0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sýrové prkénko

Sýrové prkénko

2.3/5 Počet hodnocení: 3
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 977 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 4 g
Tuky 78 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle vlastně není recept, spíš nápad – nic se totiž nevaří. Stačí nakoupit, vybalit a vyskládat na podnos. Jediné, co potřebujete navíc, je pár malých fíglů.

Suroviny

lze nahradit čedarem
lze přidat i s modrou plísní, např. brie, rokfór

Postup

1

Sýry vyndejte hodinu předem, rozložte na prkénko nebo rovný talíř, položte doprostřed stolu, vyzbrojte hosty nožem – a hodujte. Pokud nemáte speciální nůž na sýry, vystačíte s příborovým.

2

Bagety a chleba schovejte do spíže a klidně řekněte, že bohužel došly. Místo pečiva podávejte slané sušenky, tyčky, preclíky, hroznové víno, vlašské ořechy…

3

Nezapomeňte na víno – znalci dodržují důmyslný systém pravidel, já jsem však v tomto ohledu naprostá anarchistka. Piju takové víno, na jaké mám zrovna chuť. Naopak: je zábavné řešit tento kvíz až u stolu a společně poznávat, který sýr se do páru s daným vínem hodí nejvíc a který méně. 

Sýrová pravidla:

  • Lepší je chtít, aby vám odkrojili z bochníku; předem nakrájené sýry zabalené ve fólii berte, jen když není zbytí. Nevíte totiž nic o tom, jak dlouho v ní už leží a – v podstatě se kazí.
  • Zvlášť u sýrů se opravdu vyplatí investovat do kvality. Cena pravého čedaru je oproti české variantě dvoj- až trojnásobná, ale totéž platí i o intenzitě chuti.
  • Český Hermelín Premium úlohu na sýrovém prkénku, co znamená svět, zvládne stejně dobře jako brie. Naopak niva by v tomhle kusu neměla dostat ani štěk; docela dobrým kompromisem je Paladin.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.12/04, str.60

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč