0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recept na neděli: mrkvance z Polné

Recept na neděli: mrkvance z Polné
sdílet:
Krajový a krajinný kontext gastronomie je ta nejlepší cesta, jak pochopit její kořeny. Nová kuchařská kniha Regionální kuchařka od Petry Pospěchové přináší recepty na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti podle našich babiček.
Kuchařka s regionálními recepty mapuje kuchyni regionů celé České republiky. Vy si dnes podle ní můžete upéct sladké mrkvance z Polné, které se v této obci pekly vždy na pouť o druhé zářijové neděli. Ta byla tradičně zasvěcena patronu města sv. Liguriáši a v době jejího trvání byla průčelí domů vyzdobena svazky mrkve.

MRKVANCE Z POLNÉ


(rozpis na asi 30 mrkvanců)

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 35 g kvasnic
  • 20 semen fenyklu
  • špetka soli
  • sádlo na potření plechu a mrkvanců

Na náplň
  • 200 g mrkve
  • 125 g cukru
  • 50 g másla
  • 1 vanilkový cukr

  • máslo na potření
  • cukr moučka

1 Z kvasnic, vlažného mléka a trochy cukru zaděláme kvásek. Necháme vzejít na teplém místě. V hmoždíři roztlučeme semínka fenyklu. Obě mouky promísíme a vsypeme ke kvásku. Přidáme cukr krupici, žloutky, podrcený fenykl, špetku soli a rozpuštěné máslo. Důkladně vypracujeme těsto a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.

2 Zatím připravíme náplň z mrkve. Očistíme mrkev a nastrouháme ji najemno. Promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Mrkev s cukrem podusíme na 50 g másla. Přibližně po deseti minutách sundáme z plotny a dáme zchladnout. Pokud je v mrkvi přebytečná tekutina, opatrně ji vymačkáme a slijeme.

3 Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící přiměřeně velké kusy a tvarujeme z nich bochánky. Ty vždy zploštíme, naplníme mrkvovou náplní a důkladně zabalíme. Mrkvance klademe na vymaštěný plech dost daleko od sebe, aby se nespekly. Před pečením je potřeme rozpuštěným sádlem.

4 Necháme ještě čtvrt hodiny dokynout na plechu, pak vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zhruba 20 minut pečeme, dokud nezezlátnou. Ještě teplé mrkvance potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme moučkovým cukrem.



Zaujala vás Regionální kuchařka? Koupíte ji na www.smartpress.cz za 499 Kč.

Foto: archiv nakladatelství Smartpress

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit