0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kolik octů znáte a používáte?

ocet
ZDROJ: Ron Lach/Pexels
sdílet:

Do zálivky, při zavařování okurek nebo jako prostředek proti vodnímu kameni. Ocet hraje v našich domácnostech důležitou roli, a proto se vyplatí, když známe nejen všechny jeho druhy, ale také možnosti, jak ocet v praxi využít.

Ocet vzniká kvašením tekutin, které v sobě obsahují ethylalkohol. Při kvašení bakterie rodu Acetobacter za přítomnosti kyslíku zoxidují ethylalkohol a vznikne tak kyselina octová.

  • Na trhu tak nalezneme octy s koncentrací kyseliny octové od 4 do 18 %.
  • Bežný kvasný lihový ocet, který se používá nejčastěji, je 8% roztok kyseliny octové.
  • Nutno podotknout, že ocet nad 10 % musí projít zředěním, v opačném případě by hrozilo popálení sliznic.

Na octu je skvělé jeho bohaté využití. Určité druhy můžete použít jako zálivku do salátů, klasický lihový ocet je nedílným pomocníkem při zavařování nebo úklidu domácnosti a rýžový ocet si našel své místo ve všech kuchyních, kde se čas od času připravují asijské speciality. 

Kvasný lihový ocet

Klasika všech klasik! Tak bychom označili lihový 8% ocet, který obzvláště v letních měsících hraje v našich kuchyních prim.

  • Bez něj bychom jenom sotva zavařovali okurky, nakládali houby nebo třeba utopence.
  • Díky své koncentraci je skvělým konzervačním prostředkem, který vaše nakládané pochoutky udrží bez plísně a škodlivých mikroorganismů.
  • Pokud nepatříte mezi fanoušky zavařování, jistě lihový ocet využijete při uklízení. S přehledem si poradí s vodním kamenem nebo nepříjemným zápachem pračky. 

Jablečný ocet

Přezdívá se mu elixír mládí a údajně si ho dopřával i Hippokrates. Jablečný ocet se pomalu ale jistě navrací do našich spižíren, a tak není od věci, když si připomeneme jeho zdraví prospěšné složení. V první řadě obsahuje mnoho vitamínů řady B, probiotika, jablečný pektin, vitamín C, hořčík, fosfor, železo nebo draslík.

  • Využijete ho především do salátů, avšak mnoho lidí ho konzumuje i jako každodenní preventivní lék.
  • Pokud věříte na jeho ozdravné účinky, pak si každý den do sklenice vody nalijte jednu lžičku jablečného octa. 

Vinný ocet

Vzhledem k tomu, že vinný ocet vzniká z vína, naleznete ty nejkvalitnější vinné octy v oblastech, kde se vinná réva pěstuje ve velkém. Pokud si tedy na dovolené v Itálii nebo ve Francii objednáte salát nebo polévku, záhy zjistíte, že hlavním dochucovadlem byl právě vinný ocet. V žádném případě se ale nebojte s vinným octem experimentovat ani v české kotlině. Ať už sáhnete po jeho bílé variantě, nebo dáte přednost červenému vinnému octu, nikdy neuděláte krok vedle.

Balzamikový ocet

Má tmavou barvu, hustší konzistenci a oproti jiným octům se pyšní nasládlou chutí. První balzamikový ocet spatřil světlo kulinářského světa na počátku 17. století v italské Modeně, kde se dodnes vyrábí ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano. Na trhu dnes naleznete buď balzamikový ocet nebo balzamikové glazé.

Rýžový ocet

Většina z nás se s rýžovým octem poprvé setkala při přípravě sushi nebo jiné asijské lahůdky. Rýžový ocet se vyrábí z fermentované rýže nebo rýžového vína, a tak není divu, že vznikl právě v Asii. Ve specializovaných obchodech můžete narazit nejen na jeho světlou verzi, ale také na tmavý a červený rýžový ocet.

Související články

Jak vyrobit prvotřídní jablečný ocet?
  • Tipy a triky

Jak vyrobit prvotřídní jablečný ocet?

Všelék, který se vypořádá s nesčetnými zdravotními neduhy, nebo elixír krásy? O téměř magických účincích jablečného octu se v posledních letech mluví stále častěji. Přitom jde o recepturu, která má v našich kuchyních dlouhou historii. Jak...
10 důvodů, proč pít vodu s citronem
  • Tipy a triky

10 důvodů, proč pít vodu s citronem

Voda s citronem nejenže skvěle zažene žízeň, ale ještě organismu dodá vitamín D. Přinášíme vám důvody, proč svou sklenku o pár kapek citronové šťávy neošizovat.                ...
Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit