Tenhle recept na pečenou šunku vás určitě přesvědčí o jednom: šunku nemusí doprovázet jen ostré a slané chutě. A navíc – při množství lidí, které z jednoho kusu pečené šunky nakrmíte, jde o jídlo velmi ekonomické.
Suroviny
Postup
Ve velkém hrnci zalijte zeleninu nakrájenou na velké kusy (do cibule pro vůni zapíchejte hřebíček) 4–5 litry studené vody a přiveďte ji k varu. Vložte do ní celou šunku kůží nahoru – jinak by se mohla přichytit ke dnu hrnce – a velmi mírným varem nechte asi tři čtvrtě hodiny ,táhnout‘. Maso dokonale nasákne vůni zeleniny a koření – a z vývaru budete mít dobrý základ pro polévku.
Maso vyjměte, po vychladnutí kůži šikmo nařízněte (asi 50g kousek kůže s tukem odřízněte pod kapustičky) a do vzniklých kosočtverců zapíchejte hřebíčky. Jestli máte obavy z množství tuku, můžete před pečením kůži s tukem seříznout a ponechat jen tenkou vrstvičku. Také ji šikmo nařízněte a posázejte hřebíčkem; toto koření ladí s vůní šunky ve všech úpravách nasladko.
Přísady k potírání šunky zalijte půl litrem vody a prošlehejte v misce nebo džbánku – tím si zajistíte, že se ingredience stejnoměrně promísí. Nebojte se případných kousků zavařeniny, při pečení dodají skvělou chuť i vypékající se šťávě. Pak je vlijte do kastrůlku a za občasného zamíchání povařte, aby vznikla hustá, sirupovitá omáčka.
Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Maso položte raději na mřížku než přímo na pekáč, aby se při pečení nemacerovalo ve šťávě. (Poslouží i rozkládací napařovací stojánek na knedlíky.) Opatrně – abyste nevytahali hřebíčky – povrch šunky potřete hustou aromatickou směsí a vložte do trouby.
Pečte asi hodinu, až se kůžička krásně dozlatova vypeče. Mezitím si připravte přílohy: kapustičky poduste na vyškvařeném tuku od šunky, karotky na másle (asi 10–15 minut) stejně jako jablka. Karotky na závěr poprašte špetkou cukru: získají lesk a karamelovou chuť. Podávejte se šunkou nakrájenou na plátky
a s vypečenou šťávou.
3x jinak:
- Šunka ‚po virginsku‘ je po povaření pokladena plátky ananasu a zapečena s jeho šťávou a trochou vývaru.
- Razantní: 250 ml červeného vína, 100 ml whisky, po 2 lžících melasy, hnědého cukru a strouhané pomerančové kůry.
- Limonádový Joe: 2 kg šunky vařte 2 a půl hodiny se 2 l coly. Pak zapečte potřené vývarem a 2 lžícemi cukru.