Sváteční šunka

Sváteční šunka

Hodnocení receptu
Průměr: 2.8 ()
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1520 kcal
Bílkoviny 129 g
Cukr 20 g
Tuky 96 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Šunka pečená nasladko je specialitou anglosaské kuchyně. Podstatné je, abyste ji sehnali i s kůží a vrstvičkou tuku – ta jí dodá při pečení zajímavou chuť. Takto se prodává takzvaná burgundská šunka, šunka ‚mandolína‘ a pražská šunka ‚od kosti‘, ale použít můžete i kousek uzeného se stejnými parametry, tj. s kůžičkou a tukem. Role coly: ozvláštnit chuť jemného masa.

Suroviny

šunka 800 g
od kosti, vcelku včetně kůže
cibule 1 ks
oloupaná, přepůlená
1 l
cola
Na glazuru
melasa 1 PL
tmavá
2 PL
přírodní tmavý cukr
hořčičné semínko
drcená
hřebíček hrst
na ozdobu
1. Šunku zalijte v hrnci studenou colou, přidejte cibuli, uveďte do varu, přikryjte a mírným ‚bublavým‘ varem povařte. Uzené maso, které není tepelně upravené, je třeba vařit asi hodinu a půl; vařenému (šunka) postačí čtvrt hodiny.

2. Troubu předehřejte na 240 stupňů a šunku vyjměte z hrnce; vývar dejte stranou. Teď můžete stáhnout tenkou vrstvičku kůže a tuk pod ní pravidelně křížem nařezat (nebo to můžete provést rovnou i s kůžičkou). Do každého kosočtverečku zapíchněte hřebíček. Pak šunku opatrně potřete melasou a posypte kořením a cukrem.

3. Vložte do pekáče vyloženého alobalem a zapékejte zhruba deset minut, až je povrch připečený a cukr zkaramelizuje. Vývar se bude hodit k potírání nebo jako omáčka při podávání (nejlépe s kukuřičnou kaší nebo kukuřičnými placičkami).

Obchod Apetit