Nákupem to začíná, ale nekončí! Nůž vám bude dobře sloužit, jen když s ním budete správně zacházet a hezky se o něj starat.
KRÁJENÍ
Nůž patří na prkénko. V pražské brusírně Šafář radí dát přednost plastovému prkénku před dřevěným: „Spousta lidí si myslí, že když si koupí drahý nůž, ukrojí s ním všechno. Ale to je samozřejmě nesmysl, je to, jako když si koupíte sportovní auto a budete v něm chtít stěhovat skříň,“ vysvětluje Jaroslav Louda, který na našem trhu zastupuje japonské nože KAI.
MYTÍ
Na hygienu je nůž nenáročný – hned po použití ho stačí omýt pod tekoucí vodou, usušit a uložit.
SKLADOVÁNÍ
Mnohem lepší než přihrádka v šuplíku je blok nebo magnet. Nejdůležitější je, aby se nože navzájem nedotýkaly, a tím se netupily.
CO NESMÍTE
Nůž nepatří do myčky. Také byste s ním neměli píchat do brambor, které se vaří v horké vodě – horkost totiž nožům škodí. Stejně tak je neházejte bezhlavě do šuplíku, neotvírejte s nimi konzervu a nekrájejte s nimi na talíři, plechu či pracovní ploše.
Více o nožích najdete v listopadovém Apetitu.