Znáte všechny druhy octů?

sdílet:
Do zálivky, při zavařování okurek nebo jako prostředek proti vodnímu kameni. Ocet hraje v našich domácnostech důležitou roli, a proto se vyplatí, když známe nejen všechny jeho druhy, ale také možnosti, jak ocet v praxi využít.

Ocet vzniká kvašením tekutin, které v sobě obsahují ethylalkohol. Při kvašení bakterie rodu Acetobacter za přítomnosti kyslíku zoxidují ethylalkohol, a vznikne kyselina octová. Na trhu tak nalezneme octy s koncentrací kyseliny octové od 4 do 18 %. Nutno podotknout, že ocet nad 10 % musí projít zředěním, v opačném případě by hrozilo popálení sliznic.

Na octu je skvělé jeho bohaté využití. Určité druhy můžete použít jako zálivku do salátů, klasický lihový ocet je nedílným pomocníkem při zavařování nebo úklidu domácnosti a rýžový ocet si našel své místo ve všech kuchyních, kde se čas od času připravují asijské speciality. 

Lihový ocet

Klasika všech klasik! Tak bychom označili lihový 8% ocet, který obzvláště v letních měsících hraje v našich kuchyních prim. Bez něj bychom jenom sotva zavařovali okurky, nakládali houby nebo třeba utopence. Díky své koncentraci je skvělým konzervačním prostředkem, který vaše nakládané pochoutky udrží bez plísně a škodlivých mikroorganismů. Pokud nepatříte mezi fanoušky zavařování, jistě lihový ocet využijete při uklízení. S přehledem si poradí s vodním kamenem nebo nepříjemným zápachem pračky. 

Jablečný ocet

Přezdívá se mu elixír mládí a údajně si ho dopřával i Hippokrates. Jablečný ocet se pomalu ale jistě navrací do našich spižíren, a tak není od věci, když si připomeneme jeho zdraví prospěšné složení. V první řadě obsahuje mnoho vitamínů řady B, probiotika, jablečný pektin, vitamín C, hořčík, fosfor, železo nebo draslík. Využijete ho především do salátů, avšak mnoho lidí ho konzumuje i jako každodenní preventivní lék. Pokud věříte na jeho ozdravné účinky, pak si každý den do sklenice vody nalijte jednu lžičku jablečného octa. 

Okurkový salát

Více

Vinný ocet

Vzhledem k tomu, že vinný ocet vzniká z vína, naleznete ty nejkvalitnější vinné octy v oblastech, kde se vinná réva pěstuje ve velkém. Pokud si tedy na dovolené v Itálii nebo ve Francii objednáte salát nebo polévku, záhy zjistíte, že hlavním dochucovadlem byl právě vinný ocet. V žádném případě se ale nebojte s vinným octem experimentovat ani v české kotlině. Ať už sáhnete po jeho bílé variantě, nebo dáte přednost červenému vinnému octu, nikdy neuděláte krok vedle. Používejte ho především do salátových zálivek, k dochucení omáček, při nakládání masa, k výrobě domácí majonézy nebo přípravě čatní. Uvidíte, že si jeho chuť rychle zamilujete. 

Balzamikový ocet

Má tmavou barvu, hustší konzistenci a oproti jiným octům se pyšní nasládlou chutí. První balzamikový ocet spatřil světlo kulinářského světa na počátku 17. století v italské Modeně, kde se dodnes vyrábí ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano. Na trhu dnes naleznete buď balzamikový ocet nebo balzamikové glazé. První zmíněný produkt využijte k dochucení italského rizota, čerstvých sýrů nebo při přípravě salátu caprese. Balzamikové glazé se vyznačuje krémovou texturou, a tak se v kuchyni využívá především jako ozdoba při servírování pokrmů nebo k zakápnutí jahod a zmrzliny

5 receptů s balzamikovým octem

Více

Rýžový ocet

Většina z nás se s rýžovým octem poprvé setkala při přípravě sushi nebo jiné asijské lahůdky. Rýžový ocet se vyrábí z fermentované rýže nebo rýžového vína, a tak není divu, že vznikl právě v Asii. Ve specializovaných obchodech můžete narazit nejen na jeho světlou verzi, ale také na tmavý a červený rýžový ocet. Při běžném vaření asijské kuchyně vám ale bohatě postačí zmiňovaná světlá verze, kterou využijete při vaření rýže na sushi nebo do asijských omáček. 

Obchod Apetit