Italské rizoto s hráškem

Italské rizoto s hráškem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3175 kcal
Bílkoviny 123 g
Cukr 343 g
Tuky 140 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémové ‚risotto‘ stojí na skvělé rýži, sytém vývaru a vynikajícím parmazánu. A také na troše trpělivosti: než rýže dosáhne perfektní konzistence, nesmíte od vaření odejít.

Suroviny

rýže 320 g
na rizoto (viz Tip Apetitu)
hrášek 400 g
čerstvý nebo zmražený
slanina 80 g
co nejlibovější, ideál italská pancetta
cibule 50 g
máslo 80 g
olivový olej 40 ml
extra panenský
petrželka hrst
jemně sekané zelené
víno bílé 20 ml
suché
vývar 750 ml
drůbeží nebo zeleninový na podlévání rýže
sůl
pepř
čerstvě mletý černý
parmazán 100 g
na ozdobu
1. Hrášek krátce povařte a sceďte. Vývar v hrnci uveďte do varu, stáhněte plamen a nechte mírně vařit. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte polovinu olivového oleje i másla a osmahněte na nich jemně nakrájenou slaninu. Vsypte nakrájenou cibuli a petrželku.

2. Přisypte rýži a za stálého promíchávání ji několik minut pražte, aby se zrníčka stejnoměrně obalila a zatáhla; to je jeden z klíčových kroků ke správné konzistenci.

3. Přilijte víno a za stálého míchání ho nechte odpařit, aby z něj zbylo jen to nejcennější: koncentrované aroma. Do kastrolu teď přilijte naběračku horkého vývaru a všechno dobře promíchejte. Zrnka rýže ho budou pomalu absorbovat a nabobtnávat. Kolem desáté minuty varu už můžete ochutnávat, zda je rýže na skus, tedy vláčná, ale uvnitř pevná.

4. Podle potřeby přilévejte vývar – v takovém množství, aby ho rýže stačila absorbovat. Jakmile dosáhne rizoto správné konzistence, dochuťte ho solí, pepřem, zbylým olivovým olejem a máslem. Bude pak náležitě vláčné a krémové.

Tip Apetitu:
Rýže na rizoto, druh carnaroli, De Cecco, prodávají specializované prodejny jako Re Gourmet, Italská 12, Praha 2. 1 kg cca 90 Kč. Objednávky také na www.regourmet.com.

Komentáře

Anonym

a kde je ten hrasek a parmazan no kazdopadne vim ze se tam pridaji ale mohlo to tam byt i napsane

Anonym

Parmazán je na ozdobu, to tam píšou, ale kdy a jak se přidá hrášek, jsem taky marně hledala.

markéta janoušková

No, já bych řekla, že vzhledem k tomu, že je již povařený, se tam přidává až na konec - stejně jako parmazán

Anonym

To je sice hezká informace, ale na internetu já jsem třeba tento recept na internetu vyhledala právě proto, že konkrétní číslo časopisu nemám k dispozici. Tudíž by tady měl být napsaný celý postup.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit