Ať už nakupujete v malém obchodě nebo supermarketu, důležité je, zda má velký obrat. Ten je totiž jakousi pojistkou čerstvosti. V obchodě nebo poblíž prodejního pultu by to mělo vonět mořem, ne rybinou.
- Ryby by měly být skladovány na ledu nebo důkladně chlazené, jinak podléhá rychlému rozkladu.
- Pokud jsou ryby celé, zaměřte se na jejich oči. Vypadají-li, jako by byla ryba živá, bude dobrý i zbytek ryby.
- Žábry by měly být čisté a uvnitř červené.
- Maso čerstvých ryb vypadá vlhce a zářivě, ne kalně, a má rovnoměrné zbarvení. Na omak je pevné, ne houbovité. Je-li to možné, požádejte prodavače, aby maso stiskl mezi prsty nebo do ryby sami píchněte prstem, pokud jste například na trhu, abyste mohli posoudit, jestli maso stále pruží.
- Kupujete-li části ryby, vybírejte vždy části od ocasu, tam bývá maso nejlepší.