Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak sladit medem

Chcete sladit o něco zdravěji i při vaření a pečení?
9. 3. 2009 | Autor: redakce Apetitu

Pokud si chcete oblíbeným moučníkům trochu ulehčit, vyměňte velké množství cukru za rozpuštěný med. Chce to trochu experimentování, ale do spousty sladkých receptů med zapadá úplně stejně jako cukr. Začněte tím, že medem nahradíte polovinu cukru.

Při pečení berte v úvahu, že je třeba ubrat tekutiny, a to zhruba o 50 ml na použitých 250 ml medu, a na uvedené množství medu přidat půl lžičky jedlé sody. Teplotu trouby snižte o pět stupňů.

Medu můžete použít méně, než je v receptu cukru. Po prvním experimentu zjistíte, jak je dezert sladký, a příště zkuste cukr zcela vynechat a nahradit dostatečným množstvím medu. Věděli jste, že na jeden kilogram medu musí celý rok pilně pracovat 400 včel? Této sladké pochoutky bychom si tedy měli opravdu považovat, stojí za ní veliké úsilí.

Odměrku, v níž se chystáte odměřovat med, vymažte rostlinným olejem, aby z ní med lépe vytekl a nepřišli jste ani o kapku. Pokud vám med ve sklenici příliš zatuhl, ohřejte jej v mikrovlnné troubě. Dejte však pozor, medu stačí půl minuty, při delším čase by se vám mohl příliš ohřát, rozprsknout po troubě a také by ztratit většinu svých léčivých účinků.

Z přebytků ovoce si můžete vyrobit vlastní med, jablečný či hruškový. Využití ovocného medu je stejně všestranné, jako u včelího.

Co se starými jablky? Vyrobte si jablečný med

Zbylo vám po zimě ve sklepě pár jablek a vy nevíte, co s nimi? Už jsou vrásčitá, strupatá, trochu scvrklá a k přímé...

Medem si můžete dosladit vlastně všechny dezerty, ve kterých nechybí cukr. Skvěle chutná také v bylinkovém či zázvorovém čaji, v letních limonádách či na ještě horkých palačinkách. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, oslaďte si medem pečené maso či marinádu na grilování. K masu i slanějším pokrmům určitě ochutnejte hot honey, med s macerovanými chilli papričkami.

Okouzlující hit: pálivý med zvaný hot honey

Co se stane, smícháme-li sladký med s pálivou chilli papričkou? Vznikne dokonalá vyvážená chuť se silou obou...

Související

Hruškový med

Zámořská specialita, na kterou nostalgicky vzpomíná nejeden Američan, připomíná med a omamně voní. Chutná v čaji i na...

Pampeliškový med

Želé s vůní pampelišek...

Medové dezerty

Žádné obyčejné sladidlo, ale hotový elixír zdraví. Čistý a přírodní. Mlsejte ho s našimi recepty od rána až do večera!...

Medové oválky

Medově křupavé

Medové lupínky

Křupavé lupínky jsou skvělé jako ozdoba zmrzlinových pohárů, ale můžete si je dát i jen tak se šlehačkou a jahodami.

Medové semifreddo

Italský dezert zamrzl v půlce cesty mezi smetanovým krémem a zmrzlinou – a podle milovnice sladkých specialit...

Přidat komentář