Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2-3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 624 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 33 g
Tuky 25 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ideální osvěžující pokrm pro horké letní dny. Navíc ho snadno přizpůsobíte potřebám vegetariánů.

Suroviny

hadovka, velká, oloupaná, zbavená semen, na cca 3cm kousky
zralé (tmavé), vypeckované, oloupané, na cca 3cm kousky
jarní cibulka 1 ks
nasekaná + navíc k podávání
koriandr čerstvý 1 hrst
čerstvý, nahrubo nasekaný, navíc k podávání
máta 1 hrst
nahrubo nasekaná, navíc k podávání
bazalka 1 hrst
nahrubo nasekaná, navíc k podávání
vývar kuřecí 250 ml
možno nahradit zeleninovým
možno nahradit zakysanou smetanou
najemno nastrouhaná
limetová šťáva 2 PL
sůl vločková ¼ ČL
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
krevety 150 g
pěkné, nepředvařené, vyloupané, k podávání
olivový olej panenský
k opečení krevet a na pokapání (nemusí být)

Postup

1

V robotu či mixéru rozmixujte nahrubo okurku s avokádem, jarní cibulkou, koriandrem a mátou. Pak přidejte bazalku a zbývající suroviny až po sůl a pepř a rozmixujte dohladka. Dejte chladit na 4–6 hodin.

2

Před podáváním ozdobte krevetami opečenými na pánvi dorůžova, olivovým olejem a bylinkami a/nebo jarní cibulkou.

ZKUSTE TAKÉ: Tarator

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ PRO 4–6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 velká okurka (polní či hadovka) 1kg bílého jogurtu 2 stroužky česneku, podrcené mořská sůl a pepř (může být i bílý) 1–2 lžíce panenského olivového oleje 2 hrsti sekaných vlašských ořechů 4 lžíce nasekaného čerstvého kopru a/nebo máty led a chlebové placky k podávání

Okurku nakrájejte, jak je vám libo. Promíchejte ji s prošlehaným jogurtem, podle chuti naředěným pramenitou vodou, česnekem a dochuťte solí a pepřem. Dejte vychladit. Před podáváním polévku pokropte olejem a posypejte ořechy i koprem či mátou. Podle chuti podávejte s ledem, doplněné opečenými chlebovými plackami.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/7