Těstoviny s pečenými rajčaty, lilkem a mozzarellou

Těstoviny s pečenými rajčaty, lilkem a mozzarellou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 (23)
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4043 kcal
Bílkoviny 154 g
Sacharidy 431 g
Tuky 165 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do tohoto pokrmu se zelenina opéká, takže získá neuvěřitelně intezivní chuť. Recept vypadá pracně, ale to je jenom zdání – většinu doby za vás pracuje trouba. Navíc si tohle jídlo můžete předpřipravit předem…

Suroviny

rajčata 1 kg
pevnější
cukr 0.25 ČL
ideálně hnědý
olivový olej 4 PL
lilek 1 ks
cca 450 g
kolínka 500 g
lze nahradit mašličkami nebo jinými krátkými těstovinami
česnek 2 stroužky
rozdrcený
olivy černé 80 g
vypeckované, nakrájené
bazalka 2 hrst
čerstvá
mozzarella 450 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
parmazán 50 g
čersrvě nastrouhaný

1Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Rajčata přepulte a rozkrojenou stranou vzhůru je poklaďte na mělký plech. Osolte, opepřete a poprašte cukrem a pečte 45 minut.

2Mezitím nakrájejte lilek na plátky, potřete je olejem a rozložte na plech. Poté, co se rajčata už 45 minut pekla, vložte do trouby ještě plech s nakrájeným lilkem a obojí pečte další třičtvrtěhodinu.

3Před koncem pečení zeleniny uvařte ve větším množství osolené vody těstoviny tak, aby zůstaly mírně nedovařené – dojdou totiž při zapékání. Sceďte je a vysypte do velké mísy. Čtyři lžíce olivového oleje smíchejte s drceným česnekem a připravenými olivami. Směs promíchejte s těstovinami a polovinu těstovin dejte do velkého pekáče.

4Rajčata a lilky vyjměte z trouby. Teplotu zvyšte na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C. Polovinu rajčat i s nashromážděnou šťávou dejte na těstoviny v pekáči, posypte je natrhanými lístky bazalky, poklaďte dvěma třetinami mozzarelly nakrájené na tenké plátky. Poprašte mletým pepřem a poklaďte plátky lilku. Vsypte zbytek těstovin, pokryjte zbytkem pečených rajčat, mozzarelly a posypte parmazánem. (Jestli chystáte jídlo na později, můžete v této chvíli uložit pekáč do chladu).

5Zapékejte 20–25 minut, až je jídlo skutečně horké a na povrchu se vytvoří zlatavá kůrčička.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Komentáře

Anonym

Vyborny recept, a jednoduchy! DOPORUCENI: rajcata a lilky staci pect max 45 minut, pekla jsem je na 2 plechach zaroven. Vytecne chutnaji i s kozim syrem (pro obmenu).

Anonym

Tohle jídlo je jedno z těch, který zařadíte mezi stálice vašeho jídelníčku:) Chuť pečených rajčat je prostě uplně rajská... ..já používám pohankové nebo špaldové těstoviny-pro zpestřená chutě. Výborné je přidat k mozzarele ještě sýr feta... taky cítíte ty vůně?:)

Anonym

Vynikající, naprostá delikatesa. Recept jsem dělala s normálními rajčaty - nakrájené na čtvrtky. Příště dám více rajčat a jeden lilek navíc. Je to sice drbačka, ale výsledek stojí za to!

Anonym

Moc děkuju za tento recept, naprosto úžasná chuť. Doporučuji. Pekla jsem rajčata i lilek stejně dlouho, také jen cca 45 minut a stačilo to.

Anonym

Naprosto skvele. Podruhe jsem pro oziveni pridala jeste cuketu a vsem chutnalo :)

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit