Quinoa obsahuje všechny základní aminokyseliny. Díky obsahu bílkovin se tak vyrovná masu nebo mléčným výrobkům. Je proto ideální pro vegetariány, děti nebo kojící matky.
Suroviny
quinoa
200
g
sůl
olivy černé
100
g
zelenina
250
g
nakrájená nadrobno, (paprika, cuketa, šalotka)
Na zálivku
olivový olej extra panenský
5
PL
citronová šťáva
2
PL
umeocet
1
PL
bylinky
4
PL
např. máta a petrželka nebo jarní cibulka a bazalka
k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
Postup
1
Quinou několikrát důkladně properte, v cedníku přelijte horkou vodou a nechte okapat.
2
Pak ji vsypte do 750 ml osolené vroucí vody a vařte 15–20 minut doměkka. Uvařenou quinou stáhněte z ohně, přiklopte pokličkou a nechte chvíli stát.
3
Přísady na zálivku prošlehejte, promíchejte s pokrájenou zeleninou, olivami a vařenou quinoou. Podávejte s kozím sýrem.
Něco navíc: Příště můžete čerstvou zeleninu nahradit grilovanými cuketami či paprikami spolu s pečenými rajčaty.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejen pro vegetariány: 30 jídel z biopotravin(30 receptů)
- Quinoa známá neznámá: 14 ověřených receptů(14 receptů)
- 40 receptů bez masa nejen pro vegetariány(40 receptů)
- Zdravě a lehce: 40 skvělých salátů na každý den(40 receptů)
- 15 bezlepkových jídel, která připravíte z běžných surovin(15 receptů)