0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Okurkový salát nebo kimči

Okurkový salát nebo kimči

3 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 427 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 78 g
Tuky 4 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle vynikající recept jsme okoukali od amerického šéfkuchaře a restauratéra Davida Changa z Momofuku, tedy "Šťastné broskve". 

Suroviny

okurka 450 g
malé nakládačky, podélně rozpůlené
krupicový cukr 2,5 PL
sůl vločková 1,5 ČL
chilli sušené 1,5 PL
kochukaru (korejské chilli koření, lze nahradit jemnějším chilli kořením, smíchaným případně s trochou najemno drcených sušených chilli papriček)
zázvor (čerstvý) 1,5 PL
na tenké plátky
česnek 4 stroužky
na tenké plátky
rybí omáčka 1 PL
sójová omáčka světlá 1 PL
mrkev 1 ks
malá, na cca 5 cm dlouhé sirky
jarní cibulka 1 ks
na 5 cm dlouhé sirky
cibule ¼ ks
malá, na tenké plátky

1 V míse promíchejte okurky s 1/2 lžíce cukru a 1/4 lžičky soli. Nechte stát asi 10 minut, aby okurky pustily nějakou tu šťávu a trochu změkly.

2 Zbývající 2 lžíce cukru smíchejte v misce se zbývající solí, s kochukaru (chilli), zázvorem, česnekem, rybí i sójovou omáčkou. Vmíchejte mrkev, jarní cibulku, cibuli a scezené okurky. Dobře promíchejte a nechte 15 minut stát. Pak podávejte nebo uložte. V chladničce vydrží v uzavřené nádobě několik týdnů s tím, že jak čas plyne, jsou okurky čím dál měkčí a ,voňavější‘. 

ZKUSTE TAKÉ:

Newyorské kvašáky

PŘÍPRAVA 25 MINUT
+ FERMENTOVÁNÍ ■ NA 1 CCA 2l SKLENICI ■ VELMI SNADNÉ

  • 5 vrchovatých lžic mořské soli
  • 4–6 vinných, dubových a/nebo křenových listů (jde o to, aby obsahovaly mnoho taninu)
  • 6–9 stroužků česneku, oloupaných
  • 2 velké snítky kopru nebo ještě lépe stvoly s květenstvím
  • celý černý pepř, drcená sušená paprika (nebo chilli), hořčičné semínko, pár plátků čerstvého křenu atd. podle chuti
  • přiměřené množství okurek nakládaček do sklenice zvolené velikosti, omytých a s okrájenými konci

1 Na lák rozpusťte sůl ve 2 litrech nechlorované vody. Do sklenice vložte část listů, stroužky česneku, kopr a třetinu plánovaného množství koření. Polovinu okurek napěchujte do sklenice na koření. Udělejte další vrstvu listů, česneku a koření. Pak přidejte zbývající okurky a navrch ještě česnek a koření. Zalijte lákem, navrchu nechte cca 3–5cm volného místa. Mezi okurky a hladinu láku vložte ještě další list. Je-li třeba, zatižte je čistým sáčkem naplněným lákem nebo malým talířkem. Nádobu uzavřete víčkem či zakryjte kávovým filtrem upevněným gumou.

2 Nechte stát a fermentovat při pokojové teplotě (nejlépe mezi 21–25°C), máte-li pevně těsnící víko u sklenice, denně ji otvírejte a znovu uzavřete, aby se ve sklenici nehromadil CO2. Lák by se měl zakalit a měly by se v něm objevit bublinky.

3 Až okurky dosáhnou požadované chuti a konzistence, je hotovo. Snězte je či uložte v uzavřené nádobě do chladničky nebo chladného sklepa. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/7

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč