0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 tipů pro skvělé grilování

AD
5 tipů pro skvělé grilování
sdílet:

Léto už je v plném proudu a s ním oblíbené grilování neodmyslitelně patřící k teplým letním večerům. Máme pro vás 5 tipů, jak připravit to nejlepší grilování.

1. Grilujte jen z čerstvého masa

  • Použijte opravdu kvalitní, odleželé jateční maso, drůbež nebo ryby. Maso před grilováním vyndejte na pár hodin z lednice, aby mělo min. 15 °C.
  • Všechny plátky by měly být stejně tlusté. Plátky vepřového nejlépe 2 cm, hovězí 3 cm.
  • Ryby se nejlépe grilují celé ve speciální grilovací mřížce, jelikož je maso ryb jemné a přímo na roštu by se mohlo při manipulaci rozpadnout.
     

2. Maso vkládejte až na rozpálený gril
Gril má vhodnou teplotu v momentě, kdy uhlíky nehoří plamenem, ale mají šedavěbílou barvu a žhnou. Na zeleninu nebo ovoce stačí gril méně rozpálený.

3. Grilujte i další pochoutky
Kromě masa se na grilování výborně hodí sýry nebo zelenina, která je výbornou přílohou ke grilovanému masu. Sýr ani zelenina se nemusí předem marinovat, stačí přímo posypat kořenící směsí na sýr nebo na zeleninu. Sýr i zeleninu je dobré dát na pečící misku nebo zabalit do alobalu. Kdo se nebojí experimentů může vyzkoušet i grilované ovoce, nejlépe se hodí grilovat tvrdší ovoce jako ananas, jablko, hruška a další. Jsou výbornou přílohou třeba ke kuřeti.

4. Rošt na grilování potřete tukem, pod gril přidejte bylinky.
Před grilování potřete rošt tukem. Zabrání tím připékání masa nebo zeleniny k roštu. Navíc tak maso získá charakteristickou mřížku. aby se maso nebo zelenina nepřipekla. Chuť jídla můžete zlepšit tím, že na rozehřáté uhlíky položíte hrst čerstvým bylinek jako je tymián nebo jalovec. Aroma bylinek tak pronikne do grilovaných pokrmů.

5. Kvalitní koření je základ pro skvělé grilování
Maso skvěle dochutí jen kvalitní koření. Koření můžete nasypat na maso přímo před grilováním nebo si můžete vyrobit skvělou marinádu. Marinády snadno vyrobíte pomocí připravených kořenících směsích, které stačí promíchat s olejem. V marinádě nechte maso minimálně 2-3 hodiny. Koncentraci koření zvolte podle své chuti.

grilovací koření

Vyzkoušejte výtečné kořenící směsi a jednodruhové koření od Avokáda! Více informací na www.avokado.cz. Skvělé recepty na letní grilovaní najdete na galeriereceptu.cz.

Autor: MojmirS

Apetit magazín

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit