Sýrové prkénko

Sýrové prkénko

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 977 kcal
Bílkoviny 60 g
Cukr 4 g
Tuky 78 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tohle vlastně není recept, spíš nápad – nic se totiž nevaří. Stačí nakoupit, vybalit a vyskládat na podnos. Jediné, co potřebujete navíc, je pár malých fíglů.

Suroviny

ovčí sýr
ementál
lze nahradit čedarem
sýr s bílou plísní
lze přidat i s modrou plísní, např. brie, rokfór
1. Sýry vyndejte hodinu předem, rozložte na prkénko nebo rovný talíř, položte doprostřed stolu, vyzbrojte hosty nožem – a hodujte. Pokud nemáte speciální nůž na sýry, vystačíte s příborovým.

2. Bagety a chleba schovejte do spíže a klidně řekněte, že bohužel došly. Místo pečiva podávejte slané sušenky, tyčky, preclíky, hroznové víno, vlašské ořechy…

3. Nezapomeňte na víno – znalci dodržují důmyslný systém pravidel, já jsem však v tomto ohledu naprostá anarchistka. Piju takové víno, na jaké mám zrovna chuť. Naopak: je zábavné řešit tento kvíz až u stolu a společně poznávat, který sýr se do páru s daným vínem hodí nejvíc a který méně. 

Sýrová pravidla:
■ Lepší je chtít, aby vám odkrojili z bochníku; předem nakrájené sýry zabalené ve fólii berte, jen když není zbytí. Nevíte totiž nic o tom, jak dlouho v ní už leží a – v podstatě se kazí.
■ Zvlášť u sýrů se opravdu vyplatí investovat do kvality. Cena pravého čedaru je oproti české variantě dvoj- až trojnásobná, ale totéž platí i o intenzitě chuti.
■ Český Hermelín Premium úlohu na sýrovém prkénku, co znamená svět, zvládne stejně dobře jako brie. Naopak niva by v tomhle kusu neměla dostat ani štěk; docela dobrým kompromisem je Paladin (33 Kč/100 g).

Apetit magazín

Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit