Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sorbet: dokonalé ovocné osvěžení

sorbet v misce
ZDROJ: Ponyo Sakana/Pexels
sdílet:

Víte, jak se sorbet liší od zmrzliny? A jak přišel ke svému názvu? Pokud rádi v horkých letních dnech olizujete ovocnou ledovou pochoutku, nenechte si ujít naše tipy a recepty na přípravu sorbetu. Povíme vám také o sorbetu v podobě drinku s kapkou něčeho ostřejšího.

Název sorbet pochází z arabského slova šarba, který v arabštině označuje osvěžující nápoj. Již v období 400 let před Kristem připravovali Peršané misku s ledem či sněhem přelitým šťávou z hroznů da oplněným pistáciemi.

Pro pořádek malé opakování: Název zmrzlina označuje oficiálně mražený výrobek, který obsahuje mléko nebo smetanu. Vévodí jí chutě ovoce, čokolády, vanilky nebo třeba oříšků. Hlavní suroviny v sorbetu tvoří jen ovocná šťáva, případně kousky ovoce, voda a cukr

  • V sorbetu mléčnou složku nehledejte. Ovocná ledová pochoutka se tak hodí i pro ty, kteří se z jakýchkoli důvodů mléku vyhýbají. 
  • Do sorbetu nepatří ani žloutky či vejce, pochutnat si tak mohou i vegani
  • U kupovaného sorbetu je důležitý podíl ovocné složky, která musí podle platné vyhlášky činit minimálně 25 % hmotnosti

Dovoz z horských výšin

Výroba sorbetu sahá do starověku, kdy byla tato pochoutka z ledu či sněhu a ovoce výsadou bohatých společenských vrstev. Příprava bez moderní technologie ovšem představovala velké úsilí. 

Sníh se dovážel z vyšších horských poloh a uchovával se hluboko v zemi nebo ve skalách pod izolačním materiálem z drnů a slámy. Výsledná zmrzlina často připomínala spíše tající ledovou tříšť.

sorbet kopecek
ZDROJ: Galileo Giglio/Pexels

Svěží ovocné sladkokyselé

Mezi nejznámější a nejpopulárnější sorbety patří citronový. K ochucení sorbetu je ale možné použít téměř jakékoli ovoce či jejich směsi. Využít můžete například sezónních přebytků jahod, malin, ostružin, ale také hrušek, meruněk nebo broskví. Použijete-li jakékoli citrusové plody nebo mango, nemůžete sáhnout vedle.

Přidávat můžete také bylinky: 

  • léty prověřenou kombinací je citron a máta
  • k jahodám zkuste přidat kapku vanilkového extraktu.

Jak na přípravu domácího sorbetu?

Příprava sorbetu není nic těžkého a zvládne ji každý. Pokud máte k dispozici ovoce k okamžitému zpracování, neotálejte - sorbet je ideální volbou, jak ovoce zpracovat.

Nemáte doma zmrzlinovač? Nevadí, postačí i nízká krabička, ve které sorbet necháte za občasného míchání mrazit v mrazničce. Promícháváním tuhnoucí ovocné směsi jednou za hodinu zabráníte tvorbě ledových krystalů.

Jak na to?

  1. Připravte si cukrový rozvar - v poměru 1:1 cukr s vodou. Do vroucí vody nasypte cukr, snižte plamen a vařte tak dlouho, než se cukr rozpustí. Nechte zcela vychladnout.
  2. Do vychladlého rozvaru přidejte 500 g rozmixovaného ovoce. 
  3. Promíchejte a nechte vychladit buď ve zmrzlinovači, nebo nízké nádobě v mrazničce. Pokud zvolíte druhou variantu, sorbet ze začátku občas promíchejte a následně nechte zcela zamrazit.
  4. Před podáváním nechejte sorbet lehce povolit při pokojové teplotě (asi 5 minut).

Sorbet s kapkou alkoholu

Tající sorbet svou konzistencí trochu připomíná ledovou tříšť, proto jej můžete jíst lžičkou nebo do něj zapíchnout brčko a pomalu jej usrkávat. K sorbetu ve skleničce zkuste přidat pár kapek oblíbeného alkoholu a v okamžiku dostanete osvěžující drink pro dospělé. 

Jaký alkohol se k ovocnému sorbetu hodí nejvíce? Ideální jsou ovocné likéry jako například cointreau, přidat můžete také bílý rum a připravit sorbet připomínající mojito nebo zkombinujte ovoce s prosekem či sektem. 

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč