Recepty z vepřového masa
Vepřové maso má své čestné místo nejen v kuchyni české, ale i v kuchyních napříč celým světem. Z části je to zapříčiněno tím, že je neuvěřitelně variabilní. Vepřové maso se hodí téměř k jakékoliv úpravě. Oblíbené jsou různé části vepřového s omáčkami, na pečení, na gril i jako minutky do stir-fry. Mleté vepřové se dokonale hodí na přípravu nejrůznějších masových koulí, burgerů a placek. Receptů s uzeným vepřovým masem máme v našem rejstříku také nespočet.
...
Vyškvařené vepřové sádlo využijete třeba ke smažení, zabíjačkové hody se neobejdou bez typických lahůdek: zabíjačkové polévky, jitrnic, jelit nebo tlačenky. V našich receptech najdete inspiraci, jak nejlépe připravit krkovici, kýtu, plec, kotletu, bůček či ocásky nebo jak si poradit s vepřovými játry či ledvinkami.
Oblíbeným českým zvykem je oslava masopustu před Velikonocemi. S ní bývá spojena populátmé zabijačka, která nabízí spoustu vepřových pochoutek.
- U nás se dozvíte, jak připravit ovarovou mísu s křenem nebo zabijačkový guláš.
- Nenecháme vás na holičkách ani při úpravě jitrnic nebo jelítek, ani když budete potřebovat recept na sulc.
- S námi připravíte nejlepší zabíjačkový guláš, světlou tlačenku nebo zabíjačkovou polévku, lidově zvanou prdelačka.
Libové vepřové maso
Kotleta neboli karé, kýta nebo panenka, to všechno jsou libové části vepřového masa vhodné k tzv. minutkové úpravě, na gril či na rychlé zapékání. Co se však libového vepřového masa týče, existuje univerzální jídlo, kterým nemůžete nikdy nic zkazit a hodí se asi pro každou příležitost včetně vánočního menu i na výlet mezi dva chleby. Ano, je to hvězda všech bufetů, švédských stolů, obědů i večeří - smažený řízek v trojobalu.
- Řízek sice není český vynález, ale dá se říct, že jsme ho úspěšně adoptovali. Vsaďte na klasiku a připravte si smažené vepřové řízky z krkovice nebo nadýchané řízky z kýty podle našeho receptu.
- Případně se odvažte a vyzkoušejte něco nového: vepřový řízek s rebarborovým zelím nebo japonský vepřový řízek s kari omáčkou.
- Zapomenout nesmíme ani na českou potažmo maďarskou klasiku: vepřové v mrkvi nebo tradiční segedínský guláš. Segedín se připravuje obvykle z vepřové plece, která už je na pomezí mezi libovým a tučnějším kouskem masa.
Tučnější vepřové
Výběr tučného vepřového masa je o poznání pestřejší. Tuk je nositelem chuti a i díky tomu lze z tučnějších částí vepřového masa připravit neskutečné dobroty. I když jinak se držíte zdravého životního stylu, jednou za čas si menší porci tučného vepřového dopřát můžete.
- Velkým jedlíkům přenecháme pečené vepřové koleno, pečený bůček na chlebu nebo marinovaná pečená žebra.
- Doporučujeme také trhané vepřové ramínko na ekvádorský způsob nebo krkovici s paprikami, chorizem a polentou.
- Trhané vepřové se báječně hodí i do hamburgerové housky, přesvědčte se sami a připravte burgery s trhaným vepřovým na cideru třeba na zahradní party.
- Máte-li v oblibě něco klasičtějšího, není nic lepšího než pečené vepřové ocásky s kedlubnovým zelím.
Mleté, uzené a vnitřnosti
Díky vyššímu podílu tuku se vepřové maso uplatní i v mletých receptech. Z tohoto pohledu se jako ideální jeví již výše zmíněná vepřová plec.
- Požádáte-li svého řezníka, aby vám namlel maso z „plecka“, budou vaše karbanátky, masové kuličky či holandský řízek šťavnaté a chutné.
- Z tučnějšího mletého masa připravíte nejlepší sekanou jako od babičky. Nebojte se použít čistě vepřové maso, sekané tím neublížíte.
- Uzené vepřové maso můžete podávat v nakrájené na plátky s hrachovou kaší, povidlovou omáčkou nebo ho rozsekat najemno a naplnit jím bramborové knedlíky či je přidat do šunkofleků.
- Mleté vepřové, ať už uzené nebo neuzené, užijete do polévek jako kapustnica či hrachová.
- Pokud milujete játra, připravte si s námi vepřová játra na cibulce s rýží a tymiánem nebo zlatý hřeb každé zabíjačky - guláš s vepřovými játry, ledvinkami a možečkem.
Celý popis