

Související recepty

Suroviny

okurka 1 ks
hadovka, velká, oloupaná, zbavená semen, na cca 3cm kousky
avokádo 1 ks
zralé (tmavé), vypeckované, oloupané, na cca 3cm kousky
jarní cibulka 1 ks
nasekaná + navíc k podávání
koriandr 1 hrst
čerstvý, nahrubo nasekaný, navíc k podávání
máta 1 hrst
nahrubo nasekaná, navíc k podávání
bazalka 1 hrst
nahrubo nasekaná, navíc k podávání
vývar kuřecí 250 ml
možno nahradit zeleninovým
jogurt řeckého typu 125 ml
možno nahradit zakysanou smetanou
limetová kůra 1 ČL
najemno nastrouhaná
limetová šťáva 2 PL
sůl vločková 0.25 ČL
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
krevety 150 g
pěkné, nepředvařené, vyloupané, k podávání
olivový olej panenský
k opečení krevet a na pokapání (nemusí být)

1 V robotu či mixéru rozmixujte nahrubo okurku s avokádem, jarní cibulkou, koriandrem a mátou. Pak přidejte bazalku a zbývající suroviny až po sůl a pepř a rozmixujte dohladka. Dejte chladit na 4–6 hodin.

2 Před podáváním ozdobte krevetami opečenými na pánvi dorůžova, olivovým olejem a bylinkami a/nebo jarní cibulkou.

ZKUSTE TAKÉ:

Tarator

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ PRO 4–6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

  • 1 velká okurka (polní či hadovka)
  • 1kg bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku, podrcené
  • mořská sůl a pepř (může být i bílý)
  • 1–2 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 hrsti sekaných vlašských ořechů
  • 4 lžíce nasekaného čerstvého kopru a/nebo máty
  • led a chlebové placky k podávání

1 Okurku nakrájejte, jak je vám libo. Promíchejte ji s prošlehaným jogurtem, podle chuti naředěným pramenitou vodou, česnekem a dochuťte solí a pepřem. Dejte vychladit. Před podáváním polévku pokropte olejem a posypejte ořechy i koprem či mátou. Podle chuti podávejte s ledem, doplněné opečenými chlebovými plackami. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit