Pečená šunka

Pečená šunka

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 23982 kcal
Bílkoviny 611 g
Sacharidy 3086 g
Tuky 1013 g
Vláknina 1403 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle úprava vás určitě přesvědčí o jednom: šunku nemusí doprovázet jen ostré a slané chutě. A navíc – při množství lidí, které z jednoho kusu nakrmíte, jde o jídlo velmi ekonomické.

Suroviny

šunka 2 kg
vcelku, nejlépe tzv. Burgunská
mrkev 400 g
celer 150 g
petržel 200 g
pórek 250 g
cibule 150 g
se zapíchnutými hřebíčky
nové koření 6 kuliček
pepř 8 kuliček
sůl 1 ČL
hřebíček 40 ks
Na potírání
170 g
pomerančový džem s kousky pomeranče, lze nahradit pomerančovou šťávou s meruňkovou zavařeninou
med 250 g
skořice 2 ks
hořčice dijonská 40 g
Příloha
růžičková kapusta 400 g
mrkev 400 g
na šikmé řezy
hnědý cukr 1 ČL
jablka 800 g
zelená, nakyslá - například Granny Smith
máslo 100 g
tymián
čerstvý, nasekaný nadrobno
1. Ve velkém hrnci zalijte zeleninu nakrájenou na velké kusy (do cibule pro vůni zapíchejte hřebíček) 4–5 litry studené vody a přiveďte ji k varu. Vložte do ní celou šunku kůží nahoru – jinak by se mohla přichytit ke dnu hrnce – a velmi mírným varem nechte asi tři čtvrtě hodiny ,táhnout‘. Maso dokonale nasákne vůni zeleniny a koření – a z vývaru budete mít dobrý základ pro polévku.

2. Maso vyjměte, po vychladnutí kůži šikmo nařízněte (asi 50g kousek kůže s tukem odřízněte pod kapustičky) a do vzniklých kosočtverců zapíchejte hřebíčky. Jestli máte obavy z množství tuku, můžete před pečením kůži s tukem seříznout a ponechat jen tenkou vrstvičku. Také ji šikmo nařízněte a posázejte hřebíčkem; toto koření ladí s vůní šunky ve všech úpravách nasladko.

3. Přísady k potírání šunky zalijte půl litrem vody a prošlehejte v misce nebo džbánku – tím si zajistíte, že se ingredience stejnoměrně promísí. Nebojte se případných kousků zavařeniny,
při pečení dodají skvělou chuť i vypékající se šťávě. Pak je vlijte do kastrůlku a za občasného zamíchání povařte, aby vznikla hustá, sirupovitá omáčka.

4. Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Maso položte raději na mřížku než přímo na pekáč, aby se při pečení nemacerovalo ve šťávě. (Poslouží i rozkládací napařovací stojánek na knedlíky.) Opatrně – abyste nevytahali hřebíčky – povrch šunky potřete hustou aromatickou směsí a vložte do trouby.

5. Pečte asi hodinu, až se kůžička krásně dozlatova vypeče. Mezitím si připravte přílohy: kapustičky poduste na vyškvařeném tuku od šunky, karotky na másle (asi 10–15 minut) stejně jako jablka. Karotky na závěr poprašte špetkou cukru: získají lesk a karamelovou chuť. Podávejte se šunkou nakrájenou na plátky
a s vypečenou šťávou.

3x jinak:
Šunka ‚po virginsku‘ je po povaření pokladena plátky ananasu a zapečena s jeho šťávou a trochou vývaru.

Razantní: 250 ml červeného vína, 100 ml whisky, po 2 lžících melasy, hnědého cukru a strouhané pomerančové kůry.

Limonádový Joe: 2 kg šunky vařte
2 a půl hodiny se 2 l coly.
Pak zapečte potřené vývarem a 2 lžícemi cukru.

Komentáře

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit