I pár kapek balzamikového octa umí s jídlem zázraky. Ochutnejte našich pět nových receptů.
Balzamikový ocet (nebo také aceto balsamico) má velmi tmavou barvu a silnou intenzivní vůni a chuť. S oblibou se používá do salátových zálivek, ale báječně se od něj odpíchnou i jídla, která byste si s octem běžně nespojili, například čokoládový pohár s čerstvými jahodami.
Při výběru pozor na octy dochucené a dobarvované karamelem. Nejkvalitnější balzamikový ocet nese označení aceto balsamico tradizionale. Vyrábí se z hroznové šťávy svařené na sirup. V dřevěných sudech zraje nejméně 12 let.
5× jídlo s balzamikovým octem:
- Šalotkový tarte Tatin
- Balzamikový bůček s karamelizovanými jablky
- Tousty s pečenými rajčaty
- Pestrá fazolová pánev
- Krém z bílé čokolády s balzamikovými jahodami
Připravila Jana Kopřivová