Okurkový salát nebo kimči

Okurkový salát nebo kimči

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 427 kcal
Bílkoviny 10 g
Cukr 78 g
Tuky 4 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tenhle vynikající recept jsme okoukali od amerického šéfkuchaře a restauratéra Davida Changa z Momofuku, tedy "Šťastné broskve". 

Suroviny

okurka 450 g
malé nakládačky, podélně rozpůlené
krupicový cukr 2.5 PL
sůl vločková 1.5 ČL
chilli sušené 1.5 PL
kochukaru (korejské chilli koření, lze nahradit jemnějším chilli kořením, smíchaným případně s trochou najemno drcených sušených chilli papriček)
zázvor (čerstvý) 1.5 PL
na tenké plátky
česnek 4 stroužky
na tenké plátky
rybí omáčka 1 PL
sójová omáčka světlá 1 PL
mrkev 1 ks
malá, na cca 5 cm dlouhé sirky
jarní cibulka 1 ks
na 5 cm dlouhé sirky
cibule 0.25 ks
malá, na tenké plátky

1 V míse promíchejte okurky s 1/2 lžíce cukru a 1/4 lžičky soli. Nechte stát asi 10 minut, aby okurky pustily nějakou tu šťávu a trochu změkly.

2 Zbývající 2 lžíce cukru smíchejte v misce se zbývající solí, s kochukaru (chilli), zázvorem, česnekem, rybí i sójovou omáčkou. Vmíchejte mrkev, jarní cibulku, cibuli a scezené okurky. Dobře promíchejte a nechte 15 minut stát. Pak podávejte nebo uložte. V chladničce vydrží v uzavřené nádobě několik týdnů s tím, že jak čas plyne, jsou okurky čím dál měkčí a ,voňavější‘. 

ZKUSTE TAKÉ:

Newyorské kvašáky

PŘÍPRAVA 25 MINUT
+ FERMENTOVÁNÍ ■ NA 1 CCA 2l SKLENICI ■ VELMI SNADNÉ

  • 5 vrchovatých lžic mořské soli
  • 4–6 vinných, dubových a/nebo křenových listů (jde o to, aby obsahovaly mnoho taninu)
  • 6–9 stroužků česneku, oloupaných
  • 2 velké snítky kopru nebo ještě lépe stvoly s květenstvím
  • celý černý pepř, drcená sušená paprika (nebo chilli), hořčičné semínko, pár plátků čerstvého křenu atd. podle chuti
  • přiměřené množství okurek nakládaček do sklenice zvolené velikosti, omytých a s okrájenými konci

1 Na lák rozpusťte sůl ve 2 litrech nechlorované vody. Do sklenice vložte část listů, stroužky česneku, kopr a třetinu plánovaného množství koření. Polovinu okurek napěchujte do sklenice na koření. Udělejte další vrstvu listů, česneku a koření. Pak přidejte zbývající okurky a navrch ještě česnek a koření. Zalijte lákem, navrchu nechte cca 3–5cm volného místa. Mezi okurky a hladinu láku vložte ještě další list. Je-li třeba, zatižte je čistým sáčkem naplněným lákem nebo malým talířkem. Nádobu uzavřete víčkem či zakryjte kávovým filtrem upevněným gumou.

2 Nechte stát a fermentovat při pokojové teplotě (nejlépe mezi 21–25°C), máte-li pevně těsnící víko u sklenice, denně ji otvírejte a znovu uzavřete, aby se ve sklenici nehromadil CO2. Lák by se měl zakalit a měly by se v něm objevit bublinky.

3 Až okurky dosáhnou požadované chuti a konzistence, je hotovo. Snězte je či uložte v uzavřené nádobě do chladničky nebo chladného sklepa. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit