Koukáte na hromádku starších jablek a nevíte, co s nimi? Jsou trochu vrásčitá a zcvrklá a zakousnout se do nich nikomu nechce? Máte několik možností, jak s nimi naložit: použít je třeba do štrúdlu nebo na koláč nebo si vyrobit jablečný „med“. Je chuťově dokonalý a poslouží jak zajímavé sladidlo s medovou konzistencí.
Jablečný med je vlastně zavařenina z jablek ochucená citronem a zázvorem. Vzhledově se podobá medu, má ovšem svou specifickou vůni i chuť, konzistencí připomíná něco mezi medem a džemem. Jablečný „med“ má široké využití, takže se vám ve spíži rozhodně neztratí.
- Z jablečného "medu" můžete připravit čaj proti nachlazení.
- Skvěle se hodí jako ochucovadlo do snídaňové kaše či jogurtu.
- Upotřebíte ho také na palačinky nebo lívance stejně jako džem.
- Jablečný med pozvedne obyčejný krajíc chleba s máslem.
- Oceníte ho i v létě, kdy z něj můžete přichystat osvěžující zdravou limonádu.
Jak vyrobit jablečný „med“?
Připravte si 1 kg očištěných jablek, 750 g krupicového cukru, cca 3cm kousek zázvoru (podle chuti), 1 citron a 1 plechovku ananasu.
- Jablka očistěte, oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Kořen zázvoru oloupejte a nastrouhejte. Množství zázvoru upravte dle své chuti. Kdo jeho specifickou ostrou chuť nemá rád, může přidat méně.
- Nakrájená jablka a ananas dejte do hrnce a chvilku povařte, jablka pustí šťávu. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem.
- Do hladké směsi přidejte šťávu z citronu, cukr a nastrouhaný zázvor a vařte na mírném ohni po dobu 60–90 minut za občasného míchání, dokud směs nezhoustne.
- Horkým jablečnou tekutinou ihned naplňte sklenice, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Nechte takto stát, dokud sklenice nevychladnou. Poté med uskladněte do chladnější tmavé místnosti, nejlépe do sklepních prostor.
Účinky jablečného medu
- Jablka, zvlášť stará a trochu seschlá, málokde najdou tak dobré uplatnění jako právě v tomto (ne)medu. Jde o levnou surovinu a výborný nosič chuti – proto při jeho přípravě můžete použít místo ananasu i jiné aromatické ovoce nebo další koření.
- Zázvor je považován za všelék, navíc má výraznou a chuť, která skvěle ladí ke skořici, muškátovému oříšku nebo kardamomu.
- Citron je nepostradatelnou surovinou při pečení a vaření obecně, v jablečném medu reguluje sladkost a dodává jiskru svěžesti. Kapka citronové šťávy a citronová kůra prospívají chuti skoro každého pokrmu.
Zdroj info: Apetit