Okurky patří zcela zaslouženě mezi stálice svěžího letního nebe. Vůbec nejsou nudné a v kuchyni se s nimi dá opravdu kouzlit. Třeba tento svěží salát si zaručeně zamilujete!
Suroviny
1 Připravte si suroviny na salát. Kořenovou zeleninu a brambory uvařte v celku a potom oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno. Dvě kyselé okurky také nakrájejte nadrobno, hadovku oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na plátky, kostičky či nastrouhejte nahrubo. Pak všechno smíchejte s ostatními přísadami a chuťově dolaďte, odložte do chladu.
2 Mouku smíchejte s vločkami, petrželkou a citronovou kůrou, osolte, opepřete, okmínujte. Rybí filety opláchněte, osušte, navlhčete mlékem (smočte v mělké nádobě nebo potřete silikonovým štětcem) nebo smočte v bílku a obalte z obou stran ve vločkách s moukou a přitiskněte je (na eventuální straně s kůží to nejde tak snadno). V pánvi rozehřejte olej a máslo a opékejte rybu asi 5 minut z každé strany. Jezte se salátem.
ZKUSTE TAKÉ:
Salát z těstovinové rýže
PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 10 MINUT ■ PRO 4 OSOBY
■ VELMI SNADNÉ
1 Ve velkém hrnci vroucí osolené vody uvařte 400 g orza (těstovinové rýže) či nějakých drobných krátkých těstovin podle návodu na obalu tak, aby byly al dente (nejspíš 8–9 minut). Pak je sceďte, nechte pár minut chladnout a promíchejte s 2 lžícemi panenského olivového oleje prošlehanými se šťávou a kůrou z 1 citronu, 1 velkou okurkou hadovkou, zbavenou semen, podle chuti oloupanou a nakrájenou na kostičky, 1 lžící nadrobno nakrájené čerstvé máty, 1 lžící nadrobno nakrájené hladkolisté petrželky a 100–150g sýra feta, rozdrobeného. Podle chuti osolte (vločkovou) mořskou solí (pozor, sýr bývá slaný) a opepřete čerstvě mletým pepřem. Podávejte vychlazené nebo při pokojové teplotě.