Tenhle vynikající recept jsme okoukali od amerického šéfkuchaře a restauratéra Davida Changa z Momofuku, tedy "Šťastné broskve".
Suroviny
Postup
V míse promíchejte okurky s 1/2 lžíce cukru a 1/4 lžičky soli. Nechte stát asi 10 minut, aby okurky pustily nějakou tu šťávu a trochu změkly.
Zbývající 2 lžíce cukru smíchejte v misce se zbývající solí, s kochukaru (chilli), zázvorem, česnekem, rybí i sójovou omáčkou. Vmíchejte mrkev, jarní cibulku, cibuli a scezené okurky. Dobře promíchejte a nechte 15 minut stát. Pak podávejte nebo uložte. V chladničce vydrží v uzavřené nádobě několik týdnů s tím, že jak čas plyne, jsou okurky čím dál měkčí a ,voňavější.
ZKUSTE TAKÉ: Newyorské kvašákyPŘÍPRAVA 25 MINUT
+ FERMENTOVÁNÍ ■ NA 1 CCA 2l SKLENICI ■ VELMI SNADNÉ
Na lák rozpusťte sůl ve 2 litrech nechlorované vody. Do sklenice vložte část listů, stroužky česneku, kopr a třetinu plánovaného množství koření. Polovinu okurek napěchujte do sklenice na koření. Udělejte další vrstvu listů, česneku a koření. Pak přidejte zbývající okurky a navrch ještě česnek a koření. Zalijte lákem, navrchu nechte cca 3–5cm volného místa. Mezi okurky a hladinu láku vložte ještě další list. Je-li třeba, zatižte je čistým sáčkem naplněným lákem nebo malým talířkem. Nádobu uzavřete víčkem či zakryjte kávovým filtrem upevněným gumou.
Nechte stát a fermentovat při pokojové teplotě (nejlépe mezi 21–25°C), máte-li pevně těsnící víko u sklenice, denně ji otvírejte a znovu uzavřete, aby se ve sklenici nehromadil CO2. Lák by se měl zakalit a měly by se v něm objevit bublinky.
Až okurky dosáhnou požadované chuti a konzistence, je hotovo. Snězte je či uložte v uzavřené nádobě do chladničky nebo chladného sklepa.