Šunka pečená nasladko je specialitou anglosaské kuchyně. Podstatné je, abyste ji sehnali i s kůží a vrstvičkou tuku – ta jí dodá při pečení zajímavou chuť. Takto se prodává takzvaná burgundská šunka, šunka ‚mandolína‘ a pražská šunka ‚od kosti‘, ale použít můžete i kousek uzeného se stejnými parametry, tj. s kůžičkou a tukem. Role coly: ozvláštnit chuť jemného masa.
Postup
Šunku zalijte v hrnci studenou colou, přidejte cibuli, uveďte do varu, přikryjte a mírným ‚bublavým‘ varem povařte. Uzené maso, které není tepelně upravené, je třeba vařit asi hodinu a půl; vařenému (šunka) postačí čtvrt hodiny.
Troubu předehřejte na 240 stupňů a šunku vyjměte z hrnce; vývar dejte stranou.
Teď můžete stáhnout tenkou vrstvičku kůže a tuk pod ní pravidelně křížem nařezat (nebo to můžete provést rovnou i s kůžičkou). Do každého kosočtverečku zapíchněte hřebíček. Pak šunku opatrně potřete melasou a posypte kořením a cukrem.
Vložte do pekáče vyloženého alobalem a zapékejte zhruba deset minut, až je povrch připečený a cukr zkaramelizuje. Vývar se bude hodit k potírání nebo jako omáčka při podávání (nejlépe s kukuřičnou kaší nebo kukuřičnými placičkami).
Komentáře