0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Těstoviny s pečenými rajčaty, lilkem a mozzarellou

Těstoviny s pečenými rajčaty, lilkem a mozzarellou

4.1 / 5. Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4043 kcal
Bílkoviny 154 g
Sacharidy 431 g
Tuky 165 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do tohoto pokrmu se zelenina opéká, takže získá neuvěřitelně intezivní chuť. Recept vypadá pracně, ale to je jenom zdání – většinu doby za vás pracuje trouba. Navíc si tohle jídlo můžete předpřipravit předem…

Suroviny

rajče 1 kg
pevnější
cukr ¼ ČL
ideálně hnědý
olivový olej 4 PL
lilek 1 ks
cca 450 g
kolínka 500 g
lze nahradit mašličkami nebo jinými krátkými těstovinami
česnek 2 stroužky
rozdrcený
olivy černé 80 g
vypeckované, nakrájené
bazalka 2 hrst
čerstvá
mozzarella 450 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
parmazán 50 g
čersrvě nastrouhaný

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Rajčata přepulte a rozkrojenou stranou vzhůru je poklaďte na mělký plech. Osolte, opepřete a poprašte cukrem a pečte 45 minut.

2

Mezitím nakrájejte lilek na plátky, potřete je olejem a rozložte na plech. Poté, co se rajčata už 45 minut pekla, vložte do trouby ještě plech s nakrájeným lilkem a obojí pečte další třičtvrtěhodinu.

3

Před koncem pečení zeleniny uvařte ve větším množství osolené vody těstoviny tak, aby zůstaly mírně nedovařené – dojdou totiž při zapékání. Sceďte je a vysypte do velké mísy. Čtyři lžíce olivového oleje smíchejte s drceným česnekem a připravenými olivami. Směs promíchejte s těstovinami a polovinu těstovin dejte do velkého pekáče.

4

Rajčata a lilky vyjměte z trouby. Teplotu zvyšte na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C. Polovinu rajčat i s nashromážděnou šťávou dejte na těstoviny v pekáči, posypte je natrhanými lístky bazalky, poklaďte dvěma třetinami mozzarelly nakrájené na tenké plátky. Poprašte mletým pepřem a poklaďte plátky lilku. Vsypte zbytek těstovin, pokryjte zbytkem pečených rajčat, mozzarelly a posypte parmazánem. (Jestli chystáte jídlo na později, můžete v této chvíli uložit pekáč do chladu).

5

Zapékejte 20–25 minut, až je jídlo skutečně horké a na povrchu se vytvoří zlatavá kůrčička.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

Anonym

Vyborny recept, a jednoduchy! DOPORUCENI: rajcata a lilky staci pect max 45 minut, pekla jsem je na 2 plechach zaroven. Vytecne chutnaji i s kozim syrem (pro obmenu).

Anonym

Tohle jídlo je jedno z těch, který zařadíte mezi stálice vašeho jídelníčku:) Chuť pečených rajčat je prostě uplně rajská... ..já používám pohankové nebo špaldové těstoviny-pro zpestřená chutě. Výborné je přidat k mozzarele ještě sýr feta... taky cítíte ty vůně?:)

Anonym

Vynikající, naprostá delikatesa. Recept jsem dělala s normálními rajčaty - nakrájené na čtvrtky. Příště dám více rajčat a jeden lilek navíc. Je to sice drbačka, ale výsledek stojí za to!

Anonym

Moc děkuju za tento recept, naprosto úžasná chuť. Doporučuji. Pekla jsem rajčata i lilek stejně dlouho, také jen cca 45 minut a stačilo to.

Anonym

Naprosto skvele. Podruhe jsem pro oziveni pridala jeste cuketu a vsem chutnalo :)

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč