Nemůžeme srovnávat podniky v celé České republice, tak jsme si připravili výběr alespoň těch pražských. Narazit v Praze na opravdu špatné bún bò bam bộ je už skoro raritou. Jak si vybrat mezi tolika dobrými restauracemi v našem hlavním městě tu nejlepší? U nás rozhoduje autentická chuť, neobvyklé prostředí a originální menu.
Bistro Spectre
Bistro Spectre je projekt šéfkuchaře Christiana Chu, který je zároveň šéfkuchařem a spolumajitelem finedingové restaurace Levitate. Ve Spectre klasické vietnamské pokrmy jako bun cha nebo pho neochutnáte, Christan Chu spojuje při sestavování menu své vietnamské kořeny a zážitky z cest po Japonsku do originální fúze. V rámci degustace můžete ochutnat japonské sashimi z tuňáka žlutoploutvého i vietnamský knedlík bahn bao plněný foie gras.
- Pokud chcete zažít vietnamsko-japonskou fúzi v prostředí, které připomíná bistro v rušné Hanoji, určitě do Spectre zavítejte. Dříve mělo bistro otevřeno denně, dnes už se dveře otevírají pouze na soukromé degustace. Na ty se můžete objednat na webu nebo Facebooku Spectre.
Nhà hai hành
Bistro, jehož název si pravděpodobně nezapamatujete, ale po návštěvě na něj budete myslet hodně dlouho. Nic vám nebrání mluvit o něm jako o tom ‚super vietnamském bistru na Smíchově‘. Možná si řeknete, že vietnamských restaurací už je v Praze dost a nad dalším jen mávnete rukou. To by byla ale v případě Nhà hai hành velká škoda.
Autentické malé bistro s nízkými plastovými židličkami (na kterých se vážně skvěle sedí) nabízí totiž jídla, která v klasických česko-vietnamských restauracích neochutnáte.
- Zatímco většina z nich stále dokola opakuje klasiku ze severu Vietnamu, kterou si Češi tolik oblíbili, Nhà hai hành se nebojí experimentovat. Jídlo je servírované tak, jak je to ve vietnamských rodinách zvykem – každý komplement zvlášť v misce. Menu se v průběhu týdne trochu mění, ochutnat tak můžete pokaždé něco jiného.
- Pomalu pečený bůček, který se rozpadá na jazyku, restované hovězí s mungo klíčky nebo pečenou kachnu ve fermentovaném tofu.
- Když budete mít štěstí (nebo smůlu) narazíte v menu i na kuřecí pařátky.
Jasně, ne všechna jídla patří k tradiční vietnamské klasice, objednat si můžete i korejské studentské nudle, ale to nic nemění na tom, že se vietnamskému způsobu stravování blíží snad nejvíc ze všech bister v Praze.
Old Hanoi
Old Hanoi je restaurace, která upoutá vaši pozornost na první pohled už jen když projdete na smíchovském Andělu kolem. Zahrádka a dekorace mají připomínat podnik na rušné ulici hlavního města Vietnamu.
- V menu jsou klasiky jako bún bò bam bộ, bún chả nebo pho, ale sem tam narazíte i na nějakou specialitu.
- Třeba cá basa kho tộ, což je karamelizovaná ryba basa (pangas kambodžský) s vepřovou krkovicí nebo nộm ngó sen – salát s lotusovým kořenem.
- Opět nejde o výhradně vietnamské menu a je škoda, že tradiční vietnamské knedlíčky bánh bao v něm najdeme jen pod čínským ekvivalentem won ton nebo dim sum.
Mottem restaurace je „Recepty od našich vietnamských babiček,“ čemuž se dá po ochutnání tradičních vietnamských jídel věřit, chuťově jim nelze vůbec nic vytknout. Navíc ceníme prostředí restaurace, které si nehraje doslovně na Hanoj, ale takovým líbivým evropským způsobem z ní některé věci imituje.
Jaro
Někdy se vám může stát, že po příchodu do restaurace Jaro záhy zjistíte, že je uzavřená pro soukromou akci. Vietnamská komunita v je v Modřanech a okolí totiž velmi rozšířená, a to kvůli nedaleké Sapě. Díky tomu jsou Modřany strategickým místem pro vietnamskou kuchyni.
Když totiž dojde koriandr, perila nebo nudle, stačí sednout do auta a za osm minut jste přímo u zdroje. Prostory bývalého kina, kde se nachází restaurace Jaro, nejsou tak autentické a moderní jako třeba Old Hanoi nebo Nhà hai hành, ale o to se majitelé zřejmě ani nesnaží.
- Strávníci se rádi vrací na dokonale chuťově vyladěné vietnamské klasiky, ale i na rozmanité BBQ za rozumnou cenu. Známkou úspěchu je i to, že se sem sjíždí Vietnamci z celé Prahy.