0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sýrové prkénko

Sýrové prkénko

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 977 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 4 g
Tuky 78 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle vlastně není recept, spíš nápad – nic se totiž nevaří. Stačí nakoupit, vybalit a vyskládat na podnos. Jediné, co potřebujete navíc, je pár malých fíglů.

Suroviny

ovčí sýr
sýr ementál
lze nahradit čedarem
sýr s bílou plísní
lze přidat i s modrou plísní, např. brie, rokfór

Postup

1

Sýry vyndejte hodinu předem, rozložte na prkénko nebo rovný talíř, položte doprostřed stolu, vyzbrojte hosty nožem – a hodujte. Pokud nemáte speciální nůž na sýry, vystačíte s příborovým.

2

Bagety a chleba schovejte do spíže a klidně řekněte, že bohužel došly. Místo pečiva podávejte slané sušenky, tyčky, preclíky, hroznové víno, vlašské ořechy…

3

Nezapomeňte na víno – znalci dodržují důmyslný systém pravidel, já jsem však v tomto ohledu naprostá anarchistka. Piju takové víno, na jaké mám zrovna chuť. Naopak: je zábavné řešit tento kvíz až u stolu a společně poznávat, který sýr se do páru s daným vínem hodí nejvíc a který méně. 

Sýrová pravidla:

  • Lepší je chtít, aby vám odkrojili z bochníku; předem nakrájené sýry zabalené ve fólii berte, jen když není zbytí. Nevíte totiž nic o tom, jak dlouho v ní už leží a – v podstatě se kazí.
  • Zvlášť u sýrů se opravdu vyplatí investovat do kvality. Cena pravého čedaru je oproti české variantě dvoj- až trojnásobná, ale totéž platí i o intenzitě chuti.
  • Český Hermelín Premium úlohu na sýrovém prkénku, co znamená svět, zvládne stejně dobře jako brie. Naopak niva by v tomhle kusu neměla dostat ani štěk; docela dobrým kompromisem je Paladin.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit