0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Italské rizoto s hráškem

Italské rizoto s hráškem
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Italské rizoto s hráškem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 34
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3152 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 345 g
Tuky 140 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémové ‚risotto‘ stojí na skvělé rýži, silném vývaru a vynikajícím parmazánu. A také na troše trpělivosti: než rýže dosáhne perfektní konzistence, nesmíte od vaření italského rizota s hráškem odejít.

Suroviny

rýže 320 g
na rizoto (viz Tip Apetitu)
hrášek 400 g
čerstvý nebo mražený
slanina 80 g
co nejlibovější, ideálně italská pancetta
cibule 50 g
máslo 80 g
olivový olej extra panenský 40 ml
petrželka 1 hrst
jemně sekaná
víno bílé 20 ml
suché
vývar 750 ml
drůbeží nebo zeleninový na podlévání rýže
sůl
pepř
čerstvě mletý
parmazán 100 g
strouhaný, na ozdobu

Postup

1

Hrášek krátce povařte a sceďte. Vývar v hrnci uveďte do varu, stáhněte plamen a nechte mírně vařit. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte polovinu olivového oleje i másla a osmahněte na nich jemně nakrájenou slaninu. Vsypte nakrájenou cibuli a petrželku.

2

Přisypte rýži a za stálého promíchávání ji několik minut pražte, aby se zrníčka stejnoměrně obalila a zatáhla; to je jeden z klíčových kroků ke správné konzistenci.

3

Přilijte víno a za stálého míchání ho nechte odpařit, aby z něj zbylo jen to nejcennější: koncentrované aroma. Do kastrolu teď přilijte naběračku horkého vývaru a všechno dobře promíchejte. Zrnka rýže ho budou pomalu absorbovat a nabobtnávat. Kolem desáté minuty varu už můžete ochutnávat, zda je rýže na skus, tedy vláčná, ale uvnitř pevná.

4

Podle potřeby přilévejte vývar – v takovém množství, aby ho rýže stačila absorbovat. Jakmile dosáhne rizoto správné konzistence, vmíchejte hrášek. Rizoto dochuťte solí, pepřem, zbylým olivovým olejem a máslem. Bude pak náležitě vláčné a krémové.

5

Parmazán můžete vmíchat do rizoto, rizoto jím před podáváním posypat nebo z něj připravit efektní dekoraci – parmazánové placičky. Lžící udělejte na pečicí papír hromádky a dejte zapéct do trouby. Poté nechte placičky vychladnout a ozdobte jimi finální porkm. 

Tip Apetitu:
Rýže na rizoto, druh carnaroli, De Cecco, prodávají specializované prodejny.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

Anonym

a kde je ten hrasek a parmazan no kazdopadne vim ze se tam pridaji ale mohlo to tam byt i napsane

Anonym

Parmazán je na ozdobu, to tam píšou, ale kdy a jak se přidá hrášek, jsem taky marně hledala.

markéta janoušková

No, já bych řekla, že vzhledem k tomu, že je již povařený, se tam přidává až na konec - stejně jako parmazán

Martina Kojzarová

In reply to by mmjitule

Dobrý den, 
recept je z roku 2005, ale dohledali jsme ho v tištěném archivu a množství vína sedí. Je to recept italského šéfkuchaře a skutečně přidává jenom střik vína. Také nás to překvapilo. 

Přejeme krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit