Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Nevítaní návštěvníci aneb, jak správně skladovat trvanlivé suroviny

Je víkend a vy chcete upéct něco dobrého. Ze spíže vyndáte mouku a co čert nechtěl, z papírového pytlíku na vás vykukuje zákeřný hmyzí záškodník. Také už se vám to někdy stalo? V domácnosti se může objevit spousta potravinových škůdců. Správné skladování potravin vám ale pomůže tomuto nepříjemnému překvapení předejít.
4. 9. 2020 | Autor: Sabina Jarošová

Jaké potraviny jsou náchylné k napadení škůdci a jak je skladovat?

Hmyzí škůdci mají v oblibě v zásadě všechny suché potraviny jako jsou těstoviny, luštěniny, obiloviny, cereálie, mouka, cukr, sušené ovoce, ořechy, ale i koření. Většinu těchto surovin koupíte v obchodě v plastových nebo papírových baleních a takto zabalené je dáte doma do spíže. V případě, že je během krátké doby spotřebujete, je to v pořádku. Pokud jste si ale nakoupili zásoby a potraviny ve spíži leží i dlouhé měsíce, pak skladování v původním obalu rozhodně nestačí. Nejen, že hrozí, že v nich začnou bujet nejrůznější plísně, ale ještě větší riziko představuje zejména šíření potravinových škůdců, kteří plastový nebo papírový obal snadno prokoušou.

Jak tedy potraviny skladovat? Postačí vám dodržovat tato dvě jednoduchá pravidla:

  • Ihned po nákupu potraviny přesypte do skleněných či plastových uzavíratelných dóz. Víčka by měla opravdu dobře těsnit, vhodná jsou taková, která mají i gumovou vložku.
     
  • Dózy skladujte na suchém, tmavém místě se stabilní teplotou.

Jak skladovat mouku?

Blíže se podíváme na skladování mouky, která je ze všech suchých potravin nejchoulostivější. Mouku byste do zásoby kupovat nikdy neměli, protože po několika měsících zatuchne a může změnit i svou chuť, čímž samozřejmě ovlivní i chuť výsledného produktu, k jehož pečení jste ji použili.

Správným skladováním však můžete její životnost prodloužit:

  • Mouku skladujte na tmavém, vzdušném a suchém místě.
     
  • Mouku neskladujte u potravin s výrazným aroma, snadno přejímá pachy.
     
  • Po otevření mouku přesypte do skleněné dózy nebo plátěného sáčku.
     
  • Před každým použitím mouku prosejte. K čemu je prosévání mouky dobré se dozvíte zde.
     
  • Pokud chcete mít jistotu, že v koupené mouce nejsou žádní vetřelci, dejte mouku na pár hodin do mrazáku. Nízká teplota případné škůdce zlikviduje.
     
  • Chcete-li mouku uchovat delší dobu, skladujte ji v ledničce nebo mrazáku.

Jak skladovat letní zeleninu

Přinesli jste si domů křehký salát, šťavnatou mrkev, voňavá rajčata a přemýšlíte, kam je uložit, aby zůstaly co nejdéle...

Jaké škůdce můžeme ve spíži najít?

Zavíječ moučný

Zavíječ moučný neboli potravinový mol je dobře známý drobný motýlek, který v kuchyni dovede nadělat opravdu pěknou „paseku“ během pár hodin. Nejvíce napadá mouku, rýži a čokoládu.

Že máte ve spíži moly, poznáte podle drobných pavučinek, které kolem sebe vytvářejí housenky motýla. A jak se jich zbavit? Najděte všechny potraviny, ve kterých se škůdce nachází, a bez milosti je vyhoďte. Stejně tak vyhoďte i všechny otevřené potraviny jako jsou těstoviny či rýže. Poté spíž důkladně vymyjte. Pokud ani to nezabere, vyzkoušejte pasti na moly, které už dnes běžně zakoupíte v drogerii.

Červotoč spížní

Červotoč spížní nebo také chlebový je drobný rezavohnědý létavý brouk, který se živí škrobem. Nejčastěji ho tak najdete v těstovinách, obilovinách, cereáliích, rýži, sušenkách, dokonce i v krmivu pro zvířata.

Červotoče se zbavíte opět tím, že vše vyhodíte, spíž důkladně vysajete a umyjete.

Pilous černý

Pilous černý je malý, nelétavý, hnědočerný brouk, který se jen tak nedá. Živí se moukou, luštěninami, rýží, těstovinami, ale nepohrdne ani kořením, cukrem nebo čajem. Zbavit se pilouse je složité a chce to trpělivost. Tento malý brouček totiž vydrží bez potravy až tři měsíce, je odolný proti mrazu a ve vodě vydrží i 10 dní.

I když všechny potraviny ze spíše vyhodíte, stále nemáte vyhráno. Pilous se může ukrývat několik měsíců ve škvírách, proto je potřeba spíž neustále kontrolovat a případné záškodníky vždy zahubit a otevřené potraviny vyhodit.

Lesák skladištní 

Lesák skladištní je malý, plochý brouk světle hnědé až tmavě hnědé barvy. V napadených potravinách se velmi rychle množí. Živí se obilovinami, moučnými výrobky, čokoládou, sušeným ovocem, ořechy, luštěninami nebo sušeným kořením.

Jelikož je lesák velmi malý a může být schovaný v kdejaké škvíře, stejně jako u pilouse je nutné vše vyhodit, pořádně vyčistit a pár měsíců kontrolovat.

Potemník moučný

Potemník moučný je malý, létavý, hnědočerný brouk pohybující se hlavně v noci. Larvám tohoto brouka se říká „mouční červi“. Potemníci se živí zejména moukou, otrubami a šrotem, ale najít je můžete také v rýži nebo psích granulích.

Jakmile najdete potraviny, ve kterých se potemník ukrývá, zlikvidujte je. Poté spíž důkladně vyčistěte horkou vodou, ideálně parním čističem.

Související

7 rad, jak skladovat cukroví

Kam uložit sladké kousky, aby zůstaly dokonalé až do Štědrého dne?

Fenomén zvaný BIO

V současné době jsme obklopeni nespočtem možností, jak se správně stravovat. Není však vždy snadné si z nabízených...
REKLAMA

Přidat komentář