Ideální osvěžující pokrm pro horké letní dny. Navíc ho snadno přizpůsobíte potřebám vegetariánů.
Suroviny
Postup
V robotu či mixéru rozmixujte nahrubo okurku s avokádem, jarní cibulkou, koriandrem a mátou. Pak přidejte bazalku a zbývající suroviny až po sůl a pepř a rozmixujte dohladka. Dejte chladit na 4–6 hodin.
Před podáváním ozdobte krevetami opečenými na pánvi dorůžova, olivovým olejem a bylinkami a/nebo jarní cibulkou.
ZKUSTE TAKÉ: Tarator
PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ PRO 4–6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ
1 velká okurka (polní či hadovka) 1kg bílého jogurtu 2 stroužky česneku, podrcené mořská sůl a pepř (může být i bílý) 1–2 lžíce panenského olivového oleje 2 hrsti sekaných vlašských ořechů 4 lžíce nasekaného čerstvého kopru a/nebo máty led a chlebové placky k podávání
Okurku nakrájejte, jak je vám libo. Promíchejte ji s prošlehaným jogurtem, podle chuti naředěným pramenitou vodou, česnekem a dochuťte solí a pepřem. Dejte vychladit. Před podáváním polévku pokropte olejem a posypejte ořechy i koprem či mátou. Podle chuti podávejte s ledem, doplněné opečenými chlebovými plackami.