Vločky mořské soli dají krekrům elegantní pečeť. Skvělý doplněk třeba k sýrovému prkénku a nakládané zelenině.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C.
Mouku, kypřicí prášek, máslo a ½ lžičky vloček soli dejte do kuchyňského robotu a mixujte asi minutu na drobenku.
Pak přidejte čtyři lžíce studené vody a několika pulzy promíchejte, aby se směs spojila v těsto. Jestli to nestačí, přidávejte po jedné lžičce vody a míchejte, až získáte pružné, měkké, ale nelepivé těsto.
Rozválejte ho na pomoučeném válu co nejvíce dotenka na obdélník o velikosti asi 50 × 25 cm. Plát shora lehce potřete vodou, posypejte lžičkou vloček mořské soli a mírně je přitlačte.
Těsto propíchejte vidličkou a rozkrájejte na 18 dílků. Přendejte je na 2 plechy vyložené pečicím papírem (když se trochu pomačkají, nevadí). Pečte v troubě 10–15 minut.
Hotové krekry by měly vypadat suše, ale stále bledě (i když působí nedopečeně a měkce, ztvrdnou při chladnutí). Nechte vychladnout na mřížce. V neprodyšně uzavřené dóze je můžete mít až dva týdny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Oktoberfest ve vašem obýváku: Jaké pochoutky k pivu si připravit na domácí oslavu?(43 receptů )
- Upečte si slané Vánoce: Škvarkové pagáčky, krekry a tyčinky vás během svátků zachrání od hory cukroví.(42 receptů )
- Tipy a recepty pro jednoduché vaření na chalupě: Připravte si kotlíkový guláš nebo hady na klacku (21 receptů )