Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak sladit medem

Jak sladit medem
sdílet:

Chcete sladit o něco zdravěji i při vaření a pečení? Medu můžete použít míň než cukru, navíc obsahuje i vitamíny a další prospěšné látky. I tak je lepší s ním při slazení spíš šetřit.

 

Pokud si chcete oblíbeným moučníkům trochu ulehčit, vyměňte velké množství cukru za méně rozpuštěného medu. Chce to trochu experimentování, ale do spousty sladkých receptů med zapadá úplně stejně jako cukr. Začněte tím, že medem nahradíte polovinu cukru.

  • Při pečení berte v úvahu, že je třeba ubrat tekutiny, a to zhruba o 50 ml na použitých 250 ml medu, a na uvedené množství medu přidat půl lžičky jedlé sody. Teplotu trouby snižte o pět stupňů.
  • Medu můžete použít méně, než je v receptu cukru. Po prvním experimentu zjistíte, jak je dezert sladký, a příště zkuste cukr zcela vynechat a nahradit dostatečným množstvím medu.
  • Věděli jste, že na jeden kilogram medu musí celý rok pilně pracovat 400 včel? Této sladké pochoutky bychom si tedy měli opravdu považovat, stojí za ní veliké úsilí.
  • Odměrku, v níž se chystáte odměřovat med, vymažte rostlinným olejem, aby z ní med lépe vytekl a nepřišli jste ani o kapku. Pokud vám med ve sklenici příliš zatuhl, ohřejte jej v mikrovlnné troubě. Dejte však pozor, medu stačí půl minuty, při delším čase by se vám mohl příliš ohřát, rozprsknout po troubě a také by ztratit většinu svých léčivých účinků.

Z přebytků ovoce si můžete vyrobit vlastní med, jablečný či hruškový. Využití ovocného medu je stejně všestranné, jako u včelího.

Medem si můžete dosladit vlastně všechny dezerty, ve kterých nechybí cukr. Skvěle chutná také v bylinkovém či zázvorovém čaji, v letních limonádách či na ještě horkých palačinkách.

Pokud chcete vyzkoušet něco nového, oslaďte si medem pečené maso či marinádu na grilování. K masu i slanějším pokrmům určitě ochutnejte hot honey, med s macerovanými chilli papričkami.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín