Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recept na neděli: mrkvance z Polné

mrkvance
ZDROJ: Commons Wikimedia
sdílet:

Krajový a krajinný kontext gastronomie je ta nejlepší cesta, jak pochopit její kořeny. Nová kuchařská kniha Regionální kuchařka od Petry Pospěchové přináší recepty na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti podle našich babiček.

 

Kuchařka s regionálními recepty mapuje kuchyni regionů celé České republiky. Vy si dnes podle ní můžete upéct sladké mrkvance z Polné, které se v této obci pekly vždy na pouť o druhé zářijové neděli. Ta byla tradičně zasvěcena patronu města sv. Liguriáši a v době jejího trvání byla průčelí domů vyzdobena svazky mrkve.

MRKVANCE Z POLNÉ

(rozpis na asi 30 mrkvanců)

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 35 g kvasnic
  • 20 semen fenyklu
  • špetka soli
  • sádlo na potření plechu a mrkvanců


Na náplň

  • 200 g mrkve
  • 125 g cukru
  • 50 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • máslo na potření
  • cukr moučka
  1. Z kvasnic, vlažného mléka a trochy cukru zaděláme kvásek. Necháme vzejít na teplém místě. V hmoždíři roztlučeme semínka fenyklu. Obě mouky promísíme a vsypeme ke kvásku. Přidáme cukr krupici, žloutky, podrcený fenykl, špetku soli a rozpuštěné máslo. Důkladně vypracujeme těsto a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.
  2. Zatím připravíme náplň z mrkve. Očistíme mrkev a nastrouháme ji najemno. Promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Mrkev s cukrem podusíme na 50 g másla. Přibližně po deseti minutách sundáme z plotny a dáme zchladnout. Pokud je v mrkvi přebytečná tekutina, opatrně ji vymačkáme a slijeme.
  3. Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící přiměřeně velké kusy a tvarujeme z nich bochánky. Ty vždy zploštíme, naplníme mrkvovou náplní a důkladně zabalíme. Mrkvance klademe na vymaštěný plech dost daleko od sebe, aby se nespekly. Před pečením je potřeme rozpuštěným sádlem.
  4. Necháme ještě čtvrt hodiny dokynout na plechu, pak vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zhruba 20 minut pečeme, dokud nezezlátnou. Ještě teplé mrkvance potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme moučkovým cukrem.




Zaujala vás Regionální kuchařka? Koupíte ji na www.smartpress.cz za 499 Kč.

Foto: archiv nakladatelství Smartpress

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč