Všelék, který se vypořádá se zdravotními neduhy nebo elixír krásy? O magických účincích jablečného octa se v posledních letech mluví stále častěji. Přitom jde o recepturu, která má v našich kuchyních dlouhou historii. Jak prospívá jablečný ocet našemu zdraví a jak si ho snadno a rychle připravit v domácích podmínkách?
Jablečný ocet má všestranné využití. Své o tom věděla i proslulá egyptská královna Nefertiti, která si s oblibou dopřávala octové koupele. Pravidelné octové lázni údajně vděčila za své zdravé vlasy a nádherně lesklou pokožku.
Proč je jablečný ocet tak populární?
O všestranném využití jablečného octa zřejmě nepochybovaly ani naše babičky, které jej s oblibou využívaly na bradavice, nejrůznější oděrky nebo na hmyzí bodnutí.
Dnes se ocet využívá při boji s akné nebo redukcí nadváhy, kdy může pomoci snižovat hladinu krevního cukru i cholesterolu, a navíc rychleji navozuje pocit sytosti.
Zároveň ale povzbuzuje činnost žlučníku a jater, proto po něm sáhneme také při detoxikaci organismu. Jako vždy ale platí: všeho s mírou.
- Detoxikační kúra jablečným octem by měla trvat asi týden, při dlouhodobém užívání bychom totiž mohli organismu spíše uškodit.
Jak si připravit domácí jablečný ocet?
Chcete se o přínosech jablečného octu přesvědčit doslova na vlastní kůži? Zapomeňte na produkty ze supermarketu. Příprava domácího jablečného octa je opravdu jednoduchá, zvládnou ji i méně zkušení kulináři. Nemáte jablka? Stačí slupky!
Pokud jste se pustili do pečení voňavého štrúdlu nebo zavařování kompotů, můžete zužitkovat i ovocné slupky. Právě z nich se totiž domácí jablečný ocet dělá.
- Pokud ale chcete mít ocet hotový co nejdříve, využijte celá jablka i s jadérky. Zbavte je pouze stopky a „bubáků“.
- Jablka nezapomeňte předem umýt, abyste se zbavili případných nečistot a nánosů na jejich povrchu
- K nastrouhaným jablkům můžete přidat třtinový cukr, který trochu zmírní kyselou chuť. Pokud popužíváte sladká jablka, obejdete se i bez cukru. Nebo můžete zvolit alternativu a přidat třeba med.
- Jakmile budete mít suroviny nachystané, postačí všechno vložit do sterilizované nádoby a zalít vodou.
- Hrdlo přetáhněte gázou nebo papírovými utěrkami, které můžete stáhnout gumičkou, a nechte jablka svému osudu asi týden na teplém místě. Kvašení tím má zelenou.
Skladování jablečného octa
Kvašení probíhá při pokojové teplotě. Jakmile budete mít ocet hotový, můžete ho nadále skladovat i při běžné pokojové teplotě. Není nezbytné jej ukládat do lednice. S přibývajícím věkem ocet „zraje" a získává na kyselosti, za správných podmínek je ale jeho životnost téměř neomezená.
Kde můžeme jablečný ocet použít?
Jablečný ocet se rozhodně neztratí ani v kuchyni. Kdy vám přijde určitě vhod?
- při přípravě zálivky do zdravých zeleninových salátů
- můžete jej přidat do omáček nebo marinád (na zvěřinu nebo kuřecí maso)
- pokud smícháte ocet s kousky ovoce, snadno si připravíte osvěžující limonádu
- jestliže se chcete pustit do přípravy orientálních jídel, ocet vám prostě nesmí chybět
Pokud zrovna neplánujete očistu organismu, nakoukněte do sekce pod článkem. Najdete v ní další lahodné recepty s jablky, kterými si můžete zpříjemnit každý den.
Zdroje informací: časopis Apetit