Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se starými jablky? Vyrobte z nich jablečný med

Jablečný med
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Koukáte na hromádku starších jablek a nevíte, co s nimi? Jsou trochu vrásčitá a zcvrklá a zakousnout se do nich nikomu nechce? Máte několik možností, jak s nimi naložit: použít je třeba do štrúdlu nebo na koláč nebo si vyrobit jablečný „med“. Je chuťově dokonalý a poslouží jak zajímavé sladidlo s medovou konzistencí. 

Jablečný med je vlastně zavařenina z jablek ochucená citronem a zázvorem. Vzhledově se podobá medu, má ovšem svou specifickou vůni i chuť, konzistencí připomíná něco mezi medem a džemem. Jablečný „med“ má široké využití, takže se vám ve spíži rozhodně neztratí.

  • Z jablečného "medu" můžete připravit čaj proti nachlazení.
  • Skvěle se hodí jako ochucovadlo do snídaňové kaše či jogurtu.
  • Upotřebíte ho také na palačinky nebo lívance stejně jako džem.
  • Jablečný med pozvedne obyčejný krajíc chleba s máslem.
  • Oceníte ho i v létě, kdy z něj můžete přichystat osvěžující zdravou limonádu.

Jak vyrobit jablečný „med“?

Připravte si 1 kg očištěných jablek, 750 g krupicového cukru, cca 3cm kousek zázvoru (podle chuti), 1 citron a 1 plechovku ananasu. 

  1. Jablka očistěte, oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Kořen zázvoru oloupejte a nastrouhejte. Množství zázvoru upravte dle své chuti. Kdo jeho specifickou ostrou chuť nemá rád, může přidat méně.
  2. Nakrájená jablka a ananas dejte do hrnce a chvilku povařte, jablka pustí šťávu. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem.
  3. Do hladké směsi přidejte šťávu z citronu, cukr a nastrouhaný zázvor a vařte na mírném ohni po dobu 60–90 minut za občasného míchání, dokud směs nezhoustne.
  4. Horkým jablečnou tekutinou ihned naplňte sklenice, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Nechte takto stát, dokud sklenice nevychladnou. Poté med uskladněte do chladnější tmavé místnosti, nejlépe do sklepních prostor.

Účinky jablečného medu

  • Jablka, zvlášť stará a trochu seschlá, málokde najdou tak dobré uplatnění jako právě v tomto (ne)medu. Jde o levnou surovinu a výborný nosič chuti – proto při jeho přípravě můžete použít místo ananasu i jiné aromatické ovoce nebo další koření.
  • Zázvor je považován za všelék, navíc má výraznou a chuť, která skvěle ladí ke skořici, muškátovému oříšku nebo kardamomu.
  • Citron je nepostradatelnou surovinou při pečení a vaření obecně, v jablečném medu reguluje sladkost a dodává jiskru svěžesti. Kapka citronové šťávy a citronová kůra prospívají chuti skoro každého pokrmu.

Zdroj info: Apetit

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

AD
Kuřecí nudličky v hořčičné omáčce
  • Zajímavosti

Kuřecí nudličky v hořčičné omáčce

Přemýšlíte, co připravit rodině k obědu nebo večeři, a nechce se vám stát hodiny v kuchyni? Vyzkoušejte rychlý a snadný recept na kuřecí nudličky v hořčičné omáčce, ke kterým si kromě pečených brambor můžete udělat třeba rýži, těstoviny...