Horkovzdušná fritéza Clatronic z decoDoma.cz má mnoho využití i důvodů, proč si ji pořídit. Šetří místo, energii i vaše zdraví, oblíbené smažené pochoutky připraví pouze za pomoci horkého vzduchu, téměř bez oleje! Jak se s ní v kuchyni pracuje a co všechno v ní lze připravit, vyzkoušela redaktorka Darina Sieglová.
Horkovzdušná fritéza se hodí všude tam, kde není místo na troubu – do malých kuchyní, na chatu ale třeba i na kolej nebo do studentské garsonky. Její hlavní výhodou, jsou totiž rozměry a s tím související i spotřeba. Volit můžete mezi modely s různým objemem košíku, podle potřeb vaší domácnosti. Horkovzdušná fritéza funguje v principu o dobně jako horkovzdušná trouba. Díky svým rozměrům je rychle vyhřátá i rychle chladne. Ovládání je jednoduché, na jednom kolečku nastavíte teplotu, na druhém čas pečení – tím se i fritéza rovnou zapne.
Ve fritéze upečete skoro cokoliv, od masa přes zeleninu až po dezert. Připravíte v ní hranolky, zeleninové lupínky k televizi, masové kuličky, řízečky i větší kus masa, jako je panenka či kuřecí stehno. K přípravě vám stačí jen lžička oleje. Zvládnete s ní ale i dezerty – šátečky, miništrúdly nebo třeba muffiny či buchty. Obsluha je jednoduchá a rychlý oběd si v ní snadno připraví i teenager.
Pečená vepřová panenka se zeleninou
Ingredience na 4 porce:
Na MARINÁDU
- 2 lžíce medu nebo třtinového cukru
- 1/2 lžíce uzené papriky
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 2 stroužky česneku, podrcené
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
NA PANENKU
- 1 vepřová panenka
- 2–4 šalotky
- 2 batáty, oloupané
- 200 g čerstvých fazolek
- 8 plátků anglické slaniny
Příprava jídla
1 Na marinádu smícháme všechny suroviny a potřeme jimi panenku. Šalotky nakrájíme na kousky, batáty na větší hranolky, fazolky rozdělíme na 4 díly a každý zabalíme do dvou plátků slaniny. Panenku a zeleninu vložíme do fritézy vyhřáté na 200 °C a pečeme zhruba 20 minut. Podáváme.
Horkovzdušnou fritézu v různých velikostech můžete zakoupit na www.decodoma.cz.
Fotograf: Marek Kučera; foodstyling: Marek Všetečka; make-up: Lucie Janků; styling: Šárka Štursová