0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Která šunka je nejlepší? Jaký je rozdíl mezi standardní, výběrovou a šunkou nejvyšší kvality?

šunka
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Také přešlapujete u pultu s nabídkou uzenin a přemýšlíte, kterou šunku koupit? Tu v akci, tu, co má stejný tvar jako plátek chleba, nebo tu s pěknou růžovou barvou? Anebo bude nejlepší šunka s bílým tučným okrajem? Podle čeho se rozhodujete? Víte, že i název může o kvalitě napovědět?

Každý nepatří mezi detektivy, kteří se chtějí pídit po titěrných údajích na cedulích zapíchnutých v komíncích vyskládané šunky. Přímá otázka na prodavačku po obsahu masa v šunce vyžaduje také dávku odhodlání.

Pokud ani jedno nechcete absolvovat, vězte, že i název či kategorie šunky může prozradit, kolik masa v ní očekávat. Kvalitativní rozdíly mezi šunkami vymezuje česká vyhláška. Které to jsou?

Nejkvalitnější a nejlibovější

Pokud se v pojmenování šunky neuvádí jinak, nakupujeme vždy šunku vepřovou.

  • Nejkvalitnější kategorii představuje šunka nejvyšší jakosti. Taková šunka je vyrobena z jednoho kusu svaloviny, což je jasně patrné na řezu.
  • Vyznačuje se tím, že musí obsahovat minimální podíl libového masa. Slovy technologů musí mít minimálně 16 % čisté svalové bílkoviny. Nejde tedy o celkový obsah masa, ten se může u různých šunek nevyšší jakosti lišit v závislosti na výrobci. Proto je lepší se na tuto informaci doptat, pokud není viditelně uveden. Do této šunky nepatří barviva, přidaná vláknina, škrob či rostlinné bílkoviny.

Pořád na úrovni

Trochu nižší kvality je šunka výběrová. Je to dáno tím, že čistá svalová bílkovina musí být zastoupena alespoň ze 13 %.

  • Stejně jako šunka nejvyšší jakosti pochází z vepřové kýty, z jednoho kusu svalu. Přídatné látky a éčka v podobě zahušťovadel nebo barviv případně náhražky v ní nemají co pohledávat.
  • Celkový podíl masa se však může lišit šunka od šunky. Čím více ho je, tím lépe.

Nečekejte příliš

Nejméně kvalitní šunka se na českém trhu označuje jako standardní.

  • Jediný požadavek, který na ni má česká legislativa, je minimum 10 % čistých svalových bílkovin.
  • Standardní šunka nemusí být celosvalová, často na nich bývá vidět mozaika způsobená slisováním mnoha kusů masa. To samo o sobě ještě nutně nemusí znamenat horší šunku.
  • Vyhláška nezakazuje ani použití dalších látek, takže taková šunka může ukrývat přidanou vodu, zahušťovadla, barviva i rostlinnou bílkovinu, která v takovém výrobku „dohání“ chybějící živočišnou.

A co dětská šunka nebo od kosti?

Název dětská šunka láká ke koupi zejména, nakupujeme-li pro nejmenší strávníky. Nenechte se však zmást, takto označená šunka nemá povinnost splňovat jakékoli nároky na výživu či kvalitu. Jde čište o marketing výrobce, který chce přesvědčit kupující o tom, že jeho šunka je v nějakém ohledu jiná nebo lepší.

Podobné je to se šunkou od kosti, dušenou nebo sušenou šunkou, ani tyto názvy nepřisuzují šunce žádnou konkrétní lepší nebo horší kvalitu. Sušené šunky ze zahraničí chráněné například zeměpisným označením EU (parmská šunka, jamón ibérico), musejí splňovat požadavky ve svých domovských zemích.

Autor: Apetit

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč