Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Italské rizoto s hráškem

Italské rizoto s hráškem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3152 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 345 g
Tuky 140 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémové ‚risotto‘ stojí na skvělé rýži, silném vývaru a vynikajícím parmazánu. A také na troše trpělivosti: než rýže dosáhne perfektní konzistence, nesmíte od vaření odejít.

Suroviny

rýže 320 g
na rizoto (viz Tip Apetitu)
hrášek 400 g
čerstvý nebo mražený
slanina 80 g
co nejlibovější, ideálně italská pancetta
cibule 50 g
máslo 80 g
olivový olej extra panenský 40 ml
petrželka 1 hrst
jemně sekaná
víno bílé 20 ml
suché
vývar 750 ml
drůbeží nebo zeleninový na podlévání rýže
sůl
pepř
čerstvě mletý
parmazán 100 g
strouhaný, na ozdobu

1 Hrášek krátce povařte a sceďte. Vývar v hrnci uveďte do varu, stáhněte plamen a nechte mírně vařit. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte polovinu olivového oleje i másla a osmahněte na nich jemně nakrájenou slaninu. Vsypte nakrájenou cibuli a petrželku.

2 Přisypte rýži a za stálého promíchávání ji několik minut pražte, aby se zrníčka stejnoměrně obalila a zatáhla; to je jeden z klíčových kroků ke správné konzistenci.

3 Přilijte víno a za stálého míchání ho nechte odpařit, aby z něj zbylo jen to nejcennější: koncentrované aroma. Do kastrolu teď přilijte naběračku horkého vývaru a všechno dobře promíchejte. Zrnka rýže ho budou pomalu absorbovat a nabobtnávat. Kolem desáté minuty varu už můžete ochutnávat, zda je rýže na skus, tedy vláčná, ale uvnitř pevná.

4 Podle potřeby přilévejte vývar – v takovém množství, aby ho rýže stačila absorbovat. Jakmile dosáhne rizoto správné konzistence, vmíchejte hrášek. Rizoto dochuťte solí, pepřem, zbylým olivovým olejem a máslem. Bude pak náležitě vláčné a krémové.

5 Parmazán můžete vmíchat do rizoto, rizoto jím před podáváním posypat nebo z něj připravit efektní dekoraci – parmazánové placičky. Lžící udělejte na pečicí papír hromádky a dejte zapéct do trouby. Poté nechte placičky vychladnout a ozdobte jimi finální porkm. 

Tip Apetitu:
Rýže na rizoto, druh carnaroli, De Cecco, prodávají specializované prodejny.
 

">

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

Anonym

a kde je ten hrasek a parmazan no kazdopadne vim ze se tam pridaji ale mohlo to tam byt i napsane

Anonym

Parmazán je na ozdobu, to tam píšou, ale kdy a jak se přidá hrášek, jsem taky marně hledala.

markéta janoušková

No, já bych řekla, že vzhledem k tomu, že je již povařený, se tam přidává až na konec - stejně jako parmazán

Anonym

Recept se nachází v č.5/05, str.42

Anonym

To je sice hezká informace, ale na internetu já jsem třeba tento recept na internetu vyhledala právě proto, že konkrétní číslo časopisu nemám k dispozici. Tudíž by tady měl být napsaný celý postup.

Martina Kojzarová

In reply to by mmjitule

Dobrý den, 
recept je z roku 2005, ale dohledali jsme ho v tištěném archivu a množství vína sedí. Je to recept italského šéfkuchaře a skutečně přidává jenom střik vína. Také nás to překvapilo. 

Přejeme krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit