Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Jak degustovat víno jako profesionál

Jak degustovat víno jako profesionál

Degustace vína není jenom zábava, ale i velké umění, které se řídí přísnými pravidly. Nabízíme vám jejich základní přehled.
19. 4. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Před začátkem degustace


Ještě než otevřete lahev vína a začnete degustovat, musíte si správně naladit chuťové pohárky. Předešlá chuť na jazyku ovlivňuje chuť i vůni vína, proto vynechte pálivé nebo jinak chuťově výrazné pokrmy, nedoporučuje se ani cigareta či horké a aromatické nápoje jako káva nebo silný čaj. Víno určené k degustaci otevírejte vždy nové, otevřené víno, hlavně v lednici, může načichnout jinými potravinami.

Místo degustace


Degustační místnost má být světlá, jednoduchá, čistá, a hlavně bez zápachu. Z tohoto důvodu pro ochutnávání nejsou nejlepší vinné sklepy, kde se zadržuje pach a chuť ostatních vín. Ideální dobou je dopoledne před obědem.

Teplota vína


Bílé víno nejlépe chutná vychlazené, tj. mezi 10 a 12 °C, kdežto červené má mít pokojovou teplotu 16 až 19 °C. Tak se nejlépe rozvinou vlastnosti vína. Když se bílé víno podává příliš chlazené, neuvolní se v něm všechny vonné látky, teplejší bílé víno nás naopak může škrábat v krku a připadat nám silnější, než ve skutečnosti je. U červených je to právě naopak. Šumivá vína posuzujeme při teplotě 8–10 °C.


Správná volba sklenice


Bílá vína naléváme do průsvitných a tenkých sklenic menšího kalichu ve tvaru tulipánu. U červených vín musíme používat ten samý typ sklenic, ale s větším, otevřeným kalichem. Na šumivá vína se někdy mylně používá otevřená šampusová sklenička, která vínu způsobuje ztrátu oxidu uhličitého, jenž je pro tento typ vín důležitý. Ideálně používejte tzv. flétny, rovné a úzké skleničky.

Postup


Nejdříve zkoušíme slabší vína, tedy bílá před červenými, poté ta sladší a kořeněná, například dezertní, a až nakonec vína šumivá. Nejprve posuzujeme zrakem – čistotu, hustotu, barvu a u šumivých vín i perlení. Poté k vínu přivoníme, čicháme ke kraji sklenky, zprostředka se totiž uvolňuje alkohol. Zdá-li se nám, že víno málo voní, stačí s ním ve sklence malinko zatočit. Naposledy víno ochutnáme, poválíme jej na jazyku, aby se dostalo ke všem chuťovým pohárkům. Po spolknutí chvíli počkáme na druhou chuť, kdy se na jazyku rozvinou jiné tóny chutě vína.

Baví vás degustace vína? Které patří k vašim favoritům?

Připravila Nikita Rybová

Související

Jak dobře znáte italská vína?

Země, která dala světu Prosecco, Chianti nebo Amarone. I tak bychom mohli mluvit o prosluněné Itálii, ke které víno...

Tipy na víkend 5.–6. 9. 2020

První zářijový víkend se ponese ve znamení dobrého jídla, a především skvělých nápojů. Těšit se můžete na ochutnávku...
REKLAMA

Přidat komentář