Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
10 způsobů, jak se stát zelenějším kuchařem – 2. díl

10 způsobů, jak se stát zelenějším kuchařem – 2. díl

Chovat se ekologicky i v kuchyni je snadné – máme pro vás dalších pět tipů!
18. 4. 2012 | Autor: redakce Apetitu

6. ŠETŘETE VODOU


Naprogramujte myčku na ekologický režim a pusťte ji až tehdy, když je plná. Přestaňte kupovat balenou vodu (často stejně není kvalitnější než ta z kohoutku) a pořiďte si džbán do ledničky. Zeleninu a ovoce myjte v misce – zbylou vodou pak zalijte květiny.

7. HOSPODAŘTE


Z kostí uvařte vývar – základ polévek, omáček nebo rizota. Zbylé brambory osmažte, zeleninu přidejte do polévky, bílky zmrazte. Ztvrdlo vám pečivo? Ještě ho užijete na křupavé krutony nebo strouhanku.

8. TŘIĎTE A KOMPOSTUJTE


Pokud nenajdete další využití pro zavařovací sklenice, papírové krabice od potravin a kelímky od jogurtů, recyklujte je jako sklo, papír a plast. Podrobné informace o třídění odpadu naleznete na www.jaktridit.cz. Zbytky z ovoce a zeleniny vyhoďte na kompost (v některých městech i na sídlištích existují obecní kompostárny), do popelnice na bioodpad nebo si domů pořiďte kompostovací koš.

9. ŠETŘETE ENERGIÍ


Nové modely ledniček kategorie A+ spotřebovávají třetinu energie oproti deset let starým chladničkám, takže investice do jejich koupě se vám za čas vrátí. Ze zadní strany ledničky otírejte prach – zaprášená spotřebuje o 30 % víc energie! Také přeplněná chladnička má vyšší spotřebu, naopak mrazák je ekonomičtější udržovat plný – i kdybyste ho měli vyplnit starými novinami.

10. VYHNĚTE SE CHEMII


Čisticí prostředky s fosfáty a chlorem nahraďte ekologickými, např. Ecover, Frosch… v doplnitelných obalech. Vyzkoušejte tradiční čisticí prostředky našich babiček: ocet, sůl, citronovou šťávu, jedlou sodu a mýdlo. Místo papírových utěrek používejte látkové.

Dalších pět způsobů, jak se stát zelenějším kuchařem, čtěte na www.apetitonline.cz.
REKLAMA

Přidat komentář