Krémové ‚risotto‘ stojí na skvělé rýži, silném vývaru a vynikajícím parmazánu. A také na troše trpělivosti: než rýže dosáhne perfektní konzistence, nesmíte od vaření italského rizota s hráškem odejít.
Suroviny
Postup
Hrášek krátce povařte a sceďte. Vývar v hrnci uveďte do varu, stáhněte plamen a nechte mírně vařit. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte polovinu olivového oleje i másla a osmahněte na nich jemně nakrájenou slaninu. Vsypte nakrájenou cibuli a petrželku.
Přisypte rýži a za stálého promíchávání ji několik minut pražte, aby se zrníčka stejnoměrně obalila a zatáhla; to je jeden z klíčových kroků ke správné konzistenci.
Přilijte víno a za stálého míchání ho nechte odpařit, aby z něj zbylo jen to nejcennější: koncentrované aroma. Do kastrolu teď přilijte naběračku horkého vývaru a všechno dobře promíchejte. Zrnka rýže ho budou pomalu absorbovat a nabobtnávat. Kolem desáté minuty varu už můžete ochutnávat, zda je rýže na skus, tedy vláčná, ale uvnitř pevná.
Podle potřeby přilévejte vývar – v takovém množství, aby ho rýže stačila absorbovat. Jakmile dosáhne rizoto správné konzistence, vmíchejte hrášek. Rizoto dochuťte solí, pepřem, zbylým olivovým olejem a máslem. Bude pak náležitě vláčné a krémové.
Parmazán můžete vmíchat do rizoto, rizoto jím před podáváním posypat nebo z něj připravit efektní dekoraci – parmazánové placičky. Lžící udělejte na pečicí papír hromádky a dejte zapéct do trouby. Poté nechte placičky vychladnout a ozdobte jimi finální porkm.
Tip Apetitu:
Rýže na rizoto, druh carnaroli, De Cecco, prodávají specializované prodejny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 36 nejlepších italských receptů(36 receptů)
Komentáře
Anonym
25.06.2007 19:33
doplnek
Anonym
21.04.2009 14:24
RE: doplnek
markéta janoušková
14.01.2015 15:06
No, já bych řekla, že
No, já bych řekla, že vzhledem k tomu, že je již povařený, se tam přidává až na konec - stejně jako parmazán
Jitka Bacíková
01.10.2021 09:08
..a 20 ml vína asi taky…
Martina Kojzarová
05.10.2021 09:12
In reply to ..a 20 ml vína asi taky… by mmjitule
Dobrý den, recept je z roku…
Dobrý den,
recept je z roku 2005, ale dohledali jsme ho v tištěném archivu a množství vína sedí. Je to recept italského šéfkuchaře a skutečně přidává jenom střik vína. Také nás to překvapilo.
Přejeme krásný den, redakce Apetitu