Quinoa obsahuje všechny základní aminokyseliny. Díky obsahu bílkovin se tak vyrovná masu nebo mléčným výrobkům. Je proto ideální pro vegetariány, děti nebo kojící matky.
Suroviny
quinoa
200
g
sůl
olivy černé
100
g
zelenina
250
g
nakrájená nadrobno, (paprika, cuketa, šalotka)
Na zálivku
olivový olej extra panenský
5
PL
citronová štáva
2
PL
umeocet
1
PL
bylinky
4
PL
např. máta a petrželka nebo jarní cibulka a bazalka
kozí sýr
k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
1Quinou několikrát důkladně properte, v cedníku přelijte horkou vodou a nechte okapat. Pak ji vsypte do 750 ml osolené vroucí vody a vařte 15–20 minut doměkka. Uvařenou quinou stáhněte z ohně, přiklopte pokličkou a nechte chvíli stát.
2 Přísady na zálivku prošlehejte, promíchejte s pokrájenou zeleninou, olivami a vařenou quinoou. Podávejte s kozím sýrem.
Něco navíc: Příště můžete čerstvou zeleninu nahradit grilovanými cuketami či paprikami spolu s pečenými rajčaty.