0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty se šunkou

Šunka je lahůdka, bez které by neexistoval šunkový chlebíček ani mnoho dalších pochoutek. Jedná se o jemný masný výrobek, který se těší mimořádné oblibě po celém světě. Přestože si pod tímto označením obvykle představíme šťavnaté růžové plátky, pravdou je, že šunek existuje několik druhů. Ať už podle typu použitého masa, nebo podle způsobu výroby. Skvěle se hodí do studené kuchyně, ale můžeme s nimi kouzlit i při vaření - například při těstovinách, zapékaných jídlech, či při výrobě plněných knedlíků.

...

  
Šunka se vyrábí obykle z vepřového, drůbežího nebo hovězího masa a upravuje se dušením, sušením nebo uzením. Tradice šunky sahá hluboko do historie. Podle všeho s podobnými úpravami masa začali experimentovat už starověcí Římané a Keltové.

Díky svému složení a způsobu výroby je mnoho druhů šunky poměrně trvanlivých a lze je konzumovat velmi dlouho. Jedná se v tomto případě zejména o sušené druhy šunky, vyrobené z celé končetiny (např. vepřové zadní stehno) nebo z celých svalů. K výrobě šunky se obvykle vybírají části masa, které obsahují málo vody, vyšší množství tuku a jemné vlákno.

Na trhu najdeme i některé speciální druhy šunky, které si udržují svá specifika. Příkladem může být Parmská šunka (prosciutto), která se neudí, ale vyrábí sušením celých vepřových stehen. Jí blízký je pršut, který je na rozdíl od základního prosciutta lehce zauzený. Do skupiny sušených šunek patří také slavná španělská šunka Jamón curado. Holštýnská šunka se udí velmi dlouho studeným kouřem. Pražská je zase lehce uzená a poté vařená.


Celý popis

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč