Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená šunka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 21
Do dvou hodin Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 22738 kcal
Bílkoviny 664 g
Sacharidy 3136 g
Tuky 849 g
Vláknina 1304 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept na pečenou šunku vás určitě přesvědčí o jednom: šunku nemusí doprovázet jen ostré a slané chutě. A navíc – při množství lidí, které z jednoho kusu pečené šunky nakrmíte, jde o jídlo velmi ekonomické.

Související recepty

Suroviny

vcelku, nejlépe tzv. Burgunská
mrkev 400 g
celer 150 g
petržel 200 g
pórek 250 g
cibule 150 g
se zapíchnutými hřebíčky
nové koření 6 kuliček
pepř 8 kuliček
sůl 1 ČL
Na potírání
pomerančová marmeláda 170 g
lze nahradit pomerančovou šťávou se dvěma lžícemi meruňkové zavařeniny
med 250 g
skořice 2 svitky
hořčice dijonská 40 g
Příloha
mrkev 400 g
na šikmé řezy
hnědý cukr 1 ČL
jablko 800 g
zelená, nakyslá - například Granny Smith
máslo 100 g
tymián
čerstvý, na ozdobu

Postup

1

Ve velkém hrnci zalijte zeleninu nakrájenou na velké kusy (do cibule pro vůni zapíchejte hřebíček) 4–5 litry studené vody a přiveďte ji k varu. Vložte do ní celou šunku kůží nahoru – jinak by se mohla přichytit ke dnu hrnce – a velmi mírným varem nechte asi tři čtvrtě hodiny ,táhnout‘. Maso dokonale nasákne vůni zeleniny a koření – a z vývaru budete mít dobrý základ pro polévku.

2

Maso vyjměte, po vychladnutí kůži šikmo nařízněte (asi 50g kousek kůže s tukem odřízněte pod kapustičky) a do vzniklých kosočtverců zapíchejte hřebíčky. Jestli máte obavy z množství tuku, můžete před pečením kůži s tukem seříznout a ponechat jen tenkou vrstvičku. Také ji šikmo nařízněte a posázejte hřebíčkem; toto koření ladí s vůní šunky ve všech úpravách nasladko.

3

Přísady k potírání šunky zalijte půl litrem vody a prošlehejte v misce nebo džbánku – tím si zajistíte, že se ingredience stejnoměrně promísí. Nebojte se případných kousků zavařeniny, při pečení dodají skvělou chuť i vypékající se šťávě. Pak je vlijte do kastrůlku a za občasného zamíchání povařte, aby vznikla hustá, sirupovitá omáčka.

4

Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Maso položte raději na mřížku než přímo na pekáč, aby se při pečení nemacerovalo ve šťávě. (Poslouží i rozkládací napařovací stojánek na knedlíky.) Opatrně – abyste nevytahali hřebíčky – povrch šunky potřete hustou aromatickou směsí a vložte do trouby.

5

Pečte asi hodinu, až se kůžička krásně dozlatova vypeče. Mezitím si připravte přílohy: kapustičky poduste na vyškvařeném tuku od šunky, karotky na másle (asi 10–15 minut) stejně jako jablka. Karotky na závěr poprašte špetkou cukru: získají lesk a karamelovou chuť. Podávejte se šunkou nakrájenou na plátky
a s vypečenou šťávou.

3x jinak:

  • Šunka ‚po virginsku‘ je po povaření pokladena plátky ananasu a zapečena s jeho šťávou a trochou vývaru.
  • Razantní: 250 ml červeného vína, 100 ml whisky, po 2 lžících melasy, hnědého cukru a strouhané pomerančové kůry.
  • Limonádový Joe: 2 kg šunky vařte 2 a půl hodiny se 2 l coly. Pak zapečte potřené vývarem a 2 lžícemi cukru.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/1

Apetit magazín

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit
  • Tipy a triky

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit

Zkuste si představit Vánoce bez strouhanky. Co byste dělali s kaprem nebo řízky? Tahle nenápadná, ale nepostradatelná ingredience si vydobyla pevné místo v české kuchyni – a to nejen o svátcích. Ať už jde o smažené dobroty, zahuštění...