Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená šunka

Pečená šunka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečená šunka

4.5/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 23173 kcal
Bílkoviny 671 g
Sacharidy 3188 g
Tuky 853 g
Vláknina 1403 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle úprava vás určitě přesvědčí o jednom: šunku nemusí doprovázet jen ostré a slané chutě. A navíc – při množství lidí, které z jednoho kusu pečené šunky nakrmíte, jde o jídlo velmi ekonomické.

Suroviny

vcelku, nejlépe tzv. Burgunská
mrkev 400 g
celer 150 g
petržel 200 g
pórek 250 g
cibule 150 g
se zapíchnutými hřebíčky
nové koření 6 kuliček
pepř 8 kuliček
sůl 1 ČL
hřebíček 40 ks
Na potírání
pomerančová marmeláda 170 g
lze nahradit pomerančovou šťávou s meruňkovou zavařeninou
med 250 g
skořice 2 ks
hořčice dijonská 40 g
Příloha
mrkev 400 g
na šikmé řezy
hnědý cukr 1 ČL
jablko 800 g
zelená, nakyslá - například Granny Smith
máslo 100 g
tymián
čerstvý, nasekaný nadrobno

Postup

1

Ve velkém hrnci zalijte zeleninu nakrájenou na velké kusy (do cibule pro vůni zapíchejte hřebíček) 4–5 litry studené vody a přiveďte ji k varu. Vložte do ní celou šunku kůží nahoru – jinak by se mohla přichytit ke dnu hrnce – a velmi mírným varem nechte asi tři čtvrtě hodiny ,táhnout‘. Maso dokonale nasákne vůni zeleniny a koření – a z vývaru budete mít dobrý základ pro polévku.

2

Maso vyjměte, po vychladnutí kůži šikmo nařízněte (asi 50g kousek kůže s tukem odřízněte pod kapustičky) a do vzniklých kosočtverců zapíchejte hřebíčky. Jestli máte obavy z množství tuku, můžete před pečením kůži s tukem seříznout a ponechat jen tenkou vrstvičku. Také ji šikmo nařízněte a posázejte hřebíčkem; toto koření ladí s vůní šunky ve všech úpravách nasladko.

3

Přísady k potírání šunky zalijte půl litrem vody a prošlehejte v misce nebo džbánku – tím si zajistíte, že se ingredience stejnoměrně promísí. Nebojte se případných kousků zavařeniny, při pečení dodají skvělou chuť i vypékající se šťávě. Pak je vlijte do kastrůlku a za občasného zamíchání povařte, aby vznikla hustá, sirupovitá omáčka.

4

Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Maso položte raději na mřížku než přímo na pekáč, aby se při pečení nemacerovalo ve šťávě. (Poslouží i rozkládací napařovací stojánek na knedlíky.) Opatrně – abyste nevytahali hřebíčky – povrch šunky potřete hustou aromatickou směsí a vložte do trouby.

5

Pečte asi hodinu, až se kůžička krásně dozlatova vypeče. Mezitím si připravte přílohy: kapustičky poduste na vyškvařeném tuku od šunky, karotky na másle (asi 10–15 minut) stejně jako jablka. Karotky na závěr poprašte špetkou cukru: získají lesk a karamelovou chuť. Podávejte se šunkou nakrájenou na plátky
a s vypečenou šťávou.

3x jinak:

  • Šunka ‚po virginsku‘ je po povaření pokladena plátky ananasu a zapečena s jeho šťávou a trochou vývaru.
  • Razantní: 250 ml červeného vína, 100 ml whisky, po 2 lžících melasy, hnědého cukru a strouhané pomerančové kůry.
  • Limonádový Joe: 2 kg šunky vařte 2 a půl hodiny se 2 l coly. Pak zapečte potřené vývarem a 2 lžícemi cukru.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/1

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč