Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sváteční šunka

4.2/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1520 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 20 g
Tuky 96 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šunka pečená nasladko je specialitou anglosaské kuchyně. Podstatné je, abyste ji sehnali i s kůží a vrstvičkou tuku – ta jí dodá při pečení zajímavou chuť. Takto se prodává takzvaná burgundská šunka, šunka ‚mandolína‘ a pražská šunka ‚od kosti‘, ale použít můžete i kousek uzeného se stejnými parametry, tj. s kůžičkou a tukem. Role coly: ozvláštnit chuť jemného masa.

Související recepty

Suroviny

šunka 800 g
od kosti, vcelku včetně kůže
oloupaná, přepůlená
1 l
cola
Na glazuru
melasa 1 PL
tmavá
2 PL
přírodní tmavý cukr
hořčičné semínko
drcená
na ozdobu

Postup

1

Šunku zalijte v hrnci studenou colou, přidejte cibuli, uveďte do varu, přikryjte a mírným ‚bublavým‘ varem povařte. Uzené maso, které není tepelně upravené, je třeba vařit asi hodinu a půl; vařenému (šunka) postačí čtvrt hodiny.

2

Troubu předehřejte na 240 stupňů a šunku vyjměte z hrnce; vývar dejte stranou.

3

Teď můžete stáhnout tenkou vrstvičku kůže a tuk pod ní pravidelně křížem nařezat (nebo to můžete provést rovnou i s kůžičkou). Do každého kosočtverečku zapíchněte hřebíček. Pak šunku opatrně potřete melasou a posypte kořením a cukrem.

4

Vložte do pekáče vyloženého alobalem a zapékejte zhruba deset minut, až je povrch připečený a cukr zkaramelizuje. Vývar se bude hodit k potírání nebo jako omáčka při podávání (nejlépe s kukuřičnou kaší nebo kukuřičnými placičkami).

Související články

Komentáře

04.09.2007 17:14
Recept se nachází v č.2/06, str.79